Trudnoća Trudnica 31. svibnja 2016.

Na što treba obratiti pažnju pri odabiru dodataka prehrani za trudnice i dojilje

trudnica dodatak prehrani ljekarna
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je jedno od nutritivno najzahtjevnijih razdoblja u životu žene. Tijekom trudnoće dolazi do brzog dijeljenja stanica i razvoja organa. Adekvatna opskrba nutrijentima od iznimne je važnosti za potporu rasta i pravilan razvoj djeteta

Tijekom trudnoće i dojenja majka osigurava potrebne hranjive tvari djetetu. Dodaci prehrani pomažu pripremiti tijelo na trudnoću te u delikatnom razdoblju same trudnoće i dojenja pomaže zadovoljiti povećane potrebe za pojedinim kritičnim nutrijentima: DHA, folnom kiselinom, željezom, vitaminom B12, vitaminom B6, vitaminom D, vitaminom E, magnezijem, jodom. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju.

400 mikrograma folne kiseline i dnevni unos 200 mg DHA

Zbog bitne uloge u dijeljenju stanica i formiranju određenih struktura fetusa savjetuje se da sve žene reproduktivne dobi kao dodatak hrani bogatoj folatima, koriste dodatke prehrani koji sadrže 400 mikrograma folne kiseline svaki dan. DHA (dokozaheksaenska kiselina) pripada skupini omega-3 masnih kiselina te je dominantna gradivna strukura mozga i mrežnice oka pa se smatra da unos DHA u trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi. DHA je u prvim ključnim godinama života uvjetno esencijalna odnosno ljudsko tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njenog dodatnog unosa. Trudnice i dojilje postižu blagotvorni učinak uz dnevni unos 200 mg DHA. Preporučeni ukupni dnevni prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina iznosi 250 mg.

Rutinska suplementacija niskim dozama željeza

Pazite je li dodatak prehrani bogat željezom. Željezo doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. Brojni stručnjaci preporučuju rutinsku suplementaciju niskim dozama željeza počevši od  prvog prenatalnog posjeta liječniku jer se zbog povećanih potrebe tijekom trudnoće, često iskorištavaju zalihe željeza trudnice.

Od minerala, vrlo je važno paziti na adekvatan unos kalcija, cinka, magnezija i željeza. Tijekom prvog tromjesečja "kritični" nutrijenti su folna kiselina, vitamin B12 i cink, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja željezo, kalcij i magnezij

Jod je prijeko potreban za normalno funkcioniranje štitnjače. Nedostatak joda tijekom trudnoće može ometati razvoj fetusa te dovesti do mentalne retardacije i malformacija ploda. Preporuča se da trudnice unose dodatnih 25 μg joda odnosno sveukupno 175 μg joda dnevno u odnosu na odrasle žene. 

Saznajte sve o važnosti zdrave prehrane prije i tijekom trudnoće te za vrijeme dojenja

Uravnotežena i raznolika prehrana od ključne je važnosti prije i tijekom trudnoće kao i za vrijeme razdoblja dojenja, a povećane potrebe trudnica i dojilja za određenim kritičnim nutrijentima pomaže zadovoljiti Almagea® PRENATAL OMEGA3+.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.