Trudnoća Beba u trbuhu 11. rujna 2021.

Kako brojanje bebinih pokreta u trbuhu može spasiti njen život?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Rođenje mrtvog djeteta još uvijek je okruženo mrakom. Tišina i stigma o tome da se o tom djetetu ne priča otuđuje ožalošćene roditelje', tako je svoje osjećaje opisala mama Tracy

Tracy Raymond je žena, majka troje djece i ožalošćeni roditelj, a svoje tekstove objavljuje na blogu Trace This Life. Tracy je rodila mrtvorođenče, a sve je opisala je u potresnom tekstu. "Mrtvorođenče. Većinu žena to ne plaši jer misle da se to ne može njima dogoditi ili da se to više ne događa", tako je svoju priču započela Tracy. 

"Spustit ću ramena i priznati da sam naivno mislila da mrtvorođenče nešto što se događalo u doba mojih baka i djedova ili trudnicama s zdravstvenim problemima ili onima koje su ovisne o drogama. Zatim se to dogodilo meni.

Imala sam potpunu urednu i zdravu trudnoću. Rodila sam troje djece. Nisam imala zdravstvenih problema i svaki prenatalni test prošao je savršeno. Bila sam u 36. tjednu trudnoće i doslovno brojala dane i pitala se kada će moja beba doći na svijet.

tužna žena Možda te zanima... Izgubila sam bebu u 38. tjednu; je li se to moglo spriječiti? Trudnoća

Vani je bila snježna oluja i odlučila sam napraviti toplu kupku i čitati knjigu. Primijetila sam da me beba ne udara kao što je uvijek činila kada sam svoju ruku i knjigu položila na trbuh.

Bebe se manje miču pred kraj trudnoće jer imaju sve manje mjesta. Vjerojatno spava. Dobronamjerni ljudi govorili su mi takve stvari, ali liječnik mi je potvrdio moje najgore strahove. Mojoj bebi više nije kucalo srce", dalje je napisala.

Tracy dalje objašnjava kako u Sjedinjenim Državama svaka 160. trudnoća završava ovako, to je 24 000 mrtvorođenih beba. U Hrvatskoj je prema Državnom zavodu za statistiku u 2016. godini ukupno rođeno 37 706 djece, od toga 37 537 živorođene djece i 169 mrtvorođene djece. Mrtvorođenim djetetom smatra se beba koja je rođena mrtva nakon puna 24 tjedna trudnoće. Prije toga razdoblja vodi se kao spontani pobačaj.

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

"Rođenje mrtvog djeteta još uvijek je okruženo mrakom. Tišina i stigma o tome da se o tom djetetu ne priča otuđuje ožalošćene roditelje, i zaustavlja daljnja istraživanja o tome", objasnila je svoje osjećaje Tracy te dalje savjetovala trudnice što trebaju činiti. "Trudnice se ne trebaju bojati. One trebaju početi brojati bebine pokrete", dodala je na kraju.

Bebini pokreti prate se od 28. tjedna

Praćenje bebinih pokreta u trbuhu povezano je sa smanjenjem broja mrtvorođene djece. Zato mnoge organizacije i liječnici ohrabruju majke da prate bebine pokrete u trbuhu od 28 tjedna trudnoće.

Kako brojati bebine udarce u trbuhu:

  • odaberite jedan termin u danu kada je vaša beba najaktivnija, obično nakon što se pojeli užinu ili lagani obrok
  • kada ste sigurni da je budna, sjednite s podignutim nogama ili lezite na stranu i počnite brojati udarce. Okreti, udarci, sve se broji. Štucanje nemojte brojati
  • zapišite koliko je minuta trebalo da izbrojite deset udaraca

Prosječno treba 10 do 15 minuta, ali moguće je da se to produži na dva sata. Trudnica s viškom kilograma možda će malo teže primijetiti udarce. Također zapamtite da kretanje neće biti tako oštro i primjetno kako trudnoća bude napredovala jer će dijete imati sve manje mjesta u trbuhu.

Možda te zanima... Ove simptome u trudnoći ne smiješ ignorirati Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.