Roditelji Kolumne roditelja 28. travnja 2016.

Osjećam lagano treperenje u trbuhu - jesu li to prvi bebini pokreti?

trudnica, par, trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnica Maja je u našem nagradnom natječaju osvojila najbolji tretman za sebe i svoju bebu: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom dr.sc. Škrablin. Pročitajte njenu drugu kolumnu te stručni osvrt dr. Škrablin

Proljeće je stiglo! Mučnine su prestale, energija je u porastu i stvarno se super osjećam! Ovo je moje najdraže godišnje doba, tako da uživam punim plućima...

Prošli mjesec sam preboljela upalu sinusa i po preporuci doktorice popila kuru antibiotika, no sada je sve prošlo. Bili smo i na moru, na produženom vikendu, putovali smo busom i sve je bilo u najboljem redu. Baš mi je to bilo potrebno za napuniti baterije i ozdraviti.

Trbuščić se polako oblikuje

Ulazimo u 18. tjedan. I kako dani i tjedni prolaze - ja sam sve više mirnija i sigurnija da je s trudnoćom i bebom sve OK. Trenutno su mi jedini simptomi lagani grčići, uvijek na istom mjestu i u isto vrijeme tako da jedva čekam redovni pregled da pitam doktoricu je li moguće da su to pokreti bebe!? (opisala bih to kao lagano treperenje „iznutra“, ali obzirom da mi je prva trudnoća - nisam sigurna kako se oni očituju). Osim toga - došlo je vrijeme i za kupnju novog grudnjaka (već za jedan broj veći! 

Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu?

Trbuščić se polako oblikuje, nažalost još nije dovoljno velik da bi mi se netko dignuo u gradskom prijevozu ili mi prepustio red kad čekam kod doktorice za uputnicu, no dovoljno je narastao da sam morala kupiti nove, malo udobnije i rastezljivije hlače. Tako da je prvi mini shopping obavljen.

Ogorčena trudnica posramila putnike u vlaku

Curica ili dečko?

Ovaj tjedan imam zakazan pregled i nadam se da ću saznati što nosim. Zaista mi nije važno („glavno da je živo i zdravo“), no voljela bih znati kako bi beba dobila ime, kako bih joj mogla pričati i kako bih mu/joj nešto mogla i kupiti. Ovaj vikend je sajam beba, pa bi bilo idealno da znamo i spol. Intuicija, a i svi oko mene su uvjereni da nosim dečka (osim moje majke koja misli da je curica), pa je vrijeme da vidimo tko je u pravu.

Kada se sa sigurnošću može znati spol djeteta?

Muž postaje sve više svjestan da će nas biti troje

Ovo lijepo vrijeme me neprestano mami van, tako da sam dosta aktivna, svaki dan pješačim s posla i trudim se što više biti u pokretu (ionako minimalno osam sati na poslu provedemo sjedeći)... A i nema većeg gušta od usputnog sladoleda! Mislim da i muž postaje sve više svjestan trudnoće i da će nas uskoro biti troje i stvarno se trudi pomoći mi i oko kućanskih poslova i ostvarenja gurmanskih, a i ostalih želja! Još da me počne masirati kada poželim i ne bih imala niti jednu primjedbu.

Najpopularnija imena u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina

Osim ovoga, trenutno smo i u pripremama za uređenje i preseljenje u novi stan, ali o tome ćemo drugi puta detaljnije... Sve u svemu, konačno mi je jasno zašto trudnoću nazivaju „blaženim stanjem“ i definitivno bih potpisala da se slažem da ovako ostane do kraja!

Trudnoća je blažena, ali da barem traje tri mjeseca

 

GinOps logo | Author: Promo Foto: Promo

 

U nagradnom natječaju portala Klokanica i Poliklinike GinOps Maja je osvojila najbolji tretman za sebe i svoje nerođeno dijete: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Škrablin.

Maja će voditi dnevnik kroz cijelu trudnoću, a uz njene kolumne, dr. Škrablin donosi stručni osvrt.

Kada se osjećaju prvi pokreti djeteta?

Kod prve trudnoće pokreti djeteta počinju se osjećati s navršenih 20. tjedana trudnoće. I to upravo ovako kako opisuje Maja;
treperenje koje podsjeća na češkanje unutar donjeg trbuha. S vremenom osjećaj zaista postaje osjećaj gibanja unutar najprije donjeg trbuha, pa onda sve jače i jasnije, sukladno rastu djeteta i snazi njegovih mišića.... Konačno će, nakon nekih 28 tjedana trudnoće, majka jasno osjetiti micanje udova i cijelog tijela, katkad ima osjećaj da se dijete preslaže s lijeve na desnu stranu, osjeća i vidi izbočenja nogu, ruku, laktova, koljena.

Nevjerojatan video: Živahne bebine nožice u trudničkom trbuhu

Tijekom trećeg tromjesečja i to to jasnije to je termin bliže, majka će osjetiti i "tucanje" djeteta-kratke, grčevite pokrete koji mogu trajati dulje od jedne minute, čak i dulje. U to vrijeme, naime, stijenka maternice postaje tanja, a dijete je sve veće i jače, pa se sve aktivnosti djeteta mogu lako osjetiti i napipati. Pravilnost pojave prvih pokreta djeteta s navršenih 20 tjedana prve trudnoće toliko je točno da se nekad i termin poroda računao prema tom datumu. Kod višerotkinja, prvi pokreti djeteta mogu se osjetiti ranije, već s 18 navršenih tjedana trudnoće.

Kada se može saznati spol djeteta?

Ako se rade testovi ranog otkrivanja kromosomskih aberacija (npr. Harmony ili Tranquility), a to je moguće već s navršenih 11 tjedana trudnoće, spol djeteta dio je nalaza koji se dobije s rezultatom testa. Inače, spol se treba vidjeti ultrazvukom. Sve naravno ovisi o kvaliteti UZV uređaja, iskustvu doktora koji obavlja pregled i položaju djeteta koji će dopustiti pregled područja između nožica ili ne.

Kad se najranije može otkriti spol djeteta?

S danas u većini ordinacija dostupnim kvalitetnim UZV uređajima, spol je u većine djece moguće vidjeti negdje oko 18.-20. tjedana trudnoće. Katkad se vidi i puno ranije, katkad, kad je dijete u položaju zatkom, pa je taj dio tijela iza majčine preponske i pubične kosti, vizualizacija je otežana. Tada čekamo da dijete još malo poraste ili se okrene, pa je na idućem pregledu obično sve vrlo jasno. No, kao i kod svih pregleda, premda vrlo rijetko, moguće je i pogriješiti. To se događa najčešće kada, kod neke djece, testisi nisu spušteni u skrotum, nego se zadržavaju u trbušnoj šupljini, pa dijete muškog spola izgleda kao žensko.

Pogriješiti je moguće i kada spol nije formiran kako treba, to se događa kod raznih oblika interseksualizma, no to je zaista jako, jako rijetko.

Kada se sa sigurnošću može znati spol djeteta?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.