Trudnoća Trudnica 17. ožujka 2014.

Trudnička prehrana po tromjesečjima

trudnica prehrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budući da se tijekom prva tri mjeseca trudnoće razvijaju bebini organi, pravilna prehrana vrlo je važna, a potrebno ju je nadopuniti i dodatkom folne kiseline. U trećem tromjesečju posebno pazite na željezo zbog dodatnog povećanja volumena krvi

Tijekom prvog tromjesečja prehrana mora biti raznolika i temeljiti se na cjelovitim žitaricama, voću, povrću i kvalitetnim izvorima bjelančevina i masti. Budući da se tijekom prva tri mjeseca trudnoće razvijaju organi, pravilna prehrana je osobito važna, a vrlo je važno i prehranu nadopuniti dodatkom folne kiseline i multivitaminskim pripravkom za trudnice. 

"U ranoj trudnoći najbolje prija hrana blagog okusa, s malo začina i u što prirodnijem obliku. Priroda je odlično uredila mehanizme koji pomažu ženama da posežu za zdravim, prirodnim, cjelovitim namirnicama u ranoj trudnoći, periodu koji je presudan za pravilan razvoj organa fetusa", objašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender u članku na Zdravoj Kravi. Na početku trudnoće nije potrebno povećavati unos hrane, dok se u drugom i trećem tromjesečju preporučuje unositi dodatno 300 kcal.

Pročitajte više o prehrani u prvom tromjesečju

Izbjegavajte obilne obroke i slastice

Trudnica, koje u prvom tromjesečju pate od mučnina, u drugom tromjesečju konačno počinju uživati u hrani. Ipak, još uvijek se preporučuje jesti više manjih obroka tijekom dana. 

"Prehrana tijekom drugog tromjesečja trudnoće mora biti pravilno izbalansirana, s adekvatnim unosom energije i svih makro i mikronutrijenata. Kalorije bi uglavnom trebale potjecati od cjelovitih žitarica, voća i povrća, nemasnog mesa i mliječnih proizvoda. Treba izbjegavati obilne obroke i slastice i temeljiti prehranu na odabiru hrane s niskom vrijednošću glikemijskog indeksa (GI)", pojasnila je nutricionistica za Zdravu kravu.

Pročitajte više o prehrani u drugom tromjesečju

Pojačan unos željeza

Željezo, kalcij, magnezij, cink, proteini i omega-3 masne kiseline najvažniji su nutrijenti u zadnjem tromjesečju i za razvoj fetusa, ali i za stvaranje majčinog mlijeka

"Budući da se u posljednjem tromjesečju dodatno povećava volumen krvi, uputno je posezati za hranom koja je bogat izvor željeza. Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke", kaže dr. sc. Darija Vranešić Bender.

Pročitajte više o prehrani u trećem tromjesečju

Pročitajte više u specijalu 'Moje tijelo u trudnoći'!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.