Beba Dojenje 11. srpnja 2019.

Beba stalno traži dojku? Prepoznaj skokove u razvoju djeteta

Mišljenje stručnjaka: Je li loše uspavljivati bebu dojenjem?
Foto: Thinkstock ; Mišljenje stručnjaka: Je li loše uspavljivati bebu dojenjem?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada nastupi razdoblje koje ćete prepoznati kao skok u razvoju; dijete će stalno tražiti dojku, i po danu i po noći, a vi ćete zbog naizgled prazne dojke misliti kako nemate dovoljno mlijeka. Kako nastaviti dojiti, savjetuje Maja Rečić, certificirana savjetnica za dojenje

Dojenje je prirodno. Dolazi spontano, rođenjem djeteta. Bujica hormona koja se javlja tijekom procesa rađanja djeteta nastavlja kroz svoju zadaću poticati stvaranje mlijeka. Ti isti hormoni u žena mogu pobuditi emocije sreće, tuge, baby bluesa. Sva ta stanja su sasvim prirodna i očekivana.

Često možemo čuti majke koje doje kako se žale da su probdjele cijelu noć. Obično govore kako je dijete provelo cijelu noć ili dan na dojci, nakon čega je dojka prazna i majke gube samopouzdanje misleći kako nemaju dovoljno mlijeka za svoje dijete.
Sve ovo djeluje kao začarani krug, zar ne?

Možda te zanima... Dobiva li beba dovoljno mlijeka? Prepoznaj znakove! Beba

Ovo i jest začarani krug, ali u potpuno pozitivnom kontekstu, magičan prirodni proces. Kako je samo priroda znala što će i u kojem trenutku trebati našem dojenčetu, kako naše tijelo prepoznaje da je naše dijete „preko noći“ naraslo i treba više energije nego jučer? Ovdje se upravo radi o tome. Naše tijelo prepoznaje potrebu i rješava situaciju po potrebi.

Skokove u razvoju možeš prepoznati po veličini dječje odjeće

Dijete raste, nazovimo to; u skokovima. To je nagli napredak u razvoju koji se otprilike događa periodično 3. tjedan po rođenju, 6. tjedan, 3. mjesec, 6. mjesec. Možete ga prepoznati po dječjoj odjeći koju kupujete. Veličine su posložene baš tim redoslijedom. Od 0-1, 1-3 mj, 3-6 mj, itd…

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tko bi rekao da o ovim skokovima više znaju H&M i Zara! Vratimo se dojenju… Kada se dijete rodi uspostavlja se dojenje koje je prijeko potrebno za normalan i zdrav razvoj novorođenčeta. Benefite koje donosi majčino mlijeko već su opisani u mnogim znanstvenim knjigama, opjevane u najpoznatijim stihovima i oslikane na najvrjednijim slikama pa nećemo iste ponovno nabrajati. Uspostavlja se dojenje i stvari uglavnom teku bez poteškoća. No taman kada majka i dijete dođu kući i misle kako su napravili raspored, malena loptica počne demonstrirati silu decibela i pokazivati tko je gazda u kući!

dojenje Možda te zanima... Sve što trebaš znati o dojenju na zahtjev Beba

Dakle tu već govorimo o prvom skoku. I pitanje je kako preživjeti taj period? Koliko traje? Zašto se javlja već smo objasnili no sada ću vam pokušati dati odgovore na ostala pitanja kako bih vam pomogla da nastavite s dojenjem i budete zadovoljni sa svojim rezultatom.

Učestalo traženje dojke trajat će dok majčino tijelo ne shvati da dijete treba veću zalihu mlijeka

Kada nastupi razdoblje koje ćete prepoznati kao skok u razvoju; rekli smo kako će dijete stalno tražiti dojku, i po danu i po noći, a vi ćete zbog naizgled prazne dojke misliti kako nemate dovoljno mlijeka.

mama beba Možda te zanima... 'Upomoć, nemam mlijeka!' Beba

Prije svega iako se dojke mogu činiti praznima znajte kako je stvaranje mlijeka kontinuirani proces i dok god postoji poticaj, stvarati će se i mlijeko. Period učestalog traženja dojke trajat će onoliko koliko tijelu majke treba da shvati kako njeno dijete treba veću zalihu mlijeka nego do sada (obično 1-3 dana i noći). Što je majka upornija i stavlja dijete na svaki zahtjev na prsa, to je i šansa da će ovaj proces kraće trajati. Neke majke niti ne primijete skokove!

Nakon što se naše tijelo prilagodi novim potrebama djeteta, rezerva mlijeka i produkcija mlijeka biti će dostatne za dijete do novog skoka u rastu i razvoju.

Obitelj često vrši pritisak na majku da je dijete gladno

Majka se može zabrinuti tijekom učestalog dojenja kako nema dovoljno mlijeka te posegnuti za formulom. Ovdje je izuzetno važna podrška okoline. Naime često se događa, iz najboljih namjera, da je obitelj upravo ta koja vrši pritisak na majku, misleći kako je dijete gladno!

Možda te zanima... Savjetnica za dojenje: Problemi o kojima se rijetko govori Beba

Obitelj može pomoći na način da prepusti majci odluku oko dojenja i podrži tu odluku. Bake i očevi mogu pomoći majci oko kućanskih poslova, drugih članova obitelji i svakako u stvaranju pozitivne atmosfere, jer u ovoj situaciji nikome ne treba stres! Majci će svakako koristiti činjenica da je njeno mlijeko uvijek dobro, dapače najbolje koje postoji za njeno dijete, a nije sve uvijek u količini, ima nešto i u sastavu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naime, majčino mlijeko je u periodu učestalog dojenja bogatije mastima i proteinima te će kalorijski zadovoljiti potrebe djeteta i neće dovesti do pada u težini. Uvijek je dobro pratiti napredak svojeg djeteta i ono što svaka majka može učiniti kako bi se osjećala mirnijom je znati na što treba obratiti pažnju.

Kada mazite i masirate svoje dijete, trbuh je mekan i bezbolan na dodir, stolice su redovite (od nekoliko stolica dnevno do nekoliko stolica mjesečno je sasvim normalno kod isključivo dojene djece), dijete redovito mokri (ima 6-7 mokrih pelena tijekom dana), aktivno je dok je budno (sukladno starosti djeteta), ne pada na težini.

beba pelene Možda te zanima... Koliko često dijete treba imati stolicu? Beba

Dojenje je prirodan proces i u njemu bi svaka majka koja doji trebala uživati, no ponekad se u tom procesu stvori prepreka koja može dovesti do loših odluka zbog kojih majka i dijete neće dobiti sve benefite dojenja.

Certificirane savjetnice za dojenje (IBCLC) educirane su zdravstvene djelatnice (liječnice, primalje, sestre) čiji je glavni cilj pomoći i savjetovati majke tijekom poteškoća u dojenju, objasniti im sve nepoznanice i osigurati sigurno i efikasno dojenje koje vodi stvaranju zdravih temelja zdrave obitelji.

Možda te zanima... Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci