Roditelji Tatina zona 27. lipnja 2018.

Iz muške perspektive: Sve što nisam znao o dojenju

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Tada sam shvatio koliko je dojenje komplicirano. Bilo je to pravo iskustvo učenja za mene kao oca. Moja pretpostavka bila je da je dojenje prilično jednostavno. Žene to rade već tisućljećima. Ispostavilo se da sam bio u krivu. Postoji mnogo fizičkih, emocionalnih, društvenih i praktičnih aspekata dojenja koje do tad nisam shvaćao'

Clint Edwards, autor knjige "This Is Why We Can't Have Nice Things" i bloga "No Idea What I'm Doing: A Daddy Blog", otac je troje djece koji inspirira svojim humorističnim pričama o tome kako je morao naučiti biti otac i suprug kroz mnoge pokušaje i pogreške. 

"Svoje prve dvije bebe hranili smo na bočicu. Moja supruga Mel htjela je dojiti, ali u oba slučaja, zbog različitih okolnosti, to jednostavno nije uspjelo. Prvi put nije imala vremena za izdajanje jer je imala posao s lošim radnim vremenom, a ubrzo nakon rođenja drugog djeteta morala je na operaciju. Lijekovi koje je morala piti nakon operacije, uništili su mlijeko. Oba puta je često govorila kako se osjeća kao neuspješna majka.

laylaygibson Možda te zanima... 'Ne priča se dovoljno koliko dojenje može biti teško' Beba

Teško mi je bilo razumjeti da se tako osjeća sve dok nismo dobili treće dijete koje je Mel dojila. Tada sam shvatio koliko je dojenje komplicirano. Bilo je to pravo iskustvo učenja za mene kao oca. Moja pretpostavka bila je da je dojenje prilično jednostavno. Žene to rade već tisućljećima. Ispostavilo se da sam bio u krivu. Postoji mnogo fizičkih, emocionalnih, društvenih i praktičnih aspekata dojenja koje do tad nisam shvaćao", kaže tata Clint i otkriva kojih devet stvari je naučio o dojenju, a koje muškarci ne znaju prije nego što postanu očevi.

1. Ponekad curi mlijeko iz dojki

Nisam očekivao da će se, kad beba plače ili kad je prošlo previše vremena između hranjenja, kod Mel odmah javiti curenje iz dojki. Isprva sam pretpostavio da je to bila mana, ali onda sam shvatio da se meni ništa fizički ne događa kad moja djeca plaču. Samo bih postao razdražen, frustriran ili zbunjen. Mel je proživljavala iste emocije, vjerujte mi, ali zaista je fascinantno koliko joj je tijelo bilo u skladu s našim djetetom. Ona je reagirala i fizički i emocionalno.

Možda te zanima... Muškarci stvarno ne čuju plač bebe po noći ili glume? Roditelji

2. Njezine dojke su većinu dana bile na raspolaganju, ali ne meni

Kad je Aspen počela puzati, Mel i ja smo, u šali, pokušavali saznati koga više voli. Posjeli smo ju nasred dnevnog boravka, a onda smo ju dozivali iz kuhinje. Aspen je počela puzati prema meni, a onda je Mel skinula majicu. Odjednom je beba promijenila smjer i krenula prema Mel s otvorenim ustima. Bilo je očito kako joj nema konkurencije. Moj adolescentski san bio je da lijepe žene hodaju mojim domom obnaženih grudi. S dojenjem, taj san je postao stvaran. Međutim, te dojke nisu bile za mene nego za bebu. Bila je to dobra pouka za mene kao čovjeka koji je godinama na grudi gledao kao na nešto seksualno da vidi koliko su one zapravo važne za život.

'Pravi muškarac brine o bebi dok mama odmara'

dojenje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Zbog dojenja me moja beba zamrzila

Prva tri mjeseca Aspeninog života, bio sam joj bezvrijedan. Čak i više od toga. Mrzila me. Ako sam čak predugo gledao u nju, ona bi počela plakati. Na držanje u naručju mogao sam zaboraviti. Zašto se Aspen osjećala tako? Mislim da je to zato što nemam grudi. Nisam je mogao hraniti i od kakve sam joj onda ja koristi? Bila je to diskriminacija tate od strane vlastite bebe.

6 načina kako se novi tate mogu povezati s bebom

4. Bradavice su komplicirane

Ispucale bradavice, curenje, napetost bradavica, jastučići za bradavice, skrivene bradavice, itd.. Postoji toliko mnogo komplikacija vezanih uz bradavice da ih pomoćna sredstva ne mogu sve pratiti! Dio razloga što je sve tako zapanjujuće, je to što su moje bradavice beskorisne poput umjetnih biljaka. Pružaju mome tijelu simetriju, a ponekad im je hladno, ali većinom ih ni ne primjećujem. One su samo tu, na mojim grudima i ne služe nikakvoj svrsi. Nisam imao pojma da mogu biti toliko komplicirane.

Možda te zanima... Žena svom mužu: 'Ovo nije tijelo u koje si se zaljubio' Beba

5. Dojke narastu kad se napune mlijekom

Ovo je trebalo biti očigledno, ali nije bilo tako. Za mene je to zapravo bila enigma. Priznajem da je Mel izgledala lijepo s većim grudima, međutim, bojao sam se dirati ih. Nisam htio da mi mlijeko špricne u lice. U meni su se sukobljavali osjećaji straha i čežnje.

10 stvari koje bi svaki novi tata trebao znati

6. Ljubomorni ste jer nemate grudi

Prvi put kad sam ostao sam kod kuće s djecom, Aspen se probudila, počela plakati, a zatim me hvatala za biceps. Osjećao sam se potpuno bezvrijedno, i po prvi put u životu, čeznuo sam za svojim vlastitim parom dojki.

Možda te zanima... 12 stvari koje tate ne bi smjeli raditi kada dobiju bebu Roditelji

7. Ljubomorni ste jer se ne možete maziti toliko

Volim se maziti s bebom. S prvih dvoje djece sam se često mogao maziti jer sam im mogao dati bocu. No, Aspen me diskriminirala jer nemam grudi. Često sam gledao Mel kako se grli i mazi s Aspen dok ju je hranila, i bio bih poprilično ljubomoran.

tata kćer | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

8. Mame koje doje zaista mnogo pričaju o dojenju

Mel je puno pričala sa svojim prijateljicama o strategijama dojenja. Dojenje je postalo tema razgovora uz večeru. Bila je na vrhu dnevnog reda i priznajem da mi je to u početku bilo čudno. Čuo sam za savjetnika za dojenje, ali ne razumijem zašto bi netko trebao stručnjaka da ga savjetuje kako to napraviti. No, nakon što sam proveo neko vrijeme s Mel, kao mamom koja doji, vidim koje sve komplikacije mogu nastati. Počeo sam gledati na dojenje i grudi kao nešto vrlo komplicirano i prekrasno. Na tako mnogo načina sam bio zahvalan majci svoje djece što se toliko trudi nahraniti i brinuti se za našu kćer.

Prekrasna poruka budućeg tate: 'Trudnoća je najvažnije iskustvo u životu muškarca'

9. Dojenje u javnosti je još uvijek tabu

Prvi put kad smo bili vani na večeri i Mel je pokrivena hranila Aspen, ljudi su ju gledali kao da javno urinira. Nije bilo ništa seksualnog u tome što je radila. Mislio sam o svemu kroz što je Mel morala proći kako bi naučila našu kćer da pravilno siše i bila u stanju proizvesti dovoljno mlijeka, a zatim sam pomislio na to koliko je dugo morala čekati kako bi dobila priliku dojiti svoje dijete. Tada sam sve te ljude poželio udariti u lice.

dojenje Možda te zanima... Dojenje u javnosti ne smije biti tabu Beba

Kažu kako vam roditeljstvo otvara oči, a ja sam prvi koji će reći da je to zaista tako. No, otvorilo mi je oči na načine na koje nikad nisam očekivao. Mel i ja bili smo u braku gotovo 10 godina prije nego što sam ju prvi put ugledao kako doji naše dijete, a na kraju sam stekao novo poštovanje prema njoj i svim drugim majkama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.