Beba Dojenje 29. travnja 2019.

5 razloga koji mogu odgoditi dolazak majčinog mlijeka

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na kasniji dolazak mlijeka kao što su psihološko stanje mame te različiti fizički uzroci

Trenutak u kojem mlijeko krene i onda mama može nahraniti svoje dijete, veliki je za svaku ženu, osobito ako mlijeko nije došlo odmah i morala je čekati. Postoje različite definicije o tome što je to zapravo "kasniji dolazak mlijeka". Neki stručnjaci kažu da je to ako mlijeko nije došlo 3 dana (72 sata) nakon poroda, a drugi ako je prošlo 5 dana odnosno 120 sati. Nekoliko je faktora koji mogu utjecati na kasniji dolazak mlijeka kao što su psihološko stanje mame te različiti fizički razlozi.

Savjetnica za dojenje, mama dvoje djece, psihoterapeutkinja i autorica knjige "'The Newborn Baby Manual" Renee Kam objasnila je što sve može utjecati na kasniji nastanak mlijeka. Naravno, kao i kod svih stvari, ovo se ne odnosi na sve mame.

1. Dijabetes

Dijabetes tipa 1 te inzulin koji se koristi za gestacijski dijabetes mogu utjecati na kasniji dolazak mlijeka kod rodilje.

Možda te zanima... Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja Beba

2. Carski rez

Još uvijek nije potpuno jasno može li porod carskim rezom utjecati na odgodu dolaska mlijeka. Ali zbog stresa koji ta operacija uzrokuje i lijekova koji se koriste tijekom operacije moguće je da tijelo treba opravak i da mlijeko dođe kasnije.

Koliko carskih rezova možete imati i koliko čekati?

3. Značajan gubitak krvi

Krvarenje tijekom i nakon poroda može dovesti do značajnog gubitka krvi što također biti jedan od razloga zašto odmah nakon poroda žena ne može dojiti. Veliki gubitak krvi utječe na rad hipofize. Ova žlijezda je važna jer luči dva hormona važna za dojenje: prolaktin koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka te oksitocin koji je odgovoran za otpuštanje mlijeka iz dojki. Teško oštećenje hipofize tijekom poroda naziva se Sheehanov sindrom. Zbog gubitka krvi tijelo je iscrpljeno, ali i pod stresom, što može dovesti do kašnjenja. 

carski rez porod trudnoća Možda te zanima... Inducirani porod i carski rez mogu ugroziti dojenje Trudnoća

4. Pretilost

Veliki višak kilograma također može biti razlog zbog kojeg mlijeko kasni. Istraživanja na životinjama su pokazala da pretilost može utjecati na razvoj dojki što kasnije stvara probleme kod dojenja. Smanjena razina prolaktina je zapažena kod majki koje su pretile. Također otpornost na inzulin, koji je povezan s debljinom, može biti još jedan od razloga zašto dolazi do kašnjenja mlijeka.

Ako dojite, izbjegavajte ove namirnice

5. Ostaci posteljice

Porod nije gotov dok se posteljica ne odvoji iz maternice i izađe iz rodnice. Ako ne izađe cijela posteljica može doći do krvarenja ili upale, ali to će ugroziti i nastanak mlijeka.

mama beba Možda te zanima... 'Upomoć, nemam mlijeka!' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.