Beba Razvoj u 1. godini 20. prosinca 2023.

Beba će bolje spavati ako provodi puno vremena u ovom položaju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kakve veze imaju spavanje i ležanje na trbuhu? Kad su u pitanju bebe - velike! Barem tako tvrdi novo istraživanje koje je proučavalo prednosti ležanja na trbuščiću kod beba

Duge neprospavane noći vjerojatno su jedan od najvećih izazova u prvoj godini s bebom, a ponekad je zaista pravi misterij zašto se beba probudi usred noći. Nakon što bebu nahraniš i promijeniš joj pelenu, a ona i dalje ne spava - neaktivnost tijekom dana bi mogla biti glavni krivac. 

Tako barem tvrdi novo istraživanje sa Sveučilišta u Michiganu. Oni su proučavali 22 zdrave šestomjesečne bebe te tijekom 24 sata promatrali njihovu razinu fizičke aktivnosti i sna. Otkrili su kako bebe koje su manje aktivne preko dana, manje spavaju tijekom noći

spavanje beba spava Možda te zanima... Preporuke za spavanje beba: Koliko sati sna im zapravo treba? Beba

A ono što predlažu kao rješenje moglo bi te iznenaditi: Više vremena provedenog na trbuščiću moglo bi značiti i više prospavanih noći za bebu, ali i za mamu.

Vrijeme provedeno na trbuščiću odnosi se na neko razdoblje u danu kada su bebe polegnute na svoj trbuščić dok ih roditelji nadgledaju i potiču razvijanje motoričkih sposobnosti. Istraživanje se fokusiralo upravo na utjecaj fizičke aktivnosti, poput ove, na bebe. 

Kada je vrijeme da beba počne ležati na trbuhu?

"Iako još nemamo dokaza da ležanje na trbuhu direktno utječe na spavanje, ono povećava fizičku aktivnost i promiče zdravi porast težine", objasnila je profesorica kineziologije Janet Hauck. "Roditelji koji misle da njihova beba nedovoljno spava, mogli bi uvesti više ležanja na trbuščiću kako bi potaknuli bebinu razinu fizičke aktivnosti."

Prema kineziologinji, fizička aktivnost i spavanje utječu jedno na drugo i snažno ih se povezuje s rastom kod djece i odraslih. "Naša otkrića pokazuju kako se ta povezanost pojavljuje već u ranoj dječjoj dobi, zapravo kritičnom razvojnom razdoblju", dodaje. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Preporuke za ležanje na trbuhu

Ležanje na trbuhu posljednjih 20 godina je u fokusu pedijatrijskih preporuka, otkako je spavanje na leđima postalo dijelom službenih smjernica za sigurno spavanje Američkog udruženja pedijatara. I dok je spavanje na leđima pomoglo smanjiti slučajeve sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), povećalo je slučajeve sindroma zaležane glave (plagiocefalije).

S druge strane, ležanje na trbuhu pomaže ublažiti taj rizik, osnažuje bebin torzo i ruke te postavlja temelje za razvoj fine motorike. Međutim, ležanje na trbuhu moglo bi biti zahtjevno i nije neuobičajeno da bebe nevoljko pristaju provoditi vrijeme na svojim trbuščićima. Američko udruženje radnih terapeuta predlaže da roditelji ležanje na trbuhu učine interaktivnim - spusti se na bebinu razinu, razgovaraj s bebom, pokazuj joj igračke.

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

Bebe mogu ležati na trbuhu u kratkim razdobljima tijekom dana, a ovisno o djetetovim potrebama i toleranciji - važno je započeti sa samo nekoliko minuta u danu i zatim povećavati vrijeme kako beba postaje snažnija

Naravno, ležanje bebe na krevetu ili na dekici na podu nisu jedini načini kojima se postižu prednosti ležanja na trbuhu. Jedna od preporuka Američkog udruženja pedijatara je da polegneš bebu na trbuh uzduž na svom krilu i istovremeno joj pridržavaš glavu. 

Druga opcija je ležanje na strani, odnosno da polegneš bebu na boku tako da joj pridržavaš leđa s rukom ili malom smotanom dekicom. 

Iako više ležanja na trbuhu ne znači nužno da će beba više spavati, svakako se radi o opciji koju roditelji mogu isprobati, a prednosti povećane fizičke aktivnosti za djecu sve dobi mogu značiti više odmornih noći za sve. 

Možda te zanima... Kako spavaju? Beba Bik voli raspored, a Strijelac želi izaći iz krevetića Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.