Beba Zdravlje i njega bebe 25. rujna 2017.

Mora li dojenče imati stolicu svaki dan?

beba, pelene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novorođenče nema redovitu stolicu, napuhnut trbuh i ne spava mirno. Koliko dugo dojenče može biti bez stolice i zbog čega, objašnjava pedijatrica Alemka Jaklin Kekez

Imam kćer staru 12 dana. Bila je patronažna sestra i obavila pregled. Njezino mišljenje je da curica odlično napreduje. Rođena je s 3170 grama pa je u rodilištu pala na 3040 grama te je sad na 3420 grama, za što kaže da je odlično. No, da se vratim ja na ono što me zanima i zatražim vaše stručno mišljenje. Majka ju hrani normalno kako dijete zahtjeva (nije na umjetnoj hrani već na prsima), ali nema redovitu stolicu. Trbuh mi se čini malo napuhnut, tvrd, dosta se grči i nema miran san (pretpostavljam radi toga). Kupio sam Bio Gaia kapi te smo joj pokušali s time regulirati probavu i stolicu, ali nije baš pomoglo. Kad ih popije, nakon nekog vremena dobije stolicu, a poslije toga ponovno problem. Možete li mi reći što bi mogli učiniti ili dati neki savjet? Naručena je kod pedijatra za tri tjedna pedijatru, ali da li da odem odmah s njom ili nije za neku uzbunu?

Dijete koje je na prsima i ne jede niti jedno drugo mlijeko ne mora imati stolicu svaki dan. Stolica može izostati 10, pa i 14 dan napreduje na tjelesnoj masi. Ako niste sigurni vidjet ćete na pregledu vašeg pedijatra koji će procijeniti je li sve u redu. Ako je dijete dobro, tada ne treba ništa žurno. 

Simptomi kod novorođenčeta zbog kojih ne trebate brinuti ako dijete probavi sve iz majčinog mlijeka. U tom slučaju dijete nema nadut trbuh, nema tvrdu stolicu i dobro jede.

beba pelene Možda te zanima... Koliko često dijete treba imati stolicu? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.