Beba Dojenje 23. studenoga 2016.

Beba stara mjesec dana ima stolicu 5-8 puta dnevno

beba majka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica odgovara koliko stolica dnevno je normalno za isključivo dojenu bebu, po čemu majka može pratiti je li sve u redu te kako poboljšati laktaciju

Imam bebicu koja će za par dana navršiti mjesec dana i dojim je. Zadnjih par dana počela je često tražiti dojku, nekad čak i svakih pola sata. Često ima i stolicu, nekad i po tri puta u sat vremena, a unutar jednog dana minimalno 5-8 puta. Boja stolice je zlatno žuta, nekad rjeđa, nekad čvršća. Trebam li se zabrinuti?

Glavni parametar po kojem ćete odrediti je li sve u redu je tjelesna masa. Ako dijete dobro dobiva na tjelesnoj masi nije bitno koliko stolica ima jer je poznato da neka djeca uz svaki podoj imaju stolicu, a neka nemaju po više dana. Ukoliko prirast na tjelesnoj masi nije dobar (u prosjeku dijete dobiva oko 160 grama na tjedan ili najmanje 500 grama na mjesec), tada se morate javiti vašem pedijatru

beba majka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Također, mislim da je bolje napraviti veći razmak između dojenja jer ako dojite svakih pola sata onda dijete stalno popije po malo vašeg mlijeka koje brzo probavi, pa opet malo i tako neprekidno. To iscrpljuje i vas i dijete. Dijete treba dojiti na zahtjev, ali nije svaki plač i okretanje glavice prema dojci (to je refleks) zahtjev. Pokušajte da su razmaci makar sat i pol. Moguće je i da nemate dovoljnu količinu mlijeka koju dijete hoće, stoga pijte dosta tekućine i odmarajte što više da vam laktacija bude bolja.

Dobiva li dijete dovoljno mlijeka?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.