Beba Zdravlje i njega bebe 16. lipnja 2014.

Kako svojoj bebi mogu olakšati grčeve?

beba plače kolike grčevi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naše čitateljice na forumu Klokanice pišu kako su isprobale različite preparate protiv dojenačkih grčeva, no prim. dr. Alemka Jaklin Kekez kaže kako isprobavanje različitih kapi ili sirupa zapravo samo služi roditelju. Umjesto toga, preporučuje bebu smiriti njihanjem, masažom ili pak povijanjem

Prvi dani s novorođenom bebom za svaku su majku posebni i neponovljivi, no neke se mame vrlo brzo suočavaju s neutješnim plačem bebe koju ništa ne može umiriti.

Glasan plač za kojeg nije sasvim razjašnjeno kako nastaje, vrlo često prerasta u vrisak, a javlja se većinom u večernjim satima i beba pritom nema drugih znakova bolesti, karakterističan je za dojenačke grčiće, odnosno kolike.

I mame na forumu Klokanice raspravljaju o grčićima kod beba, a našu čitateljicu mamy najviše zanima kada će ta neugodna i bolna pojava prestati budući da je njezin sinčić već napunio tri mjeseca kada kolike najčešće prestaju. Premda su isprobali već više proizvoda za olakšavanje grčića, sinu čitateljice mamy ništa ne pomaže. Osim toga zabrinutu mamu zanima i prestaju li grčevi odjednom ili se postepeno smanjuju.

"Kod nas nije bilo nikakvih naznaka, ni prije nego što su počeli, ni kada su prestali. Kako došli tako i prošli, preko noći. Ali nama su trajali i malko kraće, nekih 3 tjedna do mjesec dana. Bio Gaia je pomogla, Sab simplex nije. Najviše mu je zapravo pomagalo grijanje trbuščića. U tu svrhu je dobio bio krpenu igračku, punjenu prosom, koju zagriješ u mikrovalnoj pećnici. Još je i mirisala na lavandu. Od toga bi mi se smirio odmah i zaspao", opisala je svoje iskustvo ProudMomy.

Učinkovitost preparata protiv kolika

I sin čitateljice kukukake imao je kolike u večernjim satima, a tegobe mu je pokušala olakšati probiotičkim kapima i Simplex kapima. Sve proizvode, koji su dostupni na tržištu, masažu trbuščića, promjenu prehrane isprobala je i mama Daki, no njezinoj bebi ništa nije pomagalo. Sve dok nije isprobala jedan prirodan lijek i to čaj od kima.

"Na kraju mi je baka od 90 godina rekla da joj dam čaj od kima i grčevi su prestali preko noći. Mislila sam da je možda zato što se bližio treći mjesec života, ali nije jer ako bi čak kad je imala četiri mjeseca koji dan izostavila čaj grčevi bi se vratili.Ja sam kupila u dućanu, ima i u ljekarnama, stavi se 6¨-7 zrna na 2 dcl vode, prokuha, procijedi i ohladi, davati tijekom cijelog dana. Čak mi je pedijatrica rekla da su nekad prepisivali kim,ali sad postoje kapi za kupiti…Mislim da je to prirodno,jeftino i zdravo i nama je olakšalo život", napisala je Daki.

Osim više različitih vrsta kapi i sirupa protiv kolika neke mame koriste i homeopatske kuglice, a taj su lijek isprobale mame mimy i tomban.

"Mi smo svojoj bebici davali te kuglice i zaista su joj pomogle, no moram napomenuti da to nisu bili baš neki jaki grčevi. Mislim da je to sve individualno jer nekome pomognu, a nekome ne", piše mama tomban.

Prema iskustvima naših čitateljica na forumu, svaka mama isprobala je više preparata i neki su se pokazali manje, a neki više učinkoviti, dok nekima nikakve kapi nisu pomagale.

Primjena probiotika

Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, specijalist pedijatrije s užom specijalnošću pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinike Helena, pak smatra da isprobavanje najrazličitijih kapi ili sirupa zapravo služi samo roditelju koji ima osjećaj da nešto čine dok u pravilu ne umiruju kolike i nepotrebno ih je koristiti.

"Valja imati na umu da kod djeteta ne treba isprobavati s "terapijama" koji su "čudotvorne", no neprovjerene i preporučuje ih nestručna osoba, da ne biste više škodili nego pomogli. Naglašavam da niti jedno pedijatrijsko društvo (europsko i američko) ne preporučuje da se kolike tretiraju medikamentozno. Naime velike studije koje su mjerile učinkovitost raznih terapijskih pokušaja pokazale su da nema efekta koji bi bio bolji od placeba, odnosno tvar bez ikakvih djelotvornih svojstava", savjetuje dr. Jaklin Kekez. Jedino što se prema dosadašnjim analizama pokazalo korisnim, nastavlja pedijatrica, jest primjena probiotika i to Lactobacillus reuteri iako niti to nije ušlo u službene preporuke.

Možda se to ponekad čini nemogućim, no kod dojenačkih grčeva važno je održati uobičajen ritam hranjena i spavanja. Naime, ne treba dijete čim zaplače nuditi hranom ako je prethodno beba pojela normalan obrok, niti ju nuditi čajem jer to samo može poremetiti probavu. Osim toga, dr. Jaklin Kekez ne preporučuje niti promjenu dojenačke formule ako beba nije dojena.

Dobro informirani i sigurni roditelji

Ono što pedijatrica preporučuje, umjesto primjene različitih preparata, jesu metode smirivanja.

"Korisno je ritmično njihanje, no s oprezom da se ne pretvori u trešnju djeteta koja može biti rizična. Također katkad pomaže nošenje u uspravnom položaju,stimulacija dodirom, tj. masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu. Sve je poželjno raditi u mirnom okruženju, ne dopuštajući nervozi da prevlada", savjetuje dr. Jaklin Kekez te dodaje kako je dosta popularna i često preporučivana metoda "povijanje" dojenčadi čime se nastoji simulirati situacija mirnoće koja je bila u maternici, tj. obuzdavanjem pokreta pokušavaju se eliminirati neki od suvišnih signala i dodatno razdraživanje djeteta. 

Dr. Jaklin Kekez naglašava i kako je vrlo važno da su roditelji dobro informirani i sigurni u sebe kada dijete ima kolike kako bi to razdoblje prošlo što bezbolnije. U većini slučajeva to se događa oko navršenog 3. mjeseca života, a rijetko se tegobe mogu rastegnuti i na 4. mjesec. Ako se simptomi i nakon toga nastave, postoji mogućnost da uzrok neutješnog plača nisu kolike, već je plač simptom neke bolesti.

"U svakom trenutku važno je razmišljati na pozitivan način, te osvješćivati činjenicu da se radi o bezazlenim tegobama koje će proći i neće ostaviti posljedice", kaže spec. pedijatrijske gastroenterologije te savjetuje roditeljima da to stresno razdoblje pokušaju preživjeti sa što manje trauma, čineći najbolje za svoje dijete, no istodobno ne očekujući čudotvorno rješenje

Je li i vaša beba imala dojenačke grčeve? Kako ste ih olakšavali? Napišite nam u forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.