Beba Razvoj u 1. godini 16. siječnja 2024.

Bebe znaju kad si ljuta i žele te smiriti

Foto: Pexsels/Victoria Akvarel
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje će te natjerati da drugi put dvaput razmisliš prije nego počneš vikati na svog supruga ispred bebe. Zapravo, studije potvrđuju da bebe mogu znati je li odrasla osoba sklona ljutnji i možda će pokušati promijeniti ponašanje kako bi umirila tu osobu.

"Naše istraživanje sugerira da će bebe učiniti sve što mogu kako bi izbjegle da budu meta bijesa. U ovoj najmlađoj dobi već su razvili način da ostanu sigurni. To je pametan, prilagodljiv odgovor", objašnjava vodeća autorica Betty Repacholi, s Instituta za učenje i mozak (Sveučilište u Washingtonu).

Može li svađanje pred djecom biti korisno?

Evo što su istraživači primijetili nakon što su u dva odvojena eksperimenta pogledali stotine djece u dobi od 15 mjeseci. 

Za prvu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Developmental Psychology, cilj je bio izložiti bebe gnjevu nepoznate odrasle osobe - nekoga koga još nisu poznavali - koja komunicira s drugima i vidjeti kako će bebe reagirati.

Sve je bilo jednostavno: Roditelji su držali bebu u krilu, a nasuprot njih se nepoznata osoba igrala s igračkama. Tada bi nepoznati reagirao bilo neutralno ili bi bio bijesan ili ogorčen.

Kada su istraživači dopustili bebi da se okrene igračkom, primijetili su nešto zanimljivo. Manje je vjerojatno da su se bebe htjele igrati s igračkom na koju je nepoznata osoba negativno reagirala i nisu oponašali način igre.  No, kad je reakcija bila neutralna, bebe su se igračkom igrale onako kako je bilo prikazano.

Još fascinantnije: Nepoznata osoba uključila se i u drugi krug igre i to s onom igračkom na koju je naljutio, ali ovaj put su se igrali neutralno. Bezobzira, bebe su i ovaj put isključile tu igračku. 

"To je kao da beba ne vjeruje da je nepoznata osoba sada mirna. Jednom kada bebe otkriju da je netko sklon gnjevu, teško je odbaciti to. Oni prihvaćaju pristup - bolje spriječiti nego liječiti - neće riskirati iako se situacija očito promijenila",  objasnio je Repacholi.

svađa roditelja, dijete sluša Možda te zanima... Ne svađajte se pred djecom – čuju vas i dok spavaju! Beba

Drugo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Infancy, nadograđeno je na prvom. Ovaj je put eksperimentator napravio vrlo primamljive igračke za bebe i njima je bilo omogućeno da se prvo igraju s njima. Nakon malo vremena, nepoznata osoba je zatražila da se malo poigra s tom igračkom. I sad postaje zanimljivo: 69% beba koje su bile svjedoci ljutnje nepoznate osobe, prevrnule su igračku. S druge strane, samo je 46 posto beba podijelilo igračku s nepoznatom osobom čiji je pristup prije bio neutralan. 

"Bila sam toliko iznenađena kad sam vidjela kako dojenčad daje igračke - bilo je to kao da im se sviđa ili kompromitiraju s odraslom osobom", rekao je Repacholi. "Nisu htjeli riskirati da se prije ljuta odrasla osoba opet razljuti. Nisu tako postupili s drugom odraslom osobom koja nije pokazala bijes."

dijete dječak roditelji svađa Možda te zanima... Nakon naše svađe, dijete je postalo anksiozno Vrtić

Moramo biti svjesni kako reagiramo pred svojim bebama. Kako kaže Repacholi, "Naše studije pokazuju da su bebe vrlo pogođene ljutnjom drugih ljudi. Za roditelje je važno biti svjestan koliko je ta emocija snažna za bebe."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.