Beba Zdravlje i njega bebe 05. lipnja 2017.

Beba nema stolicu već nekoliko dana

beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mora li dojena beba imati stolicu svaki dan i kako znati ako nešto nije u redu, objašnjava pedijatrica Alemka Jaklin Kekez

Moja beba ima mjesec i pol dana i isključivo je dojen. Imao je stolicu nakon svakog podoja, oko osam puta dnevno, međutim sada je naglo prestao i nema već par dana. Napreže se i po nekoliko sati, sve što uspije je pustiti par vjetrova. Nisam sigurna je li naprezanje zbog vjetrova ili zbog toga što ne može kakati.

Normalno je da djeca imaju najveći broj stolica u prvim tjednima iza rođenja, a da se taj broj iza toga smanjuje. Uz to djeca koja su isključivo na prsima mogu imati velike fiziološke varijacije u broju i izgledu stolica, tj. neki imaju stolicu uz svaki podoj, a drugi nemaju i po nekoliko dana, čak razmaci mogu biti do 10, pa i 14 dana, a da se ne radi ni o kakvoj patologiji. Naime, dijete jednostavno sve probavi iz majčinog mlijeka i nema ostataka. Naravno sve ostalo vezano za djetetovo zdravlje mora biti uredno (normalan napredak na tjelesnoj masi, zadovoljstvo djeteta, odsustvo napuhanost trbuha i slično).

Budući da ste napisali da se dijete napreže, a da stolica ne izlazi, savjetujem da se javite vašem pedijatru koji će pregledati dijete te po potrebi učiniti i digitorektalni pregled kako bi provjerio je li sve samo fiziološka varijanta ili postoji objektivan razlog tegobama.

beba pelene Možda te zanima... Koliko često dijete treba imati stolicu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.