Beba Dojenje 08. listopada 2022.

Dobiva li beba dovoljno mlijeka? Prepoznaj znakove!

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedno od najčešćih pitanja koje nove mame dojilje imaju je: 'Dobiva li moja beba dovoljno mlijeka?'. Pročitajte neke od znakova pomoću kojih ćete biti sigurni je li vaša beba sita

Lako je biti nesiguran oko toga dobiva li beba dovoljno mlijeka budući da ne možemo zapravo vidjeti koliko mlijeka naše tijelo proizvodi, a time ne možemo ni biti sigurni koliko mlijeka dijete dobiva. Dobre vijesti su da većina žena proizvodi dovoljno mlijeka za uspješno dojenje svojih beba. Procijenjeno je da oko 5 do 15 posto žena zaista ima problem s proizvodnjom mlijeka, odnosno da ga imaju premalo. 

mama beba Možda te zanima... 'Upomoć, nemam mlijeka!' Beba

Ipak, kako sa sigurnošću znati proizvodite li dovoljno mlijeka? Pročitajte neke od sigurnih znakova da vaša beba uspješno napreduje sa sisanjem, ali i savjete koji će vam pomoći ukoliko imate problem:

Kada je dojenje u pitanju, postoji samo jedan način da budete sigurni da je uspješno: rezultati!

1. Beba guta

Kada vaša beba uspješno zahvati dojku, brzo će početi sisati što će pomoći otpuštanju mlijeka. Tada bi beba trebala 'pasti' u neki usporeni ritam dok guta mlijeko. Iako možda nećete osjetiti taj usporeni ritam, vidjet ćete da je bebina čeljust spuštena i čuti ćete zvukove gutanja. Ako vaša beba ne dobiva dovoljno mlijeka, vidjet ćete ju da ubrzano pokušava sisati, ali neće gutati usporeno i ritmički. Također, ako postoji problem, beba će uzimati duge pauze tijekom dojenja ili uzastopno zaspati na vašoj dojci. 

dojenje Možda te zanima... 5 znakova da beba ne sisa pravilno Beba

2. Beba je zadovoljna 

Ako vaša beba izgleda zadovoljno i sito nakon dojenja - sve ide po planu. No, beba koja izgleda bezvoljno, pospano ili koja konstantno plače za hranom - vjerojatno ne dobiva dovoljno mlijeka. "Ako beba ima puno hranjenja koja traju duže od sat vremena ili želi sisati jako često, primjerice svakih sat vremena, vjerojatno postoji problem", govori Susan Burger, savjetnica za dojenje.

dojenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Pune pelene

Bebine pelene su pouzdan pokazatelj toga je li sve u redu. Beba bi trebala imati najmanje šest mokrih pelena do šestog dana i četiri stolice do četvrtog dana. Također, boja stolice je važna: Iako je prva stolica uglavnom crna i ljepljiva, ona bi trebala postati zelena do trećeg ili četvrtog dana i žuta do četvrtog ili petog dana. Stolica bi također trebala biti dosljedna u tome da je sjemenasta ili vodena

beba pelene Možda te zanima... Koliko često dijete treba imati stolicu? Beba

4. Dobiva na težini

Normalno je da težina bebe varira u prvim danima ili tjednima njezinog života. Novorođenče bi moglo izgubiti oko 5 do 7 posto težine do trećeg ili četvrtog dana, ali ako izgubi 10 posto ili više, to bi već mogao biti problem. Do 10. dana, vaša beba bi trebala povratiti svoju porođajnu težinu

beba vaga težina Možda te zanima... Bebama treba vremena da se vrate na porođajnu težinu Beba

Ako sumnjate da ne proizvodite dovoljno mlijeka ili vaša beba ne dobiva dovoljno na težini, svakako se posavjetujte s liječnikom ili savjetnicom za dojenje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.