Beba Dojenje 25. listopada 2013.

Što mame kažu o dojenju u javnosti

dojenje dojilje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame u forumu Klokanice raspravljaju kako se osjećaju kada doje svoju djecu u javnosti, neke opisuju i negativna iskustva s komentarima okoline, a Ivana Zanze iz Udruge Roda napominje kako ustručavanje od dojenja u javnosti i slična ograničenja mogu općenito ometati dojenje

Jeste li se ikada ustručavale dojiti u javnosti ili ste doživjele negativne komentare kada ste htjele nahraniti dijete? Mislite li da naše društvo dojenje u javnosti smatra neumjesnim te da pogled na bebu na prsima kod ljudi izaziva nelagodu? Naša čitateljica na forumu je otvorila temu o dojenju u javnosti te postavila pitanje zašto je nekome taj prirodan čin hranjenja novorođenčadi čudan.

"Što mislite o dojenju u javnosti? Ja više ne dojim svoje djevojčice, ali moja sestra ima sedmomjesečnu bebu i nedavno je morala nahraniti svoju bebicu u javnosti pa smo otišle su auto, nekako nam je bilo neugodno sjesti na klupu. Ja nikad nisam bila u prilici da moram dojiti u javnosti, ali pitam se zašto je to tako čudno? Pa djeca moraju jesti isto kao i odrasli (koji jedu u javnosti!). Jeste li vi dojile u javnosti, gdje, i kakva je bila reakcija i je li vas brinula uopće?", pita mama2girls.

Većina mama u našem forumu piše kako slobodno i bez srama doje svoje bebice u javnosti, no ističu da ipak paze da to naprave diskretno.

Diskretno hranjenje i pokrivanje pelenom

"Ja sam dojila u javnosti, no uvijek bi sa sobom nosila platnenu pelenu kojom bi se malo pokrila, reakcija drugih me nije brinula, pogotovo u nekim alarmantnim situacijama. Jednom sam sa svojom, tada osmomjesečnom bebom, putovala avionom koji je bio krcat. Do nas su sjedila dva muškarca, a moja beba je iz sveg glasa urlala i jedini spas bila je cika. Nije mi bilo neugodno jer je toliko vrištala da nisam ni primijetila ljude oko sebe, a nisam ni primijetila da je drugima bilo neugodno. Cika - spas za sve!", napisala je mama PeggySue. I čitateljica mamasita piše kako svoju djevojčicu doji "gdje god stigne", a sam podoj je toliko diskretan da nitko u okolini često niti ne primjeti da njezina "prinčipesa papa".

No, nisu sve mame imale pozitivna iskustva s javnim dojenjem, a mama dada opisala je svoje:

"Dugo sam dojila i nisam imala problem da sina podojim u javnosti, ali imala sam neugodnu situaciju kada sam zamoljena da izađem iz kafića u kojem sam sjedila sa suprugom dojeći dijete. Ufuranom konobaru sam rekla da mi ne pada na pamet da izađem i da ima sreće što mi je beba u rukama inače bi me zapamtio. Otišao je kao oparen", povjerila se dada.

'Ne treba se zatvarati u kuću'

Zagovornici dojenja u javnosti smatraju da se mame dojilje ne bi trebale ustručavati nahraniti svoje dijete izvan svog doma te da nema potrebe zatvarati se u kući i uskraćivati sebi i bebi dugotrajne šetnje samo zbog dojenja. Upravo tu činjenicu istaknula je mamamaya.

"Kako je društvo danas postalo iskvareno! Nešto što je prirodno u ljudima stvara osjećaj neugode. Kako ne kuže da beba/dijete mora jesti? Zar da se majke koje doje zatvaraju u kuću dok one koje hrane bočicom uživaju u šetnjama? U biti bi trebalo biti obrnuto, a nije. Nadajmo se da će se društvo ipak s vremenom malo osvijestiti i po tom pitanju", piše mamamaya

Da je dojenje prirodan čin te da ga ne treba "gurati" u sporedne prostorije ili čak u sanitarne čvorove, posebno ističu u Udruzi Roda - Roditelji u akciji. Budući da je jedna od njihovih primarnih djelatnosti podrška dojenju kao jedinom prirodnom načinu prehrane bebe, Rode su do sada više puta organizirale masovno dojenje u više hrvatskih gradova, a uz pomoć fotografa Šime Strikomana organizirale su i Milenijske fotografije dojenja.

Milenijska fotografija dojenja javno dojenje | Author: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ustručavanje ometa dojenje

"Dojenje nema veze sa seksualnošću niti egzibicionizmom; majke ne doje djecu u javnosti kako bi se pokazivale, već kako bi, naprosto, nahranile svoje dijete. Kako djeca koja ne doje nužno ne odlaze daleko od tuđih očiju kako bi pojela sadržaje svojih bočica ili drugih posudica, ne vidimo razlog da i dojena djeca svoje obroke ne pojedu tamo gdje su se zatekla, neovisno o tome gdje to jest", kaže Ivana Zanze, izvršna direktorica Udruge Roda. Dodaje kako ustručavanje od dojenja u javnosti i slična ograničenja mogu općenito ometati dojenje, a Ivana Zanze iznijela je zanimljiv podatak da majke koje se ne ustručavaju dojiti u javnosti ukupno imaju duži dojeći staž.

Što vi mislite o dojenju u javnosti? Uključite se u naš forumu i napišite kakvo je vaše iskustvo!

Pratite nas i na Facebooku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.