Beba Zdravlje i njega bebe 22. kolovoza 2016.

Koliko često dijete treba imati stolicu?

beba pelene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U većini slučajeva neredovita stolica više zabrinjava i djeluje na roditelje nego na dijete, čak i ako stvarno ima zatvor. Pročitajte koji je normalan broj stolica kod dojenih beba, a koliki kod onih hranjenih mliječnom formulom, te kod djece do tri godine i nakon toga!

Već od prvih dana s bebom, a često i kroz cijelo njihovo djetinjstvo, mnogi se roditelji brinu ima li njihovo dijete stolicu dovoljno često. Iz knjige '50 savjeta za zdravlje djece' koju su uredile Jasmina Sarić Čedić, novinarka 24sata i dr. Tanja Pekez Pavliško, liječnica obiteljske medicine s dugogodišnjim iskustvom, prenosimo vam odgovor na ovu čestu roditeljsku dvojbu:

Američko udruženje obiteljskih liječnika definiralo je opstipaciju, odnosno zatvor kao odgođeno ili otežano pražnjenje crijeva u trajanju od dva do tri tjedna koje dovodi do zabrinutosti roditelja. U većini slučajeva ovo stanje više zabrinjava i djeluje na roditelje nego na dijete koje ima opstipaciju.

U donjoj tablici prikazan je normalan broj stolica tijekom dana i tjedna za određeno razdoblje života djeteta:

Dob djeteta Broj stolica tijekom tjedna Prosječan broj stolica tijekom dana
0 – 6 mjeseca, dijete koje je na prsima 5 do 40 2,9
0 – 6 mjeseca, dijete koje se hrani umjetnom hranom 5 – 28 2,0
6 – 12 mjeseci 5 – 28 1,8
1 - 3 godine 4 do 21 1,4
Preko tri godine 3 – 14 1

Kao što se vidi iz gornje tablice, dijete starije od tri godine ne mora imati svakodnevne stolice.

U liječenju opstipacije potrebna je promjena prehrane. Potrebno je iz prehrane izbaciti čokoladu, davati što manje banana, mrkve i riže, a što više voća, kompota od suhih šljiva ili suhe šljive, te hranu bogatu vlaknima. Potrebno je voditi računa da dijete uzima dovoljno tekućine. U slučaju uporne opstipacije moguće je djeci dati glicerinske čepiće. Za sve druge metode potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

Pročitajte i druge članke u specijalu "Dječja probava"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.