Beba Dojenje 11. lipnja 2022.

Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja

Foto: Guliver ; odustajanje od dojenja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako dijete drugačije pristupa hranjenju, jedino je svoj djeci zajedničko da je majčino mlijeko najbolja moguća hrana koju mogu dobiti u prvim danima svog života te da se isključivo dojenom djetetu ne trebaju dodavati nikakve tekućine. Imajući to na umu, donosimo ti sedam čestih zabluda o dojenju, količini i kvaliteti mlijeka, zbog kojih mnoge majke neopravdano odustanu od dojenja

1. Dojke su se ispraznile

Punoća dojke nije dobar pokazatelj količine majčina mlijeka koje je dijete posisalo. Ova situacija se zna promijeniti kroz par sati. Često žene koje učestalo i pravilno stavljaju djecu na prsa nikada ni ne osjete pretjeranu punoću u dojkama. Međutim, ponekad navre više mlijeka nego je djetetu potrebno. Ni u jednoj ni u drugoj situaciji ne možemo biti sigurni da je dijete popilo dovoljno mlijeka, ako nam je samo punoća prsa pokazatelj.

2. Dijete se noću često budi

Činjenica da dijete spava cijelu noć nije pokazatelj da je popilo dovoljno majčina mlijeka. Naprotiv, ako dijete staro 10 dana spava cijelu noć, najčešće nije dovoljno jelo. Poznato je da dijete koje previše spava i ne traži samo za jesti, ne dobiva dovoljno mlijeka. Ima puno iznimaka, ali u ovom slučaju treba potražiti pomoć stručnjaka.

mama beba Možda te zanima... 'Milijun puta dnevno htjela sam odustati od dojenja' Beba

3. Dijete plače nakon podoja

Iako dijete može plakati nakon obroka zbog gladi, postoje i drugi razlozi zašto dijete može plakati. Ne treba limitirati vrijeme podoja. I suprotno čestim savjetima da se doji 20 minuta na jednu, pa isto toliko na drugu dojku, bolje bi bilo završiti s hranjenjem na jednoj dojci, a tek onda prijeći na drugu, ako dijete to želi.

4. Dijete često siše ili sisanje dugo traje

Jednoj majci hraniti dijete svaka tri sata može se činiti prečesto, dok je drugoj isti period predugačak. Hranjenje koje traje 20 minuta jednoj je majci predugo, a drugoj prekratko. U stvarnosti ne postoji pravilo koliko dugo ili koliko često treba hraniti dijete.

Nije točno da dijete dobije 90 posto hrane u prvih 10 minuta sisanja. Dopustite djetetu da samo odredi raspored svoga hranjenja. Uz to zapamtite da dijete može biti i 24 sata na prsima, ali ako ne siše pravilno, neće popiti dovoljno mlijeka. Ako dijete samo dvije minute jede pravilno, može posisati dovoljno za obrok. Ako dijete brzo zaspe na dojci postoje određeni postupci kojima ga možemo "nagovoriti" da nastavi jesti.

Ako ipak nemate dovoljno mlijeka i nadohrana je stvarno neophodna, postoje načini na koje se mogu hraniti djeca bez korištenja umjetnih duda.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Mogu izdojiti samo pola količine potrebne za obrok

Ovo ne znači apsolutno ništa i ne treba se s tim zabrinjavati. Iz tog razloga ne treba izdajati prsa samo "da bi znali". Većina majki ima dovoljno mlijeka. Najčešći uzrok zbog koje dijete ne dobiva dovoljno mlijeka, koje bi moglo dobiti i koje je u dojci, jest loš položaj ili nepravilno sisanje ili oboje. Ovi problemi se najčešće lako mogu riješiti.

6. Dijete želi bocu nakon podoja

Ako djetetu ponudite bočicu nakon podoja i ono ju prihvati, to ne mora značiti da je gladno nakon dojenja, a ovakav način provjere šteti kvalitetnom dojenju.

7. Dijete staro pet tjedana odmiče se od dojke, ali se čini da je još gladno

Ovo ne mora značiti da je majčino mlijeko "presušilo" ili izgubilo kvalitetu. Tijekom prvih tjedana života djeca obično zaspu na dojci kada se protok mlijeka smanji, čak i kada nisu završili s hranjenjem.

Starija djeca (od četiri do šest tjedana) nemaju više potrebu da zaspu na dojci za vrijeme hranjenja te se često odmiču od dojke. Ovo ne znači da se količina mlijeka promijenila, već se mijenja dijete. Postoje određenije metode, kao što je pritisak na dojku, da dijete "nagovorimo" da nastavi sisati.

Možda te zanima... Iskustvo mame: 'Trik za dojenje koji mi je promijenio život' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.