Beba Dojenje 10. siječnja 2022.

Savjetnica za dojenje: Problemi o kojima se rijetko govori

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je dojenje prirodno i zdravo, ne dolazi uvijek samo od sebe. Postoji niz poteškoća s kojima se nove majke susreću kad je u pitanju dojenje njihove novorođene bebe, a jedna savjetnica za dojenje podijelila je savjete kako se nositi s najčešćim problemima

Anjelica Malone je savjetnica za dojenje, doula i autorica vodiča za dojenje 'Milk Boss 101: The Modern Breastfeeding Journal and Guide'. Kao savjetnica za dojenje, često vidi i čuje iste probleme s kojima se bore nove mame nakon poroda. "Naučila sam da tijekom dojenja, mame gotovo uvijek brinu iste brige i nailaze na ista iznenađenja. Iako su te prepreke uobičajene i česte, njihova rješenja nisu tako opće poznata", rekla je Anjelica. 

mastitis Možda te zanima... Pet najčešćih problema s dojenjem Beba

Upravo zbog toga, ona je izdvojila pet rješenja problema s kojima se nove mame susreću kad je u pitanju dojenje: 

Problem 1: Nešto nije bilo u redu i bebu su razdvojili od mame ubrzo nakon poroda

Hitan slučaj nakon poroda može rezultirati razdvajanjem mame i bebe i time se onemogućava poticanje dojenja odmah nakon poroda. Savjetnica za dojenje preporučuje da ponesete sa sobom u rodilište izdajalicu."Jako je važno da počnete signalizirati svom tijelu da želite povećati proizvodnju svog mlijeka. Odmah nakon poroda imate kolostrum kojim biste trebali nahraniti svoje dijete pomoću izdajalice. Naravno, ovo vrijedi samo za mame koje su razdvojene od svoje bebe. Za sve druge mame koje su odmah u mogućnosti nahraniti svoje dijete, dojenje je najbolji izbor."

Možda te zanima... 5 razloga koji mogu odgoditi dolazak majčinog mlijeka Beba

Trebali biste izdajati svaka tri sata obje dojke. Budite sigurni da imate nekoga tko će moći odnijeti mlijeko bebi i pokušajte piti što više tekućine između izdajanja. Pokušajte se ne obeshrabriti i nastavite redovito s izdajanjem. Većina beba će kasnije biti u mogućnosti biti dojena. 

Problem 2: Trebam profesionalnu pomoć oko dojenja - Kako, gdje?

Iako profesionalna pomoć za dojenje zna biti skupa, savjete o dojenju možete zatražiti od patronažne sestre koja će vam nakon poroda doći u kućni posjet, a uvijek možete zatražiti i pomoć mnogih udruga, poput Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenjeHrvatske udruge grupa za potporu dojenju ili potražiti pomoć na SOS - telefonu za dojenje udruge Roda. Isto tako, mnoge udruge održavaju besplatne radionice za trudnice na kojima se žene već u trudnoći mogu saznati sve o dojenju, upoznati se s mogućom krizom dojenja, ali i saznati kako lakše i uspješnije riješiti moguće probleme.

Možda te zanima... Uloga patronažne sestre u poticanju dojenja Beba

Problem 3: Beba uvijek prebrzo zaspi prilikom dojenja 

Jedan od čestih problema s kojima se Anjelica susretala je taj da bebe prebrzo utonu u san prilikom dojenja i mame ne stignu nahraniti bebu. Ovo zna biti itekako frustrirajuće za nove mame koje su zabrinute da njihova beba ne dobiva dovoljno mlijeka, a savjetnica ističe kako takvi problemi također mogu dovesti i do začepljenja

Najbolje rješenje je da mame imaju nekog uz sebe dok doje kako bi ta osoba konstantno stimulirala bebu na način da lagano škaklja njezinu kralježnicu, glavicu i noge. Ta stimulacija pomaže bebi da bude budna i da primi više mlijeka. "Što više mlijeka beba primi, to će vaše tijelo više mlijeka proizvesti i time povećati vašu proizvodnju mlijeka."

Problem 4: Bolne nabreknute dojke

Otprilike tri do pet dana nakon poroda, primijetit ćete da su vaše dojke punije i teže. Količina mlijeka se povećava i dojke postaju više nabreknute, a time i bolnije. Najbolje rješenje za taj problem je nježna masaža grudiju i ručno istiskivanje male količine mlijeka. "Time ćete omekšati dojke, otpustiti malo pritiska i olakšati bebi da pravilno zahvati dojku - što će spriječiti napuknute i krvave bradavice."

Možda te zanima... Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja Beba

Problem 5: Održavanje proizvodnje mlijeka

Ako morate provoditi puno vremena daleko od svoje bebe, najbolje je izdajati se svaka tri do četiri sata. Time ćete poručiti tijelu da i dalje proizvodi dovoljnu količinu mlijeka. Ovaj problem češći je kod majki u SAD-u jer imaju puno kraći rodiljni dopust pa se ranije odvajaju od svojih beba, ali donosimo savjet Anjelice Malone:

Na početku svakog izdajanja, masirajte svoje dojke, ako želite - gledajte fotografiju ili video u kojem dojite bebu i izdajajte mlijeko iz svake dojke, čak i ako obično ne hranite bebu na obje dojke prilikom hranjenja. Jednom kada dođete kući k svojoj bebi, iskoristite prednosti tog vremena i dojite. "Vaša beba najbolje obavlja taj 'posao' i time će vam osigurati zdravu zalihu."

Možda te zanima... Kako na prirodan način povećati proizvodnju mlijeka? Beba

"I ne zaboravite, uvijek slušajte sebe i svoju intuiciju i izaberite rješenja koja će vam najbolje odgovarati."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci