Beba Dojenje 27. studenoga 2023.

Znakovi da beba dobiva dovoljno mlijeka: Ne trebaš dojiti 20 minuta na svakoj dojci

Foto: Freepik ; Dojenje ponekad nije najbolja opcija!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dugoročno zadovoljavajući prirast tjelesne težine najbolje govori da dijete jede dovoljno majčina mlijeka, a postoje još neki znakovi po kojima to možemo znati

Dobiva li moje dijete dovoljno mlijeka? Majke koje doje vrlo često postavljaju ovo pitanje. Dojka nije boca i nije moguće znati kolika je količina mlijeka u dojci.

Naše društvo, koje je opsjednuto brojevima, često vrši pritisak na majke koje doje i ne znaju koliko je točno mlijeka dijete primilo. Ipak, postoji nekoliko načina po kojima možemo znati da je dijete sito.

Možda te zanima... Dobiva li beba dovoljno mlijeka? Prepoznaj znakove! Beba

Dugoročno zadovoljavajući prirast tjelesne težine najbolje govori da dijete jede dovoljno majčina mlijeka, a postoje još neki znakovi po kojima to možemo znati:

Karakteristično sisanje s pauzom

Dijete koje dobiva zadovoljavajuću količinu majčina mlijeka siše na karakterističan način. Kada dijete dobiva mlijeko (a ne mora značiti da ga dobiva ako mu se dojka nalazi u ustima i ako ono pokazuje neke pokrete slične sisanju) postoji karakteristična pauza kada dijete maksimalno otvori usta neposredno prije nego zatvori usta. To se zove pravilno sisanje (širom otvorena usta – pauza – zatvorena usta). Što je pauza duža dijete je više pojelo.

Pogrešno je govoriti majci da doji 20 minuta na jednu, pa isto toliko na drugu dojku. Ako dijete pravilno siše ono može pojesti zadovoljavajuću količinu i samo na jednoj dojci. Ako je dojenje nepravilno, dijete se neće najesti ni ako siše 20 sati i konstantno će biti gladno.

dojenje Možda te zanima... 5 znakova da beba ne sisa pravilno Beba

Praćenje broja i količine stolica

Prva novorođenačka stolica naziva se mekonij. Tamne je boje, gusta i ljepljiva. Mekonij se nakupi u djetetovom probavnom traktu tijekom trudnoće te dijete prvih nekoliko dana nakon rođenja ima mekonijalnu stolicu. Otprilike trećeg dana stolica počinje mijenjati boju i konzistenciju.

Što više novorođenče dobiva majčina mlijeka, to je stolica svjetlija. Novorođenče može imati stolicu i nakon svakog obroka. Varijacije u boji stolice nakon mekonija nas ne moraju zabrinjavati. Praćenjem broja i količine stolice djeteta (a da pri tome ne postanemo opsjednuti s time) možemo znati da li dijete dobro napreduje.

Neka djeca koja se isključivo hrane majčinim mlijekom mogu nakon tri do četiri tjedna života naglo promijeniti broj stolica, te imati stolicu svaki treći dan ili čak i rjeđe od toga. Ova situacija je normalna i ako ne postoje nikakve druge smetnje, ne treba poduzimati nikakve korake.

beba pelene Možda te zanima... Koliko često dijete treba imati stolicu? Beba

Brojanje mokrih pelena

Ako u prvih četiri do pet dana života dijete dnevno ima šest mokrih pelena (ne samo vlažnih) možemo biti sigurni da jede dovoljno. Treba pripaziti na težinu iskorištene pelene, jer nove generacije pelena upijaju svu tekućinu te je teško procijeniti koliko su pelene uistinu mokre.

Naravno, ovo se odnosi samo na isključivo dojenu djecu. Ako se djetetu dodatno daje voda (što je potpuno nepotrebno za dojenu djecu) težina pelene nije pouzdani pokazatelj količine majčina mlijeka koje je dijete pojelo.

Najčešća boja urina je bezbojna ili lagano žućkasta nakon prvih par dana života. Tijekom prva dva do tri dana nakon rođenja urin može biti ružičast, što nije razlog za brigu.

Možda te zanima... Vodič kroz rast i razvoj djeteta od rođenja do puberteta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.