Beba Dohrana 27. kolovoza 2018.

Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razgovarali smo s nutricionisticom Mirnom Trumbetaš o početku dohrane kod beba. Kad početi s uvođenjem krutih namirnica, s kojim namirnicama krenuti, koju hranu bebe ne smiju jesti do navršenih godinu dana?

Prva i najbolja hrana za dojenče je majčino mlijeko, ili u slučaju kad mama ne može dojiti, zamjensko mlijeko, koje zadovoljava sve nutritivne potrebe djeteta. Kada započeti s dohranom? Zašto neki preporučuju prvu krutu hranu već od 4. mjeseca, a neki isključivo dojenje do šest mjeseci? Kakve posljedice može imati prerano, a kakve prekasno uvođenje dohrane? S kojom namirnicom krenuti i kako dalje uvoditi namirnice? Koliko beba treba jesti? Što bi bebe trebale piti? Koju hranu izbjegavati tijekom prve godine? Što ako beba odbija hranu?

beba dohrana Možda te zanima... S čime započeti dohranu i kako dalje uvoditi namirnice? Beba

Odgovore na sva ova i još mnoga druga pitanja te najvažnija pravila dohrane dala nam je dipl. ing. nutricionizma Mirna Trumbetaš u našoj emisiji na Facebooku.

Zašto neki preporučuju početi sa 4, a neki sa 6 mjeseci?

"Do navršenih šest mjeseci bebinog života najbolje je dojiti, a nakon šest mjeseci je potrebno krenuti s dohranom jer majčino mlijeko tada više nije nutritivno i energetski dovoljno. Oko početka dohrane, odnosno hoće li to biti s navršenih šest mjeseci ili nakon četiri, još uvijek se lome koplja i smatram da je najbolje odluku prepustiti roditeljima, naravno u dogovoru s pedijatrom. Najvažnije je da dijete može sjediti, samostalno držati glavu, da može koordinirati ručice, usta i oči, da može žvakati. Ako dijete ima grčeve do negdje trećeg, četvrtog mjeseca naravno da mu se neće gurati dohrana. Ako dijete brzo napreduje, jače je, aktivnije, traži veći energetski unos, onda će i dohrana krenuti ranije", kaže Mirna Trumbetaš, dipl. ing. nutricionizma.

Prerano uvođenje dohrane može dovesti do alergijskih reakcija, probavnih problema, zatvora, proljeva, dok ako se predugo čeka može doći do odbijanja hrane, smanjenja težine, tj. zaostataka u fizičkom i mentalnom napretku.

beba, dohrana Možda te zanima... Riba, povrće i maslinovo ulje idealni za početak dohrane Beba

Nakon šestog mjeseca djetetov probavni sustav spreman je i za voće, povrće i žitarice bez glutena. "Za početak dohrane predlažem sezonske namirnice, domaće proizvode i iz našeg podneblja. Nije nužno pratiti kalendar dohrane, već ako imate svoj vrt, idealno je ponuditi bebi kao prvu namirnicu upravo voćku koja dozrijeva u vrijeme kad počinjete", kaže nutricionistica.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Bebama ne treba dodavati sol i šećer, a do godinu dana postoji i zabranjena hrana za bebe

Ljeti su idealne jabuke, marelice, od povrća tikvice, mrkva, grašak, buča najesen, a kod žitarica je bitno da su bez glutena. "Neki kažu da je bolje početi s povrćem kako bi djeca lakše prihvatila takve okuse, jer voće će svakako prihvatiti, ali odluka je na roditelju. U početku se pripremaju vrlo male porcije, jer u interesu nam je da dijete jede svježu hranu", savjetuje te dodaje da se pripremljene kašice mogu čuvati do nekoliko sati, ali bolje je pripremiti mali obrok da ne bacamo hranu.

hrana za bebe, kašice, dohrana Možda te zanima... Smiju li se domaće kašice za bebe čuvati u hladnjaku? Beba

Važno je djetetu davati jednu po jednu namirnicu, ne dvije odjednom, da razmak između dviju namirnica bude do pet dana, da se može vidjeti i ustanoviti zbog koje hrane je došlo do eventualne alergijske reakcije. Normalno je da dijete i odbije neke namirnice, ali roditelji si trebaju dati vremena, biti strpljivi i pozitivni, namirnicu mogu ponovno ponuditi za nekoliko dana. 

U početku hrana mora biti usitnjena, može biti i zgnječena ili miksana, a kasnije treba djecu naučiti žvakati. Također, važno je napomenuti da se dječja hrana još uvijek bazira na majčinom mlijeku i dojenju i djeci ne treba dodavati sol i šećer u hranu.

beba jede dohrana Možda te zanima... Zatvor nakon uvođenja dohrane Beba

Također, do prve godine života bebi se ne smiju davati određene namirnice kao što su kravlje mlijeko, orašasti plodovi, jagode, gljive, jaja, med.

Kako pomoći bebi kod probavnih problema, ideje za recepte za dječje kašice i još savjeta nutricionistice pogledajte u videu:

beba jede dohrana Možda te zanima... Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci