Beba Dohrana 24. srpnja 2022.

Treba li hrana za bebe uvijek biti svježe pripremljena?

beba jede
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mamu sedmomjesečne bebe zanima može li se hrana za bebe čuvati u hladnjaku ili se djetetu uvijek treba davati svježe pripremljen obrok. Pročitajte što o tome misli nutricionistica Mirna Trumbetaš

Može li se skuhana i izmiksana hrana za bebu od sedam mjeseci staviti u frižider za sutra dan ili se mora baciti i raditi svježe?

Ovo je idealno vrijeme za spremanje zimnice za bebe. Veliki izbor mladih i domaćih svježih plodova prilika su da svojoj bebi koja još nema 6 mjeseci ili upravo puni napunite škrinju sezonskim namirnicama. Birajte kruške, jabuke, breskve vinogradarke, šljive, maline, kupine, borovnice, ranije u ljetu su marelice, trešnje, višnje, a od povrća tu su tikvice, blitvu, koraba, mrkva, mahune, bundeva, grašak, poriluk, kelj, raštiku i drugo do čega možete doći.

kašice za bebe Možda te zanima... Pet zdravih ljetnih kašica Beba

Idealno je kada voće i povrće, koje dajete svojem djetetu, ima pikice po sebi, nije svo jednake veličine, a često se može naći i crv. To znači da je tretirano prirodnim putem ili uopće nije tretirano što je iznimno važno da se u mladi organizam ne unose odmah nepotrebne kemijske tvari.

Voće i povrće, koje ste odabrali za spremanje, dobro operite, ocijedite te narežite na sitne kockice, trakice ili komadiće, kako vam odgovara, te u vrećicama za smrzavanje stavite u škrinju. Napravite male paketiće kako bi bili prikladni za jedan do jedan i pol obrok kako bi svaki dan imali svježe pripremljen obrok. Radi se o vrlo malom obroku, pogotovo na početku dohrane stoga se vodite time. Kada dođe vrijeme za pripremu, obrok pripremite tako da odmrznuto voće i povrće dobro skuhate i dodate mu u početku žitarice, a kasnije sve ostalo što već želite ili ide po kalendaru.

Možda te zanima... Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna? Beba

Ako beba nije pojela sve u jednom obroku, slobodno stavite u staklenku dobro začepite i čuvajte u hladnjaku najduže do idućeg dana. Prije posluživanja naravno ponovno prokuhajte i sami probajte čisto da vidite je li sve u redu organoleptički. Smatram da, ako svježe pripremljen obrok stavimo u hladnjak i čuvamo jedan dan, u njemu se neće ništa značajno promijeniti

Ovim putem vaše dijete dobiva kvalitetne i odabrane namirnice kojima, doduše, nedostaju termolabilni vitamin i minerali. Oni nestanu termičkom obradom, koja je nužna nakon što voće ili povrće izvadite iz zamrzivača, ali svakako još uvijek ostaje dovoljno hranjivih tvari toliko potrebnih za rast I razvoj. Naravno spomenute termolabilne vitamine i minerale nadoknadit ćete nečim drugim u periodu davanja dohrane. 

Možda te zanima... Koliko dugo smije stajati adaptirano mlijeko? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.