Beba Zdravlje i njega bebe 06. prosinca 2023.

Bebu možeš voditi van po hladnoći, ali bez dude

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako su djeca do druge godine sklonija hipotermiji i organizam im lakše gubi toplinu, za šetnju ih treba obući slojevito u pamučnu odjeću i pokriti ih jer leže pa im je hladnije

Dnevni izlazak na svježi zrak važan je za izgradnju i jačanje bebina imuniteta, a niske temperature ne znače da treba ostati u zatvorenom. Ipak, potreban je i oprez, posebno kad su u pitanju bebe. Kako su djeca do druge godine sklonija hipotermiji i organizam im lakše gubi toplinu, za šetnju ih treba obući slojevito u pamučnu odjeću i pokriti ih jer leže pa im je hladnije.

"Već s mjesec dana beba i po zimi može ići van, no ako je u pitanju nedonošče, šetnje je bolje odgoditi kad su vani minusi. Bebi treba povremeno popipati ruke da se uvjerite da joj nije prehladno. Po zimi je najbolje šetati oko podneva, a ne izlaziti kad je magla, mraz ili jaki vjetar. Ne treba šetati ni navečer", pojašnjava pedijatrica, dr. Giovana Armano.

Možda te zanima... Stiže prava zima, kažu! Koliko hladno je ustvari - prehladno za bebu? Beba

Dnevna šetnja, dodaje, nikako ne podrazumijeva boravak u shopping centrima. Za prve izlaske s bebom zimi dovoljno je do pola sata te postupno produljivati. Djeca starija od dvije, tri godine mogu vani biti i dulje od jednog sata ako su fizički aktivna. Bebama zimi u šetnji često curi nos, što je normalna reakcija na hladan zrak.

S obzirom da bebe često sline, potrebno im je brisati područje oko usana kako se vlažna koža ne bi oštetila. Iz istog razloga bilo bi bolje da beba nema dudu u ustima jer se ispod nje skuplja slina.

"Najniža temperatura kad se može šetati ovisi o dobi i vremenskim uvjetima. Skandinavci izlaze i na -15, no mi nismo na to navikli. Ne bih preporučila da najmanji izlaze kad je ispod nule", rekla je dr. Armano.

Jedna od najčešćih pogrešaka, nastavlja, koje roditelji rade je neadekvatno oblačenje djece - i to češće predebelo nego pretanko. Bebe obavezno vani moraju imati kapu jer se 25 posto tjelesne topline gubi preko glave, no to ne znači da i u zatvorenome moraju biti predebelo obučeni.

Tako može doći do oštećenja termoregulacijskog sustava pa će dijete kasnije biti zimogrozno i sklonije prehladama. Većoj djeci koja skaču i trče treba obući sloj manje jer će se preznojiti, a odjeća treba biti nepromočiva.

"Lako ćete prepoznati ako je bebi hladno. Plakat će, ruke će biti ledene, a može i drhtati. Ako roditelji uoče ove znakove, dijete treba odvesti u kuću, zagrijati ga i dati mu topli napitak. Ako je beba dulje pothlađena, može klonuti, prehladiti se, biti cendrava te postati osjetljivija na viruse i bakterije", kaže dr. Armano.

Možda te zanima... Toplo, ali ne pretoplo: Savjeti za sigurno spavanje bebe zimi Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.