Beba Dohrana 06. listopada 2016.

Kako znati kad je dijete spremno za uvođenje krute hrane?

beba jede dohrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije svaka beba spremna za početak dohrane u istoj dobi, pročitajte neke smjernice koje će vam pomoći da odredite je li spremna za promjene u prehrani

Svaka beba ima svoje vrijeme za početak dohrane, razdoblje od 4 od 6 mjeseca života. Postoje neke smjernice koje će vam olakšati da odredite kad je pravo vrijeme za uvođenje krute hrane:

  • Glavicu može držati uspravno. Vaše dijete treba održavati stalan, uspravan položaj glave kako bi počelo jesti krutu hranu.
  • Stabilno sjedi uz podršku. Na početku bebu možete držati u krilu. Dječju hranilicu počnite koristiti malo kasnije kad beba može samostalno sjediti.
  • Žvakanje hrane. Beba bi trebala moći premjestiti hranu u stražnji dio usta i progutati. Kako će vaša beba sve bolje gutati, tako ćete primijetiti da sve manje hrane curi. Možda vaša beba već ima jedan zubić ili dva.
  • Dobiva na težini. Većina beba je spremna za krutu hranu kada udvostruči svoju porođajnu težinu. To se može dogoditi i prije šestog mjeseca.
  • Beba znatiželjno gleda što vi jedete. Promatra li vašu hranu, pokušava uzeti s vašeg tanjura i staviti u svoja usta? Možda je spremna za svoj tanjurić.
  • Dobro koordinira pokrete. Beba bi trebala gledati hranu, uzeti s tanjura i staviti je sama u usta.

Vaša beba gura šake u usta ili traži dodatne obroke mlijeka, to nisu znakovi da je spremna za dohranu, jednostavno bebe to čine dok rastu.

Iako vam se čini da je vaša beba po ovim znakovima spremna za uvođenje krute hraneSvjetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi bilo najbolje pričekati do šestog mjeseca. Tako će biti zaštićena od mogućih alergija i zaraza od hrane, imunološki i probavni sustav bit će bolje razvijeni. Jako je važno paziti na hranu koju ćete bebi davati u dohrani ako u vašoj obiteljskoj anamnezi ima slučajeva alergija na hranu ili celijakije. Prije početka dohrane posavjetujte se s vašim pedijatrom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.