Beba Dohrana 25. svibnja 2022.

Vodič kroz superhranu u dohrani: 17 namirnica za bebe

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte kako najbolje iskoristiti vrijeme za obroke s vašim mališanima uz ovaj vodič superhrane primjerene po dobi bebe

Zbog svojih malih trbuščića, bebe ne jedu jako puno. Zato je važno osigurati da hrana koju jedu sadrži mnogo nutritivnih vrijednosti. Hrana u vodiču prikladna je za bebe starije od šest mjeseci, ali svakako razgovarajte s pedijatrom prije nego bebi ponudite jaja, ribu, citrusno voće i jogurt, posebno ako je beba mlađa od godine dana jer te namirnice mogu izazvati alergijsku reakciju.

beba jede dohrana Možda te zanima... Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana Beba

"Europsko društvo za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, kao i Svjetska zdravstvena organizacija kažu da je s dohranom najbolje početi s šest mjeseci. Ljeti treba pripaziti da namirnice budu svježe pa je bolje kupovati male količine i obroke pripremati netom prije jela. U Hrvatskoj se tradicionalno prve uvode voće i žitarice, no majke sve češće počinju i s povrćem", objašnjava nutricionistica Tena Niseteo. Budući da se bebe razvijaju drugačijim tempom, razgovarajte s pedijatrom ako niste sigurni kada uvesti određene namirnice ili koje su namirnice najbolje za vašu bebu. 

Prvi meni: Što ponuditi bebi od voća, povrća, mesa i ribe

1. Banane

beba, kašica, dohrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Banane su pune ugljikohidrata koji omogućuju ravnomjernu energiju, kao i vlakna koja podržavaju zdravu probavu. Banane su u potpunosti savršena 'prijenosna' hrana za bebe budući da se lako guli. Kada ponudite banane malim bebama, budite sigurni da su zrele i temeljito izgnječene. Starije bebe mogu jesti nasjeckanu bananu kao 'finger food', ali također trebaju biti zrele kako bi mališanima bilo jednostavno žvakati. 

beba dohrana Možda te zanima... S čime započeti dohranu i kako dalje uvoditi namirnice? Beba

2. Batat

Batat je jako dobar izvor kalija, vitamina C i vlakana i odličan izvor beta karotena, antioksidansa koji pomaže spriječiti različite tipove raka i štiti tijelo od slobodnih radikala. Većina beba preferira batate prije nego drugo povrće zbog svojeg prirodno slatkog okusa. Kada su kuhani i izgnječeni, batati su izvrsna kašica koju je jednostavno jesti, čak i bebama koje tek započinju dohranu. 

3. Avokado

Avokado se ponekad spominje kao povrće, ali radi se zapravo o voću i to voću koje sadrži puno više nutrijenata od bilo kojeg drugog voća u toj porodici voća. Avokado ima najveći udio proteina i bogat je zdravim mastima koje pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Ipak, budite sigurni da vašoj bebi servirate dovoljno zreli avokado. Dobro operite avokado izvana, odstranite koricu i izgnječite ga. Budući da je bogat mastima, avokado će ubrzo zasititi vašu bebu stoga ga servirajte u malim količinama, najbolje sa strane s drugom hranom, poput mesne kašice.

28 sigurnih i ukusnih namirnica koje beba može jesti rukama

4. Jaja

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jaja su prepuna vrijednosti, to svi znamo. Bjelanjci su većim dijelom proteini, a žumanjak omogućuje cink i vitamine A, D, E, i B12. Žumanjak također ima jako dobar izvor kolina koji je odličan za zdravlje mozga i razvoj. Prije su pedijatri preporučivali roditeljima da ne poslužuju jaja (posebno bjelanjke) do prve godine djetetova života zbog potencijalnih alergijskih reakcija. Ali, te preporuke su se promijenile i mnogo stručnjaka vjeruje da s posluživanjem jaja treba pričekati samo u obiteljima koje imaju povijest alergija. Budući da su jaja izvrstan izvor proteina i drugih nutrijenata, razgovarajte s pedijatrom kada započinjete dohranu kako biste znali kad je u redu djetetu ponuditi jaja. 

5. Mrkve

Mrkve imaju velike količine beta-karotena, antioksidansa koji im daje narančastu boju. Beta-karoten se pretvara u vitamin A u tijelu i igra veliku ulogu u razvoju i zdravlju vida. Zbog kuhanih mrkvi osjeti se njihova prirodna slatkoća, zbog koje su jako privlačne bebama koje preferiraju slatke okuse. Kada pripremate mrkve za vašu bebu, budite sigurni da ste ih dovoljno dobro skuhali da budu jako mekane. Zatim ih pretvorite u kašicu, a ako vaša beba već jede 'finger food', možete joj dati nasjeckanu, ali mekanu mrkvu.

Možda te zanima... 5 stvari koje sam naučila kad je beba sama vodila dohranu Beba

6. Jogurt

Jogurt daje vašoj bebi kalcij, proteine i fosfor, sve što je važno za jake, zdrave kosti i zube. Jogurt također ima probiotike, takozvane dobre bakterije koji u crijevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa te razgrađuju otrovne tvari. Bebe trebaju masnoće u svojoj prehrani, stoga birajte jogurt od punomasnog mlijeka, prije nego onaj s manje masnoća ili bez masnoća. Također izbjegavajte jogurte s okusima koji sadržavaju puno nepotrebnog šećera. Ako želite dodati okusa u jogurt, možete ga pomiješati s malo voćne kašice. Bebe mlađe od godinu dana mogu imati reakciju na mliječne proteine u jogurtu, stoga razgovarajte s pedijatrom prije nego li ga uvedete u dohranu mlađe bebe. 

Mame s Klokanice otkrivaju svoje recepte za kašice

7. Žitarice

Žitarice su idealna namirnica za započinjanje dohrane zbog velike nutritivne gustoće i niskog alergenog potencijala. Rano se mogu uvesti u dohranu, ali izbor žitarica mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten (riža, kukuruz), a mogu sadržavati heljdu, proso i sirak. Dakle, prvo se uvode rižine ili kukuruzne pahuljice (u dobi između 5. i 6. mjeseca) koje ne sadrže gluten, a žitarice koje sadrže gluten treba uvesti u prehranu nešto kasnije, poslije 6.mjeseca.Također, podrazumijeva se unos cjelovitog zrna, a ne oljuštenog, jer se na taj način pretjeranom obradom gube mnoga hranjiva svojstva. Kako vaša beba raste, možete početi miješati žitarice s voćem, a žitarice su i odličan zgušnjivač za rijetke voćne kašice poput onih od kruške, šljive ili breskve. Kojim je još namirnicama najbolje zgusnuti dječje kašice?

8. Sir

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sir je dobar izvor proteina, osnovnog nutrijenta za rast i kalcija koji pomaže u izgradnji jakih kostiju i zubiju. Sir također sadrži zdravu dozu vitamina B2, koji pomaže pretvoriti proteine, masti i ugljikohidrate u energiju. Sireve obično možete ponuditi bebama koje nisu imale alergijske reakcije na hranu, od 8. do 10. mjeseca starosti. Ukoliko sumnjate da vaša beba ima problem sa mliječnim proizvodima, pričekajte s uvođenjem sira i ostalih mliječnih proizvoda te se kao i uvijek, posavjetujte s pedijatrom prije uvođenja novih namirnica. Također, imajte na umu da sir treba narezati na jako male komadiće s obzirom da sir može predstavljati opasnost od gušenja za malu djecu tako da je najbolje uvesti ga starijim bebama koje jedu 'finger food' i naviknute su na različite teksture. 

9. Piletina

Piletina je puna proteina i izvora vitamina B6, koji pomaže tijelu izvući energiju iz hrane. Važno je da bebe započnu redovito jesti hranu koja sadrži dovoljnu količinu proteina koja podržava njihov ubrzani rast. Ako se vašoj bebi ne sviđa okus piletine, pomiješajte je s njezinim omiljenim voćem ili povrćem.

dohrana beba hrana Možda te zanima... Što napraviti kad beba ima zatvor nakon uvođenja dohrane? Beba

10. Citrusno voće

Naranče, limuni i grejp dobar su izvor vitamina C, koji pomaže stvoriti kolagen koji se nalazi u mišićima, kostima i drugim tkivima. Vitamin C također liječi posjekotine i igra ulogu u održavanju zdrave ravnoteže tekućine u tijelu. Budući da je često previše kiselo, možete pričekati do prvog rođendana prije nego ponudite bebi citrusno voće. 

11. Crveno meso

Zbog lakše probavljivosti u dohranu bebe od osam mjeseci prvo se uvodi bijelo meso peradi (piletina, puretina) i meso mladih životinja (teletina i janjetina). Tamno meso peradi najčešće se uvodi nakon devet mjeseci starosti, dok se crveno meso (junetina i govedina) preporučuje nakon godinu dana. Ipak, treba imati na umu i da je crveno meso bogatije esencijalnim mikronutrijentima od bijelog mesa, ali što ne znači da roditelji trebaju za prvi obrok odmah dati svinjetinu. Za mlađe bebe, preporučuje se servirati mesne kašice, poput one s govedinom i mrkvicom, a starije bebe koje mogu žvakati, mogu jesti i dobro kuhano i nasjeckano meso. 

Pročitajte recepte za prve mesne kašice za bebe od 6 do 12 mjeseci

12. Muškatna tikva

kašica tikva mrkva proso | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Muškatna tikvica je privlačna bebama zbog slatkog okusa, a odličan je izbor jer je sama po sebi mekana, ukusna i hranjiva. Također, ima dobar izvor antioksidansa beta-karotena i ima vitamina C, kalija, vlakana, folne kiseline, vitamina B i čak omega-3 masnih kiselina.

Pet zdravih ljetnih kašica

Muškatnu tikvicu je lako pripremiti, samo je treba kuhati na pari dok ne omekša te pretvoriti u kašicu. Uz to, možete napraviti i veću količinu pirea i pripremiti zdravi i ukusni prilog za cijelu obitelj.

Možda te zanima... 3 najjednostavnija recepta za prve domaće kašice Beba

13. Riba

Riba u dječjoj prehrani je vrlo važna namirnica jer sadrži puno bjelančevina, a siromašna je mastima. Izvrsna je za bebe, lako se žvače i probavlja, a brzo i jednostavno se može pripremiti. Osim zdravih masnoća, riba je bogata i jodom odgovornim za pravilno funkcioniranje štitne žlijezde, a obiluje i kalijem, natrijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, bakrom, željezom i ostalim mikroelementima koji sudjeluju u izgradnji i zaštiti tkiva te vitaminima B3, B12, D i A, kalcijem, željezom, cinkom i kalijem. Prema novim smjernicama, više nema ograničenja u davanju ribe. Bijela riba (oslić, škarpina) i pastrva uvodi se prva, već od sedam mjeseci, a s plavom ribom može se krenuti od osam mjeseci

14. Rajčice

Rajčice su bogate C vitaminom, vitaminima B skupine te vitaminom A, ali i likopenom koji ima najjače antioksidativno djelovanje od svih karotenoida prisutnih u namirnicama, dvostruko snažnije od beta-karotena i deset puta snažnije od alfa-tokoferola u neutraliziranju slobodnih radikala. Likopen se najdjelotvornije može apsorbirati ako se rajčice kuhaju s nekom masnoćom. Zbog toga se preporučuje napraviti umak od rajčice na način da se rajčice skuhaju s malo maslinovog ulja i zatim pretvoriti u glatku kašicu ako imate bebu koja je tek počela s dohranom. Domaći umak od rajčice ima puno manje šećera i soli od kupljenog pa je odličan izbor za cijelu obitelj. 

15. Grašak

kašica grašak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Grašak 'puca' od vitamin K, nutrijenta koji zajedno s kalcijem pomaže u izgradnji zdravih kostiju. Grašak također obiluje vitaminima A i C, kao i folnom kiselinom te vitaminom B. Ako koža od graška čini teksturu manje privlačnom bebi, probajte ih što bolje procijediti. Isto tako, ako koristite smrznuti grašak, kuhajte ga na pari dvije minute. Stavite grašak i vodu u blender ili u posudicu i štapnim mikserom miksajte do željene teksture

Možda te zanima... Prve kašice za bebe: 13 domaćih recepata za početak dohrane Beba

16. Brokula

Brokula je istinska superhrana, izvrstan izvor vitamina C i beta-karotena, folne kiseline, željeza, kalija i vlakana. Kuhanjem brokule u vodi gubi se gotovo polovica vitamina C, stoga ju je najbolje kuhati na pari. Ako vašoj bebi nije toliko privlačna okusom, pomiješajte brokulu sa povrćem koje ima slađi okus, poput batata ili muškatne tikvice. 

17. Tjestenina

Mnoge kašice od povrća čine izvrsne umake za tjesteninu, za bebe stare šest mjeseci pripremite sitnu tjesteninu koja se koristi u juhama i ne treba je žvakati, a malo starijim bebama možete narezati i špagete. Zbog svog blagog okusa i različitih zabavnih oblika, tjestenina je uvijek privlačna djeci, bez obzira na dob. Većina tjestenine bogata je vitaminima i mineralima, poput folne kiseline, željeza i vitamina B. Tjestenina cjelovitog zrna i također obiluje i vlaknima, ali njihova tekstura može biti prečvrsta za mlađe bebe. 

dijete, jede Možda te zanima... Gluten u prehrani bebe: Treba li ga i kada uvesti? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.