Beba Dohrana 17. prosinca 2013.

Kada i kako krenuti s dohranom?

beba dohrana hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz majčino ili adaptirano mlijeko, nakon šest mjeseci života, dijete treba i drugu hranu jer organizam zahtijeva u većoj količini vitamine A, B, C, kalcij, željezo i cink. Uvođenje novih namirnica mora biti postepeno, a dohrana se može započeti voćem, povrćem ili žitaricama bez glutena

Svjetska zdravstvena organizacija i sve važnije zdravstvene organizacije u svijetu i Hrvatskoj ne preporučuju početak dohrane prije navršenih šest mjeseci života. Nakon šest mjeseci života, uz majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko, dijete treba i drugu hranu da bi prehrambene potrebe bile u potpunosti zadovoljene. Dohrana treba biti nadopuna nutritivnih vrijednosti uz majčino mlijeko. Nakon šest mjeseci starosti djeteta organizam zahtjeva u većoj količini vitamine A,B,C, kalcij, željezo i cink nego što se može osigurati samim dojenjem. 

Dohrana zahtjeva puno strpljenja i može biti vrlo zahtjevna za roditelje. Uvođenje novih okusa mora biti postepeno uz razmak od 5-7 dana. Na početku dohrane veći razmak između namirnica je obavezan jer se tako lakše prepoznaje kako dijete reagira na određenu namirnicu, odnosno jesu li vidljivi znaci alergijske reakcije.

Važno je slijediti kalendar dohrane

U početku količine hrane moraju biti male 1-5 čajnih žličica uz postepeno povećavanje količine. Dodavanje soli, šećera i ostalih začina nije potrebno i ne preporučuje se do godinu dana djetetove starosti. Vrsta namirnice s kojom se započinje dohrana je individualan izbor roditelja. Može se započeti ili voćem, ili povrćem ili žitaricama (bez glutena), jedino je važno da vrste namirnica koje uvodite budu dozvoljene za određenu dob, odnosno prema kalendaru dohrane.

Hrana mora biti svježe pripremljena, bez dodatnih podgrijavanja te iz kontroliranog uzgoja. Preporuka je kupovati lokalno uzgojeno sezonsko voće i povrće koje je svježije od uvezenoga, jer uvezena hrana može dugo stajati na skladištu. Svakako je preporuka da se povrće ne kuha u vodi već na pari jer će tako izgubiti manje hranjivih tvari, rezati voće i povrće netom prije jela i poslužiti odmah nakon pripreme.

Prijedlog za voćnu kašicu – naribane jabuke i zobene pahuljice
Prijedlog za povrtnu kašicu – kuhana mrkva i brokula ili pire od graška
Prijedlog za žitnu kašicu – mlijeko i rižine ili kukuruzne pahuljice

Pročitajte što se u razvoju vašeg djeteta događa u dobi od šest mjeseci!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.