Beba Dohrana 24. svibnja 2016.

Savjeti i primjer jelovnika za dohranu beba od 4 do 6 mjeseci

Lino
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Krećete li s dohranom svoje bebe u ovom periodu, savjetuje se da joj prvo nudite namirnice neutralnog i suptilnog okusa i mirisa

U prva 4 mjeseca života, dijete tijekom hranjenja pokreće jezik "naprijed-natrag", zbog ograničenog prostora u usnoj šupljini i još uvijek prisutnih masnih jastučića. Ta se aktivnost i službeno naziva dojenje. Ujedno, to je razlog zbog kojeg dojenčad te dobi još uvijek ne može uzimati krutu hranu.

Krećete li s dohranom svoje bebe u ovom periodu, savjetuje se da joj prvo nudite namirnice neutralnog i suptilnog okusa i mirisa. To su rižine, kukuruzne i prosene pahuljice, a potom i voće i povrće.

U ovom dobnom razdoblju možete uvesti sljedeće namirnice:

  • žitarice bez glutena: riža, kukuruz, proso, heljda, rogač (u obliku pahuljica)
  • jabuka, kruška, banana, marelica, mrkva

Sad je i trenutak da dijete počne učiti jesti na žličicu. Dojenački obroci mogu biti kašasti, ali rjeđe konzistencije. Neka tekstura obroka bude glatka.

Broj obroka:

  • obroci svaka 3,5 − 4 sata
  • 6 – 7 obroka na dan
  • 1 – 2 kašasta obroka, 5 – 6 dojenja / tekuća obroka
  • dnevni energetski unos između 500 i 700 kcal

Prvi kontakti i čvrste emotivne veze djeteta s majkom počinju odmah nakon rođenja, hranjenjem na majčinim prsima. Stoga s dojenjem treba nastaviti dokle god je to moguće.

Idealno vrijeme za početak dohrane

U dobi od 4. do 6. mjeseca, zbog sve intenzivnije fizičke aktivnosti, brzog napredovanja motorike i jačanja mišića djeteta, povećavaju se njegove energetske i prehrambene potrebe. Uvođenje dohrane podudara se s razvojem djeteta.

Sada dijete dobro kontrolira držanje glave, može se postaviti u polusjedeći položaj i sposobno je gutati hranu veće gustoće od mlijeka, s radošću prihvaća nove stvari, znatiželjno je i zainteresirano za zbivanja iz neposredne okoline, stoga je to razdoblje idealno za početak dohrane.

Donosimo vam primjer cjelodnevnog jelovnika za ovo osjetljivo razdoblje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.