Beba Dohrana 10. siječnja 2017.

Kada bebi ponuditi kikiriki? Nove preporuke za uvođenje alergena

kikiriki
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja imaju veći rizik za razvoj alergije na kikiriki trebala bi što ranije probati ovu namirnicu, već između četvrtog i šestog mjeseca života

Još prije nekoliko godina Američko udruženje pedijatara uzburkalo je javnost objavom da davanje proizvoda koji sadrže kikirikibebama mlađima od godine dana, može spriječiti razvijanje alergije u kasnijoj dobi. Kao razlog naveli su istraživanje koje je pokazalo kako potpuno izbjegavanje kikirikija prije pojave alergije može pogoršati problem.

Sada je američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti objavio nove smjernice koje potvrđuju ovaj savjet. Roditeljima se savjetuje da bebama već u dobi od 4 do 6 mjeseci ponude hranu koja sadrži kikiriki, posebno ako dijete ima veći rizik za nastanak ove alergije.

Ovaj savjet temelji se na istraživanju koje pokazuje da djeca koja rano i često počinju jesti kikiriki imaju manju šansu razviti alergiju kasnije u životu nego djeca koja potpuno izbjegavaju ove mahunarke (jer kikiriki nije orašasti plod nego mahuna!).

Roditelji ponekad nisu ni svjesni koja sve hrana sadrži kikiriki, a alergija na ovu namirnicu postaje sve veći globalni zdravstveni problem koji utječe na između 1 i 3 posto djece u mnogim zapadnim zemljama. 

Nove smjernice podijelile su djecu u tri kategorije prema riziku za nastanak alergije. Prije nego bebi ponudite hranu koja sadrži kikiriki, najprije mu dajte ostale namirnice i djetetu nikad nemojte davati cijele kikirikije jer se može ugušiti.

  • Visoki rizik: Ako vaša beba ima ekcem, alergiju na jaje ili oboje. Ponudite joj kikiriki već na početku dohrane, od 4. do 6. mjeseca, ali prije obavezno se savjetujte s liječnikom. Vaša beba možda će trebati test na alergije, a u nekim slučajevima, možda će morati potpuno izbjegavati kikiriki.
  • Srednji rizik: Ako vaša beba ima slabiji ili srednji ekcem možete joj dati hranu koja sadrži kikiriki oko šestog mjeseca. Posavjetujte se s liječnikom kako biste bili sigurni spada li vaše dijete u ovu kategoriju.
  • Niži rizik: Bebe bez ekcema i one koje nemaju alergiju na hranu mogu početi jesti hranu koja sadrži kikiriki bilo kad.

Osam najčešćih alergija na hranu

Ranije uvođenje alergena nije povezano s pojavom alergija

I nutricionistica Tena Niseteo potvrdila je ove zaključke: "LEAP studija je potvrda još tri velike studije koje su proučavale uvođenje alergena (mlijeko, jaja, soja, orašidi, kikiriki, gluten, riba i morski plodovi) u prehranu djece i povezanost s nastajanjem alergija." 

Mnogi će pomisliti da je tako rano uvođenje alergena opasno, a nutricionistica Tena Niseteo objasnila je zašto: "Najvažnija studija u ovom području je tzv. GINI study kojom je  pokazano da ranije uvođenje alergena (od 4 do 6 mjeseca života) nije povezano s pojavom alergija na hranu. Dapače, pojavnost alergije se može smanjiti budući da je u dojene djece u ovoj dobi intenzitet dojenja još uvijek visok, čime se i sprečava mogućnost pojave alergije."

Bebe koje su pokazale alergiju na jaje ili imale ozbiljne ekceme na koži u većoj su opasnosti od razvijanja alergije na kikiriki. Glavni čimbenici rizika za pojavu alergije na jaja su pozitivna obiteljska anamneza te postojanje drugih alergija i atopijskog dermatitisa.

Alergija na jaja izaziva crvenilo i ljuštenje kože

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.