Beba Dohrana 16. svibnja 2016.

Započnite dohranu metodom 'Beba - vođa dohrane'

dohrana, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe s otprilike navršenih šest mjeseci postaju sposobne za samostalno žvakanje hrane, za podizanje hrane prstićima i prinošenje hrane ustima, kaže dr. sc. Gill Rapley, autorica knjige Beba - vođa dohrane

"Mit je da bebe trebamo dohranjivati kašicama; umjesto toga trebamo im dati da eksperimentiraju s krutom hranom i same biraju što će i koliko jesti", smatra dr. sc. Gill Rapley, engleska profesorica, nutricionistica i autorica knjige 'Beba vođa dohrane - Pomognite svome djetetu da se zdravo hrani' u izdanju nakladničke kuće Harfa

"Metoda 'Beba vođa dohrane' podržava dojenje umjesto tradicionalnog hranjenja žlicom, jer u toj metodi ne pokušavamo zamijeniti uzimanje mlijeka (majčina ili adaptiranog) prelaskom na krutu hranu prije nego što dijete to poželi. Teoriju o spontanom prelasku na krutu hranu, kada sama beba određuje trenutak prelaska, razvijala sam dugi niz godina. Iskustvo i spoznaje koje sam stekla kao zdravstvena radnica naučili su me da bebe s otprilike navršenih šest mjeseci postaju sposobne za samostalno žvakanje hrane, za podizanje hrane prstićima i prinošenje hrane ustima. I ne samo hrane već uglavnom svega što im se nađe na putu!", kaže dr. Rapley te iz svog iskustva opisuje razloge zašto djeca često odbijaju hranu:

"Dok sam tijekom godina obilazila brojne obitelji kao zdravstvena djelatnica, sretala sam roditelje čija su djeca u dobi od otprilike osam mjeseci uporno odbijala svu hranu koja im se nudila žlicom. S druge strane, istu bi hranu rado prihvaćala ako im se ponudila u obliku komadića koje sami trebaju podići. Tako sam došla do zaključka da nije problem u hrani nego u procesu hranjenja i načinu dohrane. Kad su roditelji dopuštali bebama da same biraju i da se same hrane, uvijek bi razdragano pojele veliku i raznoliku količinu hrane. Stoga sam počela ohrabrivati roditelje da daju djeci veću slobodu pri hranjenju, umjesto da svi čekaju da nastane problem."

Opipavanje hrane prstima razvija finu motoriku 

Prema riječima autorice knjige 'Beba vođa dohrane', dopuštanje bebama da same biraju što će i u kojim količinama jesti, znači da se zbog hrane više ne vode bitke; obroci su jednostavniji za pripremu, jer svi dijele istu hranu (uz uvjet da je hrana sigurna za bebe i da ne sadrži velike količine šećera ili soli); roditelji mogu jesti uz bebe umjesto da se njihovi obroci hlade dok nastoje bebu nahraniti 'na žlicu'; a nuđenje hrane u obliku izvornih, odvojenih dijelova (a ne kao samljevene kašice), olakšava roditeljima i bebama da saznaju koju hranu dijete voli, a koju odbija.

Zajednički obroci ujedno pružaju bebi mogućnost da imitacijom nauči kako se ponašati za stolom te pomaže bržem razvoju verbalnih vještina. Opipavanje hrane prstima razvija finu motoriku i pomaže bebama da se upoznaju s različitim teksturama i oblicima. 

"S obzirom na nedavni početak istraživanja, još ne raspolažemo podacima o dugoročnim koristima ove metode, ali postoje brojni pokazatelji o njezinim prednostima. Ona pomaže u smanjenju izbirljivosti i čudljivosti u prehrani, stvaranju kvalitetnih navika za cijeli život, sprečavanju pretilosti te u poboljšanju respiratornog i dentalnog zdravlja - poticanjem ispravnog razvoja čeljusti i nepca žvakanjem hrane, umjesto automatskog gutanja samljevenog sadržaja", navodi dr. Rapley.

Osigurajte svom djetetu energiju i hranjive tvari potrebne za optimalan rast i razvoj!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Vera1984

    Moram si nabavit ovu knjigu da da mojoj majci da pročita. Ja joj se pohvalim da smo krenuli s jabukom kuhanom i zgnjecenom vilicom, ona meni da joj smiksam i dodam soka i dam na bocu jer da ce tako brze pojest. Upucat se.....

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.