Beba Dohrana 09. srpnja 2018.

Roditelji, znate li što (ne)trebate raditi kod dohrane djeteta?

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije nimalo lako osmisliti dohranu djeteta jer o mnogo stvari morate voditi računa, a u tom periodu također sudjelujete u formiranju djetetova ukusa i njegovih prehrambenih navika

Kad krenete s dohranom bebe, obično oko šestog mjeseca njezina života, uvidjet ćete kako je sve bilo jednostavno dok ste dijete samo dojili. Odsad je potrebno mnogo više planiranja i kombiniranja te vam je odgovornost veća jer se baš u nadolazećem periodu formiraju djetetov ukus i navike jedenja. Istraživanje Beech-Nut Nutrition Companyja iz 2015 godine otkrilo je da je čak 54 posto roditelja „vrlo zbunjeno“ oko uvođenja dohrane. Nesigurni su oko termina uvođenja i izbora namirnica. Uputa i preporuka je pun internet, a sad evo sedam najčešćih grešaka.

Prerani početak

Neki roditelji smatraju da će, kad uvedu dohranu, dijete bolje spavati. Prema nacionalnom istraživanju američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti 40 posto roditelja uvodi dohranu prije 4. mjeseca djetetova života. Prema Jill Castle uvođenje hrane već tada nije dobro jer imunološki i probavni sustav djeteta još nisu dovoljno razvijeni i spremni procesirati hranu i obraniti se od potencijalnih alergena. Stoga su veći rizici od pojave alergije na hranu, ekcema, celijakije, gastrointestinalne infekcije i prekomjerne težine. Ona stoga preporučuje da se pričeka do navršenih 6 mjeseci.

Prekasni početak

Mnogi se roditelji boje gušenja i alergijskih reakcija pa zbog toga odgađaju uvođenje dohrane. Međutim, istraživanje časopisa Maternal & Child Nutrition iz 2009. godine pokazalo je da djeca koja nisu jela grudastu hranu do 9. mjeseca života u 7. godini imaju više problema nego oni koji su iskusili takvu hranu između 6. i 9. mjeseca. Predugo čekanje s dohranom također može usporiti djetetov rast, povećati rizik od kroničnog manjka željeza, odgoditi razvojne vještine, utjecati na djetetovu kasniju osjetljivost na teksturu hrane i pridonijeti razvoju alergije na hranu. Dohrana se bez straha može započeti s laganim voćnim kašicama koje sadrže samo prirodne šećere ili kombinacijom voća s rižom kako bi se dijete učilo žvakanju.

Prečesto konzumiranje slatkog

Na odrasli organizam neće presudno utjecati komadić kolača ili čokolade te pokoje zaslađeno piće, ali kod bebe bi to mogao biti slučaj. Američko kardiološko udruženje, primjerice, ne preporučuje ikakav šećer za djecu prije druge godine života. Torta za prvi rođendan može biti iznimka, a kašice bez dodanog šećera pravilo.

Hranjenje djeteta odvojeno od obitelji

Beba uči na primjerima odraslih, pa tako i uči jesti gledajući ljude kako jedu. Nema nikakvog razloga da ne jede s ostalim članovima obitelji, doduše obrok koji je njoj prilagođen ili čak neku od komponenti ručka za odrasle, primjerice pire od krumpira ili graška. Dijete zajedničkim objedovanjem uči da je hranjenje i socijalni čin.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Zaboravljanje važnih nutrijenata

U prve dvije godine života za rast mozga i tijela ključni su nutrijenti željezo, cink, masti, omega-3 kiseline i vitamin D, zbog čega njihov izostanak može ugroziti bebin rast i razvoj. Ukratko rečeno, valja osigurati da su u prehrani svi nutrijenti uključeni. Između  6. i 12. mjeseca povećane su potrebe za željezom pa je pametno dvaput dnevno ponuditi namirnice koje ga sadržavaju, primjerice crveno meso, žumanjak, žitarice s visokim udjelom željeza i željezom bogato povrće kao što je špinat. Govoreći o važnim nutrijentima, ne treba zaboraviti zdrave masti koje se nalaze, primjerice, u maslinovu ulju i avokadu. Na putu i kao zdrav međuobrok, djetetu možete ponuditi i Lino dječje kašice, sastavom posebno prilagođene djetetovim godinama. 

Zanemarivanje znakova zadovoljstva

Bebe znaju kad im je dosta i to pokazuju okretanjem glave, držeći usnice stisnutima i drugim znakovima koje ne biste smjeli ignorirati. One time razvijaju sposobnost regulacije svojih prehrambenih navika i to biste trebali poštovati – umjesto da inzistirate da pojede sav sadržaj bočice ili kupovne kašice jer vi mislite da je to dobro za nju. Prejedanje je ozbiljan zdravstveni problem, ne želite ga poticati ni u ranoj dobi.

Izbjegavanje nereda

Beba mora iskusiti hranu svim osjetilima: doticati je, gnječiti, mirisati, igrati se njom. Za nju je to dragocjeno iskustvo i nemojte joj ga oduzimati. Neka se nesmetano, bez vaših upozorenja i prekida za čišćenje, igra i napravi nered, to je važan dio njezina učenja o bojama, teksturama i okusima hrane. Bez brige, doći će vrijeme kad će naučiti pospremiti stol za sobom.

Osim navedenog, pri planiranju dohrane pomaže vam i Lino svojim Kalendarom dohrane, koji pregledno i na jednom mjestu donosi informacije o mogućem načinu uvođenja pojedinih namirnica u djetetovu prehranu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.