Beba Dohrana 09. svibnja 2016.

Smiju li se domaće kašice za bebe čuvati u hladnjaku?

hrana za bebe, kašice, dohrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U početku uvođenja novih namirnica u dohranu djeteta preporuka je koristiti svježe pripremljen obrok te koristiti svježe, domaće, sezonsko voće, dok se domaće sezonsko povrće može zamrznuti

U početku uvođenja novih namirnica u dohranu djeteta preporuka je koristiti svježe pripremljen obrok. No mame si često postavljaju pitanje smiju li čuvati pripremljenu hranu za bebe u hladnjaku, za kasnije ili idući dan.

Nutricionistica dr.sc. Mihela Dujmović objašnjava da se tradicionalno u Hrvatskoj započinje s uvođenjem žitarica bez glutena (riža, kukuruz, heljda, proso..) koje možete pripremiti kuhanjem na vodi te usitnjavanjem u „glatku“ kašu.

"U tako pripremljen obrok umiješajte majčino mlijeko ili mliječni pripravak koji beba inače koristi i ponudite bebi ili ga možete čuvati u hladnjaku jedan dan, ali bez dodatka mlijeka. Ostatke kašice koje je beba jela ne spremajte za kasnije ili za sutradan jer postoji opasnost od kontaminacije obroka mikoorganizmima prisutnim u slini djeteta", kaže nutricionistica te savjetuje da možete koristiti i instant žitne pahuljice koje se pripremaju dodatkom mlijeka ili vode (ako u sebi već sadrže mliječni pripravak), a takve je kašice uvijek najbolje pripremiti neposredno prije upotrebe.

Voće ne kuhajte, a povrće možete zamrznuti

Za pripremu kašica od voća uvijek birajte svježe, domaće, sezonsko voće. Voće se ne preporučuje kuhati jer se time narušava njegov vitaminski sastav. 

"Zato nemojte brinuti ako je zima i na tržištu nema za kupiti npr. breskve, jer im nije sezona, vaša će beba tu namjernicu probati na ljeto kad bude sezona odabranog voća i kad ono svojim prehrambenim sastavom bude najbolje, a i najukusnije. Također ne pripremajte kašice od voća unaprijed jer se stajanjem na zraku u usitnjenom voću puno brže mijenja vitaminski sastav", savjetuje.

Za sezonsko povrće, pogotovo ono koje ste sami uzgojili ili uspjeli nabaviti iz domaće proizvodnje, nutricionistica savjetuje da možete smrznuti kako bi ga sačuvali za mjesece kad ga više ne budete mogli nabaviti te ga pripremite kratkom termičkom obradom (kuhanjem na vodi, pari ili foliji). Prije posluživanja djetetu u kašicu od povrća dodajte dvije-tri kapi maslinovog ili repičinog  ulja koje će poboljšati topivost minerala.

Osigurajte svom djetetu energiju i hranjive tvari potrebne za optimalan rast i razvoj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.