Beba Dohrana 04. listopada 2016.

Revolucija u prehrani: Nova pravila u dohrani beba

beba jede dohrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravila dohrane često su se mijenjala kroz godine. Tako se jedno vrijeme dohrana započinjala s voćem, pa žitaricama, da bi uslijedio naputak da se počinje povrćem

Većina djece spremna je za početak dohrane u dobi od 4 do 6 mjeseci. Pravila dohrane često su se mijenjala kroz godine. Tako se jedno vrijeme dohrana započinjala s voćem, pa žitaricama, da bi uslijedio naputak da se počinje povrćem. Najbitnije je da su zadovoljene sve prehrambene i energetske potrebe djeteta, te da ne postane previše izbirljivo. 

Međutim, nova istraživanja o hrani dovode do drugih spoznaja, a tako dolaze i nove preporuke o dohrani. Stručnjaci su preporučivali da se namirnice koje najčešće uzrokuju alergije izbjegavaju do prve godine života. Tako su roditelji imali dugu listu s zabranjenim namirnicama poput jaja, kikirikija, orašastih plodova, riba i školjki. Američka pedijatrijska akademija (AAP) objavila je izvještaj 2008. godine koji pokazuje da istraživanja to ne potvrđuju. "Nema dokaza da odgađanje uvođenja tih namirnica sprječavaju alergije", rekao je pedijatar Frank Greer, bivši voditelj AAP-og Odbora za nutricionizam.

Naravno, nekad trebate pričekati, Greer savjetuje da u slučaju bilo kakvih znakova alergije na hranu ili drugih reakcija poput ekcema trebate pričekati i posavjetovati se s vašim pedijatrom. Ako vas rano uvođenje jaja u prehranu djeteta čini nervoznim, vjerujete niste jedini. I mnogi stručnjaci se ne slažu s novim preporukama. 

"Kao roditelj, namirnice koje najčešće uzrokuju alergije ne bih davala djetetu do godine dana života", kaže pedijatrica Christine Gerbstadt. Postoje mnoge ukusne namirnice koje ne uzrokuje alergije, pa se dijete može upoznati s bogatstvom nevjerojatnih okusa. 

Ne bojte se začina

Preporuka je da se dojenčadi ne dodaju začini u hranu do navršene prve godine. Stručnjaci tvrde da ta preporuka nema nikakvu znanstvenu osnovu. Majčino mlijeko ima okus hrane koju je majka jela, pa ako jedete začinjenu hranu vaše dijete će isto uživati u tim začinima. "Tako da se prelazak s majčinog mlijeka bogatih okusa na jednolične kašice čini kao korak unatrag", objašnjava pedijatrica Susanna Block.

"Mrvica ružmarina, piletina s kuminom, pire s zrncem paprike i peršina oživjet će hranu, a vas bi mogla iznenaditi reakcija vaše bebe", dodaje Block. Naravno nećete dodavati začine koji bi mogli iritirati vašu bebu ili njezinu kožu, ali neće škoditi ako proba blago začinjenu hranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.