Beba Dojenje 14. veljače 2017.

Beba traži češće dojenje, smijem li početi s dohranom?

dojenje beba majka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama bebe kaže da djevojčica traži češće dojenje. Nutricionistica Mirna Trumbetaš naglašava kako često dođe do promjene ritma

Imam kćer staru tri i pol mjeseci. Isključivo je dojena, dobro napreduje (5600/63). No unazad nekoliko dana počela je jesti svakih dva sata ili čak češće. Jučer smo po savjetu pedijatra pokušali nakon podoja dati joj adaptirano mlijeko, no odbija ga, ne znam je li to radi toga što nije navikla na bočicu ili jednostavno ne želi više jesti. Muči me njeno često hranjenje, pogotovo preko noći, koju je do sada dobro prespavala od 21 sat, s obrokom oko 3 pa do 7 ili 7:30. Smijemo li početi s dohranom; kašicom od kuhane mrkve ili jabuke pošto dijete ne želi adaptirano mlijeko?

Ukoliko dijete dobro napreduje zaista mu nije potrebno davati nadohranu u vidu adaptiranog mlijeka. To što djevojčica sada češće traži dojenje to je takav period i faza. Često se dogodi promjena ritma upravo nakon trećeg mjeseca života. Dijete je doživjelo skok u razvoju i želi više jesti, a ujedno traži i vašu blizinu pa odbija adaptirano mlijeko. Znam da vam je teško i naporno no prihvatite to i dojite svoju djevojčicu kada ona to želi. Taj period traje tako kratko naspram cijelog života tako da će vam se sve to isplatiti. Biti ćete sretni kada vidite da je vaša djevojčica osim što je dobila najbolju prehranu koju joj možete ponuditi dobila i emocionalnu potporu i osjećaj sigurnosti.

beba dohrana hrana Možda te zanima... Kada i kako krenuti s dohranom? Beba

Do navršenog šestog mjeseca života ne bih savjetovala konzumiranje kašica i bilo koje vrste hrane. Dječji organizam je još nerazvijen i potrebno je vrijeme da se razvije i bude spremno primiti prve kašice i ostalu hranu. Stoga pričekajte barem do petog mjeseca. Uživajte u dojenju i svojoj djevojčici, a neprospavane noći zaboravit ćete vrlo brzo.

Skok u razvoju Možda te zanima... Skok u razvoju bebe: Beba puno plače i stalno traži dojku Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.