Trudnoća Planiranje trudnoće 26. siječnja 2018.

Znate li koliko jajnih stanica gubite svakom menstruacijom?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci su sastavili svojevrstan vodič koji otkriva što žene očekuje ovisno o njihovoj dobi te moguće rizike za nju i bebu

Žene se rađaju s određenim brojem jajnih stanica. Tijekom života ih ne mogu nanovo stvarati već samo trošiti. Rađaju se s oko dva milijuna jajnih stanica u svojim jajnicima, no svaki mjesec do tinejdžerske dobi ih izgube oko 11000. Taj proces je neminovan i ne ovisi o proizvodnji hormona, trudnoći, prehrani, životnom stilu niti anti baby pilulama. 

Kada ostanu bez jajnih stanica, jajnici prestaju proizvoditi estrogen i žena ulazi u menopauzu. U prosjeku ona započinje oko 50-e i u 50-im godinama života. Muškarci tijekom cijelog života, za razliku od žena, proizvode spermu i testosteron, s laganim padom kako stare. 

kontracepcijske pilule Možda te zanima... Kako pilula utječe na plodnost? Trudnoća

Pri ulasku u pubertet, žene će u prosjeku imati 300000 do 400000 jajnih stanica. Oko tisuću će ih propasti svakog mjeseca, a samo jedna od tisuću će ovulirati svakog mjeseca. Kada se to pretvori u dane, to znači da svakog dana žena izgubi oko 30 do 35 jajnih stanica. Do svoje 37. godine, prosječna žena će imati tek oko 25000 preostalih jajnih stanica. 

ginekolog, plodnost, liječnik | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Razlog tome je što jajne stanice napuštaju svoje "gnijezdo" i kreću na put dugačak tri mjeseca kako bi doživjele ovulaciju. No samo jedna jajna stanica ovulira i može se oploditi. Ostale to ne uspijevaju. Na izlazak iz sigurnog "bazena" na njihov put potiče ih signal koji znanstvenici još uvijek potpuno ne razumiju. Za sad smatraju da on nije povezan s menstrualnim ili ovulacijskim ciklusom, piše portal Infertile. 

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Trudnoća prema dobi majke - sve prednosti i rizici godina

Stručnjaci su sastavili svojevrstan vodič koji otkriva što žene očekuje ovisno o njihovoj dobi te moguće rizike za nju i bebu, prema podacima prikupljenim u brojnim istraživanjima Sveučilišta Iowa, američkog Udruženja za reproduktivno zdravlje, Škole medicine u New Yorku te privatnih ginekologa.

Koje je najbolje vrijeme za majčinstvo?

Kako tijelo reagira, koji su rizici od neželjenih komplikacija te emocionalno nošenje s trudnoćom vrlo su važni faktori za ženu kroz devet iznimnih mjeseci na koje itekako može utjecati njezina dob i životno iskustvo. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trudnoća od 20. do 24. godine

U ovoj najplodnijoj dobi ciklusi su redoviti te je gotovo svaki ovulacijski. Prosječna žena ove dobi ima 20 posto šanse začeti svaki mjesec u kojem nastoji ostati u drugom stanju. Mali su rizici za povišen tlak te gotovo 50 posto manji za trudnički dijabetes nego kod žena u četrdesetima. Rizik za spontani pobačaj niži je no u bilo kojoj drugoj dobi. Veće su vjerojatnosti za rađenje zdrave djece: jedno od 1667 imat će Down sindrom, dok će jedno od 526 imati neku drugu kromosomsku anomaliju.

trudnice Možda te zanima... Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima? Trudnoća

Nošenje s psihičkim doživljajem trudnoće u velikoj mjeri ovisi o drugim stvarima u ženinom životu, poput odgađanja poslovnih prilika zbog trudnoće koje bi moglo prouzročiti kasnije žaljenje. Još jedan veliki faktor za mlade majke čini i briga za tjelesne promjene koje nosi trudnoće te strah da će postati neprivlačna partneru. Za žene koje nisu uskladile očekivanja od obitelji, posla i prijatelja u glavi, trudnoća može biti uznemirujuća.

Trudnoća od 25. do 29. godine

Uz pravilnu prehranu i redovito vježbanje, porođaj i oporavak nakon njega u dvadesetima često je lagan i brz. Žene koje su začele imaju smanjen rizik od nastanka raka dojke i jajnika u srednjim godinama. U kasnijim dvadesetima žene najčešće imaju osigurano radno mjesto te partnera s kojim su u odnosu duže vrijeme pa su i spremnije na zrelije dijeljenje obaveza i odgovornosti. 

trudnica Možda te zanima... Trudnoća u dvadesetima: Prednosti i mane Trudnoća

Rizik spontanog pobačaja je tek nešto viši od ranih dvadesetih - 10 posto. S 25 godine rizik od Downova sindroma javlja se u jednom od 1250 slučajeva, a od drugih kromosomskih anomalija jedan od 476 slučajeva.

Dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete

trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trudnoća od 30. do 34. godine

Razina plodnosti počinje postupno opadati u ovoj dobi, no uspješnost postupaka medicinski potpomognute oplodnje je oko 25 do 28 posto, za razliku od šest do osam posto koje imaju žene u 40-ima. Broj poroda carskim rezom udvostručuje se u usporedbi s mlađom dobi. Mogućnost spontanog pobačaja iznosi 11.7 posto, Downov sindrom javlja se u jednom od 952 slučaja, a kromosomske anomalije u jednom od 385 slučajeva.

Žene se nakon godina provedenih na poslu u ovoj dobi najčešće osjećaju potpuno emocionalno spremne na dijete. Još uvijek imaju mladenačku energiju i sredstava za brigu o djetetu. Najveća im je briga razmišljanje o poslu nakon što ponovno počnu raditi te odluka hoće li se uopće vratiti na posao.

žena Možda te zanima... Istraživanje: U 30-ima se ne trebate bojati neplodnosti Trudnoća

Trudnoća od 35. do 39. godine

Razina plodnosti se i dalje smanjuje, jajašca stare i smanjuju se šanse za njihovu oplodnju. Sve do 35. godine liječnici preporučuju parovima da nakon godine dana nezaštićenog seksa krenu na tretmane potpomognute oplodnje, od 35 to je vrijeme smanjeno na šest mjeseci jer odgađanje tretmana nosi sa sobom i manje mogućnosti uspjeha.

Visoki tlak u ovoj dobi ima 10 od 20 trudnica, a dijabetes je dva do tri puta češći nego u mlađih žena. Rizik od spontanog pobačaja iznosi 18 posto, a rađanje mrtvorođenčadi dvostruko je češće nego u mlađoj dobi. U ovoj će dobi liječnik nerijetko trudnici predložiti amniocentezu kako bi se isključila genetska oštećenja, a iščekivanje rezultata izrazito je stresno za buduće majke. 

Možda te zanima... 7 'potencijalnih nuspojava' u trudnoći nakon 35. godine Trudnoća

Trudnoća od 40. do 44. godine

Žene koje rode u 40-ima bez pomoći hormonskih i drugih medicinskih tretmana živjet će dulje, zbog estrogena koji se proizvodi u plodnih žena, a koji ima dugoročan učinak na kosti, srce te druge organe. Šanse za ostajanje u drugom stanju smanjuju se na pet posto na mjesec. Veće su mogućnosti za pojavu trudničkih hemoroida, bolnog pritiska na mjehur, pucanje i rastezanju kože te tkiva. Takve se stanja mogu ublažiti i spriječiti kontroliranjem dobivene težine u trudnoći, izvođenjem Kegelovih vježbi te umjerenim rekreiranjem.

trudnica trudnoća krvni tlak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Gotovo trećina svih trudnoća u 40-ima završi spontanim pobačajem, a povećava se i mogućnost rađanja beba premale težinom. Jedna od 106 žena u ovoj će dobi roditi dijete s Downovim sindromom, a jedna od 66 beba imati neki drugi oblik kromosomske anomalije.

blizanci, trudnoca Možda te zanima... U 40-ima je veća mogućnost za blizanačku trudnoću Trudnoća

Ovu dob obilježava zrelost i životno iskustvo te puno više strpljenja nego kod žena u 20-ima. No kako je umor čest trudnički simptom, ženama u 40-ima može biti veliki problem jer ga izraženije osjećaju. Javljaju se i brige oko dobi u kojoj će biti kada njeno dijete krene u školu ili na fakultet.

Pročitajte savjete psihologa: Želim dijete u četrdesetima!

Trudnoća od 45. do 49. godine

Šanse za začeće su 0.3 posto, prema medicinskim istraživanjima, a značajno opadaju i šanse za uspješnu umjetnu oplodnju. Ukoliko ona bude uspješna, najčešće je riječ o doniranim jajnim stanicama. Psihičko opterećenje je veliko radi stalnih i redovitih kontrola majke i djeteta. 

par trudnoća ljubav partnerstvo Možda te zanima... 9 najvećih rizika kasne trudnoće Trudnoća

Majke često strahuju za zdravlje nerođene djece s opravdanim razlogom zbog povećanih rizika u ovoj dobi. No važno je naglasiti kako ipak većina trudnoća i u ovoj dobi završe uspješno, dok ostale završe spontanim pobačajem do 20. gestacijskog tjedna. Šanse za rađanje djeteta s Downovim sindromom su jedan naprama 30, dok se kromosomske anomalije nalaze u trudnoći jedne od 11 žena.

biološki sat | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trudnoća od 50. godine

Prosječna dob u kojoj žene ulaze u menopauzu je 51. godina. Gotovo sve trudnoće u ovoj dobi zahtijevaju lijekove za plodnost, hormonske injekcije te donirana jajašca. Žene koje još ovuliraju moraju uzimati dodatak progesterona kroz prva dva mjeseca trudnoće kako bi ju održale.

U ovoj dobi velik je rizik od nastanka komplikacija, poput visokog tlaka, problema s bubrezima te posteljicom djeteta. Teško je sa 50 godina imati energije za noćna dizanja, strpljenja za odgoj mališana, te roditelji često imaju podsvjesne strahove kako neće doživjeti svoje unuke.

mama beba Možda te zanima... Žene bi trebale zatrudnjeti najkasnije do 44. godine Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci