Trudnoća Liječenje neplodnosti 25. travnja 2013.

Spermiogram: prvi korak u liječenju muške neplodnosti

neplodnost, zabrinut muskarac
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca rutinska je pretraga u ispitivanju plodnosti muškog partnera u braku bez djece

O uzrocima neplodnosti kod muškaraca znatno se manje govori te se još uvijek smatra da je to ženski problem. No statistike pokazuju da se sve više suočavamo s muškim faktorom kao uzrokom neplodnosti. Među neplodnim parovima upravo je svaki treći muškarac taj koji je uzrok problemima oko začeća.

Krivci su medikamenti, droge i alkohol

No medicina je razvila vrlo uspješne metode liječenja i teških oblika muške neplodnosti, kojima se bave specijalisti androlozi. Procjena plodnosti muškarca radi se uzimanjem uzorka sjemena (spermiograma).

Anamneze pokazuju da su česti uzroci neplodnosti kod muškaraca alkohol, droge, zloupotreba raznih lijekova, toksini kojima su izloženi (pesticidi, olovo…) pušenje, kasno preležani mumps, bubrežne bolesti ili hormonalni problemi. Uzimanje nekih medikamenata može utjecati na kvalitetu sjemena, baš kao i liječenja u vidu zračenja ili kemoterapije u slučajevima obolijevanja od raka. I starost također ima važnu ulogu kada je riječ o plodnosti muškarca.

20 milijuna spermija po mililitru

Neplodnost više nije bauk te je liječenje sve učinkovitije. Ovisno o dijagnozi i anamnezi para, s liječnicima se dogovara metoda liječenja, hormonalna, mehanička ili kombinirana. Intervencije poput IVF-a (in vitro fertilizacije), ali i sve druge metode koje spadaju pod ART – assisted reproductive techniques - učinkovite su kada je riječ o mlađim ženama.

U liječenju muške neplodnosti također ima učinkovitih metoda. Prvi korak je spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca. Riječ je o rutinskoj pretrazi i prvom koraku u ispitivanju plodnosti muškog partnera u braku bez djece. S tom informacijom liječnik koji vodi par, ili samo muškarca, dobiva prvi uvid i osnovu za promatranje slučaja.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation) definirala je nakon godina istraživanja i statistika iz cijelog svijeta granicu urednog spermiograma. Ona iznosi 20 milijuna spermija/ml od kojih se najmanje 40 posto progresivno kreće i više od 30 posto je morfološki pravilna izgleda.

Muškarci ugroženi zagađenjem okoliša

Biopsija testisa je pretraga kojom se definira stanje spermiogeneze, ali i dobiva tkivo za eventualnu izolaciju spermija potrebnih za neku od metoda potpomognute reprodukcije.

Koncentracija spermija kod prosječnog muškarca iz godine u godinu pada za oko 2, 6 posto, a razlog tome je zagađenje okoliša. Razloga i dokaza ima nebrojeno puno, od zraka, vode pa do hrane koja je genetski modificirana i prepuna hormona. Jedan od primjera je soja koja ne smeta ženama, ali muškarcima je kontraindicirana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.