Trudnoća Planiranje trudnoće 21. studenoga 2016.

Istraživanje: U 30-ima se ne trebate bojati neplodnosti

žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sigurno ste čuli da pad plodnosti započinje već u tridesetima i da nakon 35-e možda nećete moći zatrudnjeti, ali ova tvrdnja zapravo se temelji na podacima iz 17. stoljeća! Prema novijem istraživanju, veći pad plodnosti počinje tek u 40-ima

Kad počnu razmišljati o djeci ili dođu u tridesete, iako su zdrave i nisu još ni pokušavale zatrudnjeti, mnoge žene pitaju se hoće li uopće moći zatrudnjeti ako čekaju predugo. 

I na forumu Klokanice priča se o strahu o neplodnosti. "Već duže vrijeme razmišljam o ovom. Imam taj neki strah da sam ne daj Bože neplodna i da jednog dana neću moći na svijet donijeti prekrasnu bebicu. Imam 21 godinu i iskreno premlada sam da razmišljam o ovom, ali me ipak brine", napisala je Mini2610 na forumu.

Panika počinje oko 35-e

Strahu od neplodnosti pridonose i upozorenja stručnjaka koji neprestano podsjećaju na biološki sat kod žena i da je odgađanje prve trudnoće do kasnije dobi jedan od glavnih razloga neplodnosti.

Dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete

No, sve te tvrdnje da odgađanje trudnoće dovodi do problema sa začećem ili neplodnosti, počivaju na podacima iz 17. stoljeća! Opće prihvaćena tvrdnja da oko 30 posto žena u dobi od 35 do 39 neće moći zatrudnjeti temelji se na članku iz 2004. godine objavljenom u časopisu Human Reproduction, navodi Atlantic. Međutim, on se temelji na podacima iz matičnih ureda u Francuskoj između 1670. i 1830.

Naime, istraživanja o prirodnoj plodnosti kod žena rijetko su uključivala žene rođene u 20. stoljeću. Umjesto toga, navodni pad plodnosti kod žena u tridesetima temeljen je na zastarjelim statistikama.

Pad plodnosti tek u 40-ima

Štoviše, posljednje veliko istraživanje objavljeno u Obstetrics & Gynecology, otkrilo je da žene starije od 35 imaju 82 posto šanse da zatrudne u roku godinu dana, a plodnost u kasnim 20-ima bila je ista kao kod žena u ranim 30-ima. Čak i neka istraživanja temeljena na povijesnim podacima iz vremena prije nego što je postojala kontracepcija, pokazuju da je 89 posto 38-godišnjakinja plodno, a prosječna žena bila je plodna do 40 ili 45. godine.

"Prema našim podacima, veći pad plodnosti ne postoji sve do dobi od 40 godina", kaže Anne Steiner, profesorica iz Sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima?

"Ukratko, panika 'kad ću imati dijete' je značajno temeljena na upitnim podacima", piše prof. psihologije Jean Twenge za Atlantic i dodaje da su istraživanja o začeću prirodnim putem, nevezano za dob majke, teška za provoditi. "Istraživanja u kojima se parove ispituje koliko dugo im je trebalo da dođe do trudnoće ili koliko dugo su pokušavali zatrudnjeti su pouzdana kao ljudsko pamćenje", objašnjava.

No klinike za neplodnost širom svijeta imaju financijsku korist od žena koje se boje neplodnosti. Što je veći strah od neplodnosti kod žena, veća je mogućnost da će pristati na skupe postupke medicinski potpomognute oplodnje te zamrzavanje jajnih stanica i surogat majčinstvo.

Jeste li se ikad bojali da nećete moći zatrudnjeti ako predugo čekate?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.