Trudnoća Liječenje neplodnosti 05. svibnja 2013.

Metode liječenja neplodnosti sve uspješnije

Neplodnost liječenje metode
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Napredna tehnologija i nove metode postižu uspjeh kod većine mlađih žena, no žene u četrdesetima i dalje mogu očekivati samo skromne rezultate

Jedna od metoda liječenja problema neplodnosti je stimulacija spermiogeneze te punkcija testisa, da se dobiju spermatozoidi kojih nema u ejakulatu. Specijalist prof. dr. Dražen Postružnik navodi i druge metode mikromanipulacije - npr. injekcija jednog spermija u jajašce (ICSI), ZIFT (zigota transfer), GIFT (gameta transfer), a njihova je uspješnost sve veća.

Pretrage koje se rade prije takvih zahvata obuhvaćaju hormonalni detaljni uvid (krv), morfologiju spolnih organa, spermiogram, ultrazvuk zdjelice, histerosalpingografiju (HSG), rentgensko kontrastno snimanje maternice i jajovoda, laparoskopiju.

Uz sve to koriste se i medikamenti poput klomifen citrata (za indukciju ovulacije) te HMG (otponac za ovulaciju), FSH (indukcija ovulacije i sazrijevanja jajašca), GNRH analog (indukcija proizvodnje FSH u hipofizi), metformin (kod pacijentica s inzulinskim poremećajima), bromokriptin (kod onih gdje je prolaktin visok).

Dijagnosticirati neplodnost na vrijeme

"IVF fertilizacija daje bolje učinke i veći su postoci uspješnih trudnoća ako se neplodnost dijagnosticira na vrijeme", kaže prof. dr. Dražen Postružnik, spec. ginekologije i opstetricije te objašnjava:

"IVF - in vitro fertilizacija, ali i sve ostale metode koje spadaju pod ART (assisted reproductive techniques), danas su sve uspješnije zahvaljujući tehničkom napretku. Efikasnost ART-a kod žena u dobi do 35 godina čak je 39 posto, a u dobi do 37 godina 21 posto.

Nakon četrdesete uspješnost poprilično opada te iznosi 11 posto u dobi do 42 godine. Neplodnost se kod muškaraca može liječiti stimulacijom spermiogeneze - složenog procesa nastajanja spermija koji se odvija u testisima od puberteta do 80-ih godina ili, pak, punkcijom testisa da se dobiju spermatozoidi kojih nema u ejakulatu. Postoje i razne druge metode poput IUI (intrauterine inseminacije)".

MPO liječi i više od 70 posto svih uzroka neplodnosti

"Struci je prihvatljivo uspješno, etično i niskorizično liječenje. Svako zdravo dijete, koje se bez pomoći ne bi rodilo, doprinos je obitelji", govori prof.dr.sc. Velimir Šimunić, spec. ginekolog.

"Problem neplodnosti danas je toliko čest, a i promijenjeni su svjetonazori, pa su reprodukcijske poteškoće prestale biti skrivena tajna nesretnog para koji traga za roditeljstvom. Liječenje neplodnosti značajno je naprednije i uspješnije nego prije 50 godina.

Danas liječenje može biti uspješno za 80 posto neplodnih parova. Takvom rezultatu najviše pridonosi liječenje medicinski pomognutom oplodnjom (MPO). Tim se metodama danas liječi i više od 70 posto svih uzroka neplodnosti.

Napredna tehnologija postiže nove atraktivne metode i uspjeh kod većine mlađih žena. Žene u četrdesetima mogu i dalje očekivati samo skromne rezultate. Tu tvrdnju ostavljamo im kao upozorenje da IVF/ICSI nikako ne trebaju biti ohrabrenje u odluci za odgađanje rađanja", objašnjava dr. Šimunić.

Nisu svi uzroci u tijelu

"U nešto više od 10 posto neplodnih parova unatoč suvremenim dijagnostičkim metodama ne može se pronaći uzrok neplodnosti", kaže dr. med. Vesna Harni, spec. ginekolog i objašnjava:

"Reprodukcijska sposobnost čovjeka nije tako savršena u usporedbi s drugim poznatim vrstama. Vjerojatnost začeća u jednom ciklusu iznosi oko 33 posto ako je spolni odnos svakoga drugog dana i oko 15 posto ako je spolni odnos jednom tjedno. Začeće se događa samo za vrijeme ovulacije, a u prosjeku je u jednom ciklusu tek šest plodnih dana. Jajna stanica može biti oplođena svega 24 sata nakon ovulacije, premda spermiji mogu ostati u spolnim organima žene i do pet dana te oploditi jajašce.

Osim muške i ženske neplodnosti, među uzroke bračne neplodnosti ubrajamo psihičke i imunološki uzroke, loše zdravlje muškarca ili žene te nepoznate uzroke. U nešto više od 10 posto neplodnih parova unatoč suvremenim dijagnostičkim metodama ne može se pronaći uzrok neplodnosti. Takva vrsta neplodnosti nepoznatog uzroka naziva se idiopatska neplodnost".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.