Trudnoća Planiranje trudnoće 20. siječnja 2018.

Je li trudnoća nakon 35. godine zaista rizična?

Trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon 40. godine stopa spontanih pobačaja iznosi preko 50 posto, ali žene ne žele slušati o tome. One i dalje misle da same mogu birati kada će zatrudnjeti, ali ne mogu prevariti biološki sat

Nijedna žena ne voli ni čuti riječi “visokorizična trudnoća”, ali ako imate preko 35 godina, Američko udruženje porodničara i ginekologa tvrdi da je to vaša stvarnost. Međutim, postoji li danas zaista takav rizik? Ovo pitanje je jako važno s obzirom na to da se uslijed različitih ekonomskih i socijalnih čimbenika, sve veći broj trudnica nalazi u ovoj kategoriji.

Prema izvještaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo svaka savezna država bilježi porast žena koje svoje prvo dijete dobiju nakon 35. godine. Prosječna starost prvorotkinja je porasla, kao i broj majki koje svoje drugo dijete dobiju nakon 35. godine. Izvještaj također pokazuje da su starije mame obrazovane te su u boljoj materijalnoj situaciji od mladih mama. Kod starijih mama postoje određeni rizici, od kojih je onaj najvažniji - problemi s neplodnošću.

par trudnoća ljubav partnerstvo Možda te zanima... 9 najvećih rizika kasne trudnoće Trudnoća

Žene moraju biti svjesne svog biološkog sata

U izvještaju se navodi da plodnost žene opada nakon 32. godine života. U 35. godini imate 52 posto šanse da zatrudnite prirodnim putem. Do 40. godine života taj postotak pada na 36, a do 45. godine imate tek 5 posto šansi da prirodnim putem ostanete u drugom stanju.

Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima?

Što ste stariji, više ćete imati potrebu za medicinskom intervencijom, ali opet, sama medicinska intervencija povećava rizike kojima su izloženi majka i dijete. “Svjedoci smo slučajeva da 46-godišnja žena rodi blizance. Međutim, ne prihvaćajte olako tu vijest jer se tu najvjerojatnije radi o izvantjelesnoj oplodnji”, kaže Sheryl Ross, spec. porodništva i ginekologije.

Dr. Oz Možda te zanima... Dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete Trudnoća

“Nakon 40. godine životna stopa spontanih pobačaja iznosi preko 50 posto, ali žene ne žele slušati o tome. One i dalje misle da same mogu birati kada će zatrudnjeti, ali ne mogu prevariti biološki sat”. Dr. Ross preporučuje ženama da zamrznu svoje jajne stanice ili da se odluče za neki oblik tretmana fertiliteta ako žele odgoditi trudnoću. 

Jedan od najboljih načina da imate zdravu trudnoću je da redovito vježbate i držite odgovarajuću dijetu. To je i prvi savjet koji dr. Ross daje svojim pacijentima. “Zvuči jednostavno, ali je jako bitno, bitnije i od samog začeća”, kaže ona, naglašavajući da je zdravlje najvažnija stvar nad kojom svaka žena može imati kontrolu. Preporučuje mediteransku prehranu i fizičke vježbe koje bi trebalo raditi od tri do pet puta tjedno.

Možda te zanima... Lakše do trudnoće: Promjene koje povećavaju plodnost Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.