Trudnoća Planiranje trudnoće 16. travnja 2020.

Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima?

trudnice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je za svaku ženu idealno vrijeme za majčinstvo kada je ona spremna, s fizičke strane nije isto pokušati zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima. Pročitaj što ginekolozi kažu o ženskoj plodnosti od tinejdžerske dobi do četrdesetih godina

Odluka na trudnoću kod svake žene ovisi o mnogim faktorima; jesu li pronašle partnera s kojim su spremne osnovati obitelj, osjećaju li se spremno za dijete, žele li jedno ili više djece. Nekim ženama sve se posloži već do punoljetnosti i ranih 20-ih, dok neke tek kasnije u životu pronađu partnera ili osjete da su spremne za dijete. Iako je svaka žena drugačija, hoće li lakše moći zatrudnjeti ovisi i o njenoj dobi.

Dvadesete - najbrže do začeća

U dvadesetima je žensko tijelo fizički najspremnije za začeće i trudnoću, a u ranim 20-ima brže i lakše ćete zatrudnjeti. Nakon adolescencije i neredovitih ciklusa, početkom dvadesetih, ciklus je kod većine žena uravnotežen i puno lakše je predvidjeti ovulaciju.

"Idealno biološko razdoblje za ostvarenje roditeljstva su dvadesete godine, jer je tada dovoljno ginekoloških godina u životu žene iza nje, što je dovelo do sazrijevanja ginekoloških organa i stabilizacije endokrinološke osovine hipotalamus – hipofiza – jajnik", kaže prim.dr.sc. Ulla Marton, specijalistica ginekologije i porodiljstva, subspecijalistica humane reprodukcije i ginekološke endokrinologije.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

U dvadesetima je manji rizik za razvoj komplikacija u trudnoći, ali loše životne navike kao što su pušenje, nezdrava prehrana i upuštanje u rizičan seks koji vodi do spolno prenosivih bolesti, mogu dovesti do otežanog zanošenja i iznošenja trudnoće.

biološki sat, žena, tijelo, trudnoća, začeće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

No, s psihološke strane, za mnoge žene dvadesete nisu najbolje vrijeme za trudnoću, posebno ako još nisu pronašle zadovoljavajuću vezu, završile školovanje i financijski se osigurale.

"U dvadesetima vjerojatno niste imali dovoljno vremena ispuniti vlastite potrebe, kao što su uspjeh na poslovnom planu i provođenje vremena s partnerom nasamo. No u tim godinama žene ne provode puno vremena u razmišljanju o trudnoći. Opuštenije su i ne osjećaju pritisak da moraju imati dijete što prije", kaže Paula Ford-Martin, autorica knjige The Everything Pregnancy Book .

Kako stres utječe na začeće?

No iako su rane dvadesete dobro vrijeme za trudnoću, to se ne odnosi na onu u tinejdžerskim godinama. Prema podacima udruge roditelja 'Korak po korak', maloljetničke trudnoće rizičnije su od ostalih jer srednjoškolska dob nije optimalna za rađanje, a važan je faktor i socioekonomska nezrelost. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kod maloljetnih majki velika je stopa smrtnosti pri porođaju.

Tridesete - manje ovulacijskih ciklusa

Mnoge žene upravo u tridesetima osjećaju da su ispunjene na svim područjima života i emotivno su potpuno spremne za majčinstvo. Međutim, do tad su ostarile i vaše jajne stanice.

žena Možda te zanima... Istraživanje: U 30-ima se ne trebate bojati neplodnosti Trudnoća

Ginekologinja Ulla Marton objašnjava da se žene rađaju sa svojom ovarijskom rezervom, odnosno s točno određenim brojem jajnih stanica, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica, tj. ovarijska rezerva. Kako reprodukcijska dob odmiče, broj 'ovulacijskih' ciklusa značajno se smanjuje, posebno nakon 35. godine.

Dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete

U tridesetima će vam možda trebati i tri do šest mjeseci da zatrudnite, čak i ako ste zdravi i u dobroj formi. Trudnoća u tridesetima može donijeti i neke kronične bolesti kao što su dijabetes i visoki krvni tlak, što može zakomplicirati trudnoću. Liječnici upozoravaju da i pretilost može utjecati na probleme sa začećem.

"Povećana tjelesna težina negativno djeluje na hormonski status, na funkciju jajnika, izlučivanje inzulina, a samim time ovulacije nisu redovite i kvaliteta jajnih stanica je smanjena", kaže Petra Podobnik Brlečić, specijalistica ginekologije i opstetricije.

Četrdesete - dramatičan pad plodnosti

"Razdoblje visoko kvalitetne reprodukcijske sposobnosti žene je između 18. i 38. godine života, nakon koje dolazi do pada mogućnosti začeća, ali i iznošenja trudnoće, odnosno povećanja rizika od spontanog pobačaja. Ulaskom u 40-e oplodna moć žene bilježi još dramatičniji pad. U idealnim okolnostima tek od svih oplođenih jajnih stanica rađa se tek 30 posto djece, u 25 posto slučajeva nije moguća adekvatna proizvodnja jajne stanice, a u 25 posto slučajeva uzrokom neplodnosti se smatra neadekvatni transportni prostor kod žene, a to su oštećenja jajovoda, nepovoljna promjena sluznice maternice na hormonske signale", kaže prim dr.sc. Ulla Marton te objašnjava da sa životnom dobi raste i rizik za zanošenje, ali i iznošenje trudnoća, zbog mogućih kromosomskih grešakabolesti majke koje idu s tom dobi.

seks u trudnoći seks partneri trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U ovoj dobi potrebno je i duže vremena da dođe do začeća"Kod parova mlađe životne dobi mogućnost da žena zatrudni u vrijeme ovulacije je samo 25 posto, a ako je žena starija od četrdeset godina ista se mogućnost smanjuje na oko pet posto", kaže Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije.

"Ako ne dođe do željene trudnoće u više od jedne do dvije godine kod mlađih parova, a više od šest mjeseci kod starijih parova, preporučuje se obrada oboje partnera prema protokolu, a tim stručnjaka u suradnji s njima odlučit će o mogućnosti liječenja i eventualno medicinski potpomognutoj oplodnji", preporučuje ginekologinja.

trudnica, djevojčica, sestra Možda te zanima... Planirate li još jedno dijete u četrdesetima? Trudnoća

U četrdesetima je i veća mogućnost za blizanačku trudnoću, i nakon medicinski potpomognute oplodnje, ali i prirodnim putem, a za razlog smo pitali dr.sc. Erdena Radončića, specijalista ginekologije i porodništva.

"Činjenica je da pri kraju reprodukcijske dobi su sve veće greške u mejozi jajnih stanica, pa su i citogenetske aberacije gameta i zametka veće. Do blizanačkih i višeplodnih trudnoća može doći primarno zbog povišenog FSH-a u 40-ima, pa više jajašaca može sazrijeti i oploditi se", objašnjava.

No, bez obzira na određene veće rizike, trudnoća i porođaj u ovoj dobi mogu proći bez ikakvih problema, posebno ako majka vodi brigu o sebi i svom zdravlju. Psihologinja Natalija Stanković kaže da je zanimljivo naglasiti da prirodna medicina, za razliku od konvencionalne, godine starosti majke uopće ne smatra faktorom rizika.

Pročitajte što još psihologinja kaže o želji za djetetom u četrdesetima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.