Trudnoća Liječenje neplodnosti 12. veljače 2014.

Britanci bi zabranili MPO nakon četrdesete

mama, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nedavno provedenoj anketi u Velikoj Britaniji većina ispitanika odgovorila je da se žene nakon navršenih četrdeset godina ne bi smjele podvrgavati postupcima medicinski potpomognute oplodnje, a mi smo komentar zatražili od ginekologa Erdena Radončića te ga pitali kakva je praksa u Hrvatskoj

Postoji li idealno vrijeme za trudnoću i majčinstvo? Jesu li žene nakon određene dobi doista prestare za trudnoću i rađanje? Anketa provedena u Velikoj Britaniji pokazala je zapanjujuće rezultate prema kojima gotovo tri četvrtine ispitanika smatra da se žene ne bi smjele podvrgavati postupcima medicinski potpomognute oplodnje nakon što prođe razdoblje u kojem prirodno mogu zatrudnjeti.

Prema rezultatima ove ankete objavljene na Daily Mailu, četvrtina je uvjerena da žene ne bi smjele pokušavati zatrudnjeti i rađati nakon što pređu dobnu granicu od 40, dok isto pravilo vrijedi za muškarce nakon dobi od 43 godine!

Zakon u Hrvatskoj

Prema Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, u Hrvatskoj su navršene 42 godine gornja dob za ženu kojoj Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje plaća postupak i tu se radi o ograničenju liječenja javnim sredstvima.

"Ta brojka nije posve slučajno odabrana, radi se o dobi kada je reprodukcijska sposobnost žene u najvećem broju slučajeva na zalasku, ali naravno ne i svim, a rezultati liječenja metodama potpomognute oplodnje, vrlo slabi. Pribrojimo li tome troškove liječenja, učestalost komplikacija tijekom trudnoće u starijoj dobi trudnice, veću učestalost kroničnih bolesti i tako dalje, lako ćemo doći do zaključka kako ta nimalo laka odluka o 'ograničavanju' prava na liječenje ima svoje realne razloge", objasnio nam je dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije iz Poliklinike Vili, te dodao da to ne znači da žena od 43 ili 44 godine ne može prirodno ostati u drugom stanju.

"To su ipak izuzeci, a ne pravilo, jer se o mnogim aspektima očuvanja reprodukcijske sposobnosti u žene još uvijek malo zna. Stoga se stav struke uvijek temelji na činjenici da je potencijal individualan te ga se nastoji maksimalno iskoristiti", objašnjava.

Kad prestaju prirodne godine za rađanje?

U britanskom istraživanju sudjelovalo je više od 2000 ispitanika, a čak 31 posto njih smatra da je gornja dobna granica za medicinski potpomognutu oplodnju od 42 godine – previsoka. 26 posto njih tvrdi da bi gornja dobna granica trebala biti 40 godina. Gotovo tri četvrtine, odnosno 72 posto njih slaže se u tvrdnji da se znanost ne bi smjela uplitati da bi pomogla ženama da ostanu trudne nakon što im prođu prirodne godine za rađanje.

"Osim čisto medicinskog, u britanskoj anketi provlači se svakako i sociološki aspekt. Svima nam je zdravorazumski jasno da dobiti prvo dijete u 50-im ili 60-im godinama sa sobom u startu nosi problematiku pružanja optimalnih uvjeta za rast i razvoj potomstva do vremena kada će ono biti samostalno, kako biološki, tako i društveno", osvrnuo se na anketu dr. Radončić i dodao da ovaj rezultat ankete u kojoj je 40, odnosno 43 godine dobi krajnja granica za imanje potomstva, valja promatrati i u tom kontekstu: "Očekivano trajanje života je u Ujedinjenom kraljvstvu 79 godina za muškarce i 81 godina za žene, pa u tom kontekstu ne čude niti rezultati ankete".

Ova anketa objavljena je usporedno s dokumentarnim filmom o britanskoj glumici Tini Malone koja je bila trudna s 50 godina, a koji je nedavno emitiran na kanalu TLC. Glumica i komičarka podvrgnula se postupku izvantjelesne oplodnje na Cipru i zatrudnjela uz pomoć doniranih jajašca, a kćer Flame rodila je u dobi od 50 godina. Tina Malone prvi put je rodila s 17 godina, a sama kaže da se sad osjeća bolje fizički, emotivno, psihički i financijski nego kad je imala 17 godina, kada je nitko nije kritizirao što je rodila.

Što najviše brine sudionike ankete u vezi starijih majki? Dvije trećine anketiranih smatra da na djecu koju su rodile majke u dobi između 50 i 55 godina, starost majke ima negativan utjecaj. 52 posto njih izjavilo je da 50-godišnjakinje ne mogu biti dobre majke, a isto vrijedi i za očeve iste dobi.

72 posto kaže da im je glavna briga zdravlje trudnica u 40-ima, a 68 njih spominje utjecaj na malu djecu kada dođe do smrti roditelja. Na pitanje koje je najbolje vrijeme za majčinstvo, većina je odgovorila - 27 godina.

Parovi se kasnije odlučuju na djecu

Ginekologa Erdena Radončića pitali smo i kakvo je stanje u našoj zemlji i koja je prosječna dob žena koje su liječene od neplodnosti u Poliklinici Vili.

"Tradicionalno, u centre koji su u sustavu javnog zdravstva, dolaze na liječenje nešto mlađi parovi nego li je to u privatnom sektoru. Prema podacima iz našeg centra, tijekom 2012. godine prosječna dob žene liječene u našoj ustanovi bila je gotovo 35 godina, najmlađa je imala 24, dok je najstarija gospođa imala 45. To govori u prilog činjenici da se kod nas još uvijek parovi kasnije odlučuju na potomstvo, a time i liječenje, kad je ono neophodno", naglašava ginekolog.

"Sama priroda humane reprodukcije posložena je tako da se najkvalitetniji gameti stvaraju u dobi do 30 ili 33 godine, nakon čega kvaliteta jajnih stanica postupno opada, posebno nakon 37. godine, kada se iz još uvijek nepoznatih razloga, biopotencijal reprodukcije u žena bitno smanjuje. Stoga je i razumljivo da su rezultati liječenja najbolji, a važno je reći i konzistentni, do 37. godine, što se nerijetko u svim svjetskim statistikama uzima kao referentna točka uspješnosti u odnosu na dob", zaključuje.

Što vi mislite, bi li trebalo zabraniti MPO nakon navršenih 40 godina? Napišite nam svoj stav na forumu!

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • sretna42

  ja sam u 42 imala MPO , uspilo iz prve , proslo sve super i sad imam klinca od godinu dana, i dajem podrsku svim zenama da probaju dokle god se tako osjecaju jer biti majka je nesto najlipse

 • elfi

  Prvi put sam postala majka u 26. godini,prirodnim putem.Nažalost kod mene je sekundarni sterilitet u pitanju,nisam uopće razmišljala da ne mogu imati još djece.Sada sam osuđena na liječničku pomoć,i nadam se uspjehu.Osobno ne osjećam se prestarom,za još jedno dijete,svjesna sam komplikacija,a opet kad vidim da su žene u četrdesetima rodile tek prvo dijete to me ohrabruje na novi pokušaj.[:03a:]

 • Avatar antea11
  antea11

  Priroda je prema nama ženama okrutnija nego prema muškarcima... ali 40 mi je nekako prestroga granica... jer ipak puno toga ovisi o ženi, nisu sve žene iste. A i neke žene i prirodno ostaju trudne s 42,43... a ako medicina može pomoći, zašto ne bi iskoristili sve što znanost omogućava?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.