Trudnoća Planiranje trudnoće 16. listopada 2014.

Nesvjesni strahovi i traume u pozadini neplodnosti

par opuštanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Česta prepreka začeću su strahovi od toga kakvi ćemo biti kao majka ili otac, zlostavljanje, prijašnji pobačaji, traume, negativni obrasci razmišljanja, naslijeđeni strah od poroda, primjerice ako je majka imala traumatičan porod, ili pak negativan stav prema seksualnosti i ženstvenosti

"Često se previđa vitalan utjecan uma i emocija na plodnost", kaže Petra Brzović, doula, učiteljica joge i aromaterapeutkinja, koja je nedavno postala i prva hrvatska certificirana Fertile Body Method terapeutkinja. S njom smo razgovarali o toj novoj metodi podrške plodnosti, najčešćim medicinskim i psihološkim uzrocima neplodnosti te načinima da se njihov utjecaj umanji.

"Fertile Body Method kombinira hipnozu i druge 'body&mind' tehnike koje pomažu identificirati i razriješiti mentalne, emocionalne i fizičke čimbenike koji utječu na plodnost te smanjiti negativne učinke neplodnosti. Razvila ju je klinička hipnoterapeutkinja i stručnjakinja za plodnost Sjanie Hugo Wurlitzer", kaže Petra, koja ovu metodu, osim u radu s osobama koje se nose s neplodnošću, zajedno s drugim tehnikama koristi i u radu s trudnicama u pripremi za porod i roditeljstvo te s osobama koje imaju razne zdravstvene probleme kao što su miomi, ciste, dismenoreja, amenoreja, endometrioza.

Najčešće emocionalne prepreke začeću

Kad je riječ o neplodnosti, odnosno teškoćama sa začećem, naglasak stavlja na sve one nesvjesne uzroke, koji u nekim slučajevima mogu biti praćeni i ozbiljnim zdravstvenim problemima:

"Česta prepreka začeću su strahovi od toga kakvi ćemo biti kao majka ili otac, zlostavljanje, prijašnji pobačaji, traume, negativni obrasci razmišljanja, naslijeđeni strah od poroda, primjerice ako je majka imala traumatičan porod, negativan stav prema seksualnosti i ženstvenosti, neuravnotežen način života. Sve se to može očitovati na fizičkom nivou, ali isto tako može biti i sasvim nesvjesno.

Na fizičkom nivou prepreke se najčešće pojavljuju kao abnormalna ovulacija, hormonalna neravnoteža, poremećaji imunološkog sustava, policistični jajnici, oštećeni jajovodi, endometrioza, upale zdjelice, abnormalna cervikalna sluz, tumori, operacije, a kod muškaraca kao smanjen broj, kvaliteta i pokretljivost spermija, proširene vene oko testisa, oštećenja kanala kroz koji spermiji putuju, hormonlana neravnoteža, retrogadna ejakulacija, impotencija, antitijela protiv spermija, tumori, operacije i fizičke ozljede."

Terapija neplodnosti ili podrška za MPO

Istraživanja pokazuju da tehnike relaksacije i vizualizacije za medicinski potpomognutu oplodnju povećavaju učinkovitost postupka, a hipnoza tijekom embrio transfera udvostručuje uspješnost postupka. Upravo se zato Fertile Body metoda preporučuje i osobama koje su već u postupku potpomognute oplodnje, a najbolje je krenuti već tijekom priprema za MPO. 

Petra Brzović | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Dobrobit ove metode mogu osjetiti i parovi koji se susreću s takozvanom neobjašnjenom neplodnošću, onom za koju nisu otkriveni nikakvi medicinski uzroci. Prema riječima Petre Brzović, tu se često radi o dubokim nesvjesnim strahovima, obrascima razmišljanja ili nerješenim traumama koje koče začeće.

"U terapiji se radi na razrješavanju različitih čimbenika koji mogu sprečavati začeće, a kada se povrate stabilnost i sigurnost, promijene se negativni obrasci razmišljanja, uvedu dobre promjene u život i riješe traume iz prošlosti, osoba se znatno lakše nosi sa svime što život donese.

Ono što terapija pruža je povratak vjere u sebe i svoje tijelo, rješavanje unutarnjih konflikata i postizanje osjećaja mira i povjerenja, snaga i optimizam umjesto tuge, krivnje, straha, anksioznosti i depresije, osobito ako se osoba priprema za postupak medicinski potpomognute oplodnje, lakše nošenje sa svime što nam život nosi i lakše donošenje odluka koje su najbolje za nas", objašnjava Petra.

Za hipnozu, odnosno vizualizaciju koja se koristi u skopu ove metode, kaže da djeluje na dva načina: pomaže osobi nositi se s mentalnim, emocionalnim i fizičkim utjecajem neplodnosti, te pomaže u osnaživanju plodnosti.

Kako djeluje vizualizacija?

"Hipnoza je vrlo moćan alat 'body&mind' medicine koju koristimo kako bismo mijenjali naš um i emocionalne reakcije u svrhu poboljšanja fizičkog zdravlja i ponašanja. 'Body&mind' medicini je zadnjih godina posvećeno puno istraživanja, a rezultati su izvrsni. Istraživanja su dokazala da svaka misao koju imamo izaziva kemijsku reakciju u tijelu.

Izolirani su neuropeptidi, kemijski glasnici koji prevode naše misli u fiziološki odgovor. To su molekule koje komuniciraju sa stanicama našeg tijela informirajući ih kako da reagiraju u odnosu na naše misli i emocije. U hipnozi možemo utjecati na to, a vrlo učinkovit način utjecaja na naše tijelo je i vizualizacija. Uporabom svoje imaginacije mi doista možemo promjeniti kemiju u našem organizmu, promjeniti ono što se događa u našem tijelu. Kako bi kreirali plodnost – trebamo kreirati mentalno i emocionalno zdravlje, a hipnoza je izvstan način da to učinimo", tvrdi prva hrvatska Fertile Body Method terapeutkinja.

Antistresno disanje

Prije vizualizacije potrebno se dobro opustiti, a kao jednostavan i vrlo učinkovit alat, kojeg svatko može koristiti za smirivanje kada je u stanju stresa, Petra preporučuje kontrolu disanja

"Naš autonomni živčani sustav se dijeli na parasimpatički i simpatički. Parasimpatički je nadležan kad smo u stanju mirovanja te upravlja radom organa, dok je simpatički osobito aktivan dok smo u stanju stresa ili anksioznosti. Naš nesvjesni um kontrolira rad srca, kretanje krvi kroz tijelo, širenje zjenica i disanje. Jedino disanje možemo svjesno kontrolirati. Stoga, ako želite kontrolirati svoj živčani sustav – vaš dah je vrlo moćan način da to učinite. Dok ste u stanju 'bori se ili bježi', koje se aktivira kad smo u stresnoj situaciji, ili ste anksiozni, vaše disanje je vrlo plitko i ubrzano. Kad ste opušeni dišete polagano i duboko. 

Ako se želite prebaciti iz vrlo uzbuđenog u opušteno stanje – upotrijebite svoj dah. To možete učiniti tako da produbite disanje postepeno produljujući udah i izdah. Neka vam udah traje dok brojite do 7, a izdah dok brojite do 11. Udišite kroz nos, a izdišite kroz usta kao da pušete kroz malenu slamku. To će vrlo brzo poslati poruku tijelu da se opusti."

Saznajte više o Fertile Body metodi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.