Trudnoća Planiranje trudnoće 16. svibnja 2020.

9 najvećih rizika kasne trudnoće

par trudnoća ljubav partnerstvo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice koje rađaju nakon 35. godine pod povećanim su rizikom te zahtijevaju intenzivnije praćenje trudnoće i poroda. Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić piše o rizicima trudnoće i rađanja u kasnijoj dobi

Svaka žena prilikom rođenja ima 2 milijuna folikula (iz kojih se razvijaju jajne stanice) u jajnicima te se taj broj smanjuje s godinama starosti. Tako pred prvu menstruaciju ima oko 300 tisuća, sa 35 godina starosti oko 25 tisuća dok oko 40. godine ima 10 tisuća. S obzirom da se rađamo sa svim folikulima, razumljivo je da je kod mlađih žena broj i kvaliteta jajnih stanica puno bolji, dok je kod starijih manji broj i kvaliteta jajnih stanica i to je razlog velikom broju kromosomskih grešaka i spontanih pobačaja te smanjenoj plodnosti, pogotovo nakon 38. godine života.

Smatramo da su trudnice koje rađaju prvo dijete nakon 35. godine pod povećanim rizikom te zahtjevaju intenzivnije praćenje trudnoće i poroda. Stoga svakako savjetujemo ženama da planiraju barem prvu trudnoću prije 35. godine života, ali srećom većina zdravih žena koje su zanijele nakon 35 godina, pa čak i u 40-ima, imaju zdravu djecu.

Možda te zanima... 8 stvari koje živciraju trudnice starije od 35: Znam koliko ću biti stara kad moje dijete bude punoljetno Trudnoća

1. Smanjena plodnost

Porastom životne dobi žene smanjuje se vjerojatnost da žena zatrudni te je danas najveći uzrok neplodnosti odgađanje rađanja. Prema američkom udruženju ginekoloa (ACOG), plodnost se u žena počinje smanjivati od 32. godine starosti. U dobi od 35 imate 52 posto šanse za trudnoću bez tuđe pomoći, s 40 godina vjerojatnost pada na 36 posto, a s 45 godina do 5 posto.

Dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete

2. Neuspjela trudnoća

Usporedo s porastom životne dobi žene povećava se vjerojatnost spontanih pobačaja i izvanmaternične trudnoće. Iz studija je dobro poznato da su poremećaj broja i građe kromosoma kod ploda odgovorni za više od 75 posto pobačaja u prvom tromjesečju. Učestalost poremećaja broja i građe kromosoma je viši kod žene starije dobi. Nadalje, pobačaje u drugom tromjesečju češće uzrokuju određene bolesti trudnice. Najčešće bolesti su one kronične i to: šećerna bolest, arterijska hipertenzija, bubrežne bolesti, poremećaji rada štitne žlijezde, sistemske bolesti vezivnog tkiva,  a to je opet povezano s dobi žene.

Kako se povećava životna dob žene tako raste i broj čimbenika koji povećava rizik za izvanmaterničnu trudnoću: žene starije od 35 godina, neplodnost, prijašnja upala u zdjelici, prijašnja izvanmaternična trudnoća, prijašnji kirurški zahvati na jajovodu, prijašnja operacija u zdjelici, intrauterina kontracepcija (spirala), postupci medicinski potpomognute oplodnje, miomi, endometrioza, pušenje.

Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja?

3. Kromosomske anomalije

Svaka žena ima rizik da rodi dijete sa sindromom Down ili nekom drugom kromosomskom greškom, ali je on viši kod trudnica starije životne dobi. Tako je kod trudnice od 25 godina starosti rizik da rodi dijete s Down sindromom 1:1350  dok je u trudnice 40. godina starosti taj rizik značajno veći, 1:100.

Stoga je preporučljivo da sve trudnice neovisno o godinama starosti rade neinvazivni probir za kromosomske greške (rani kombinirani probir) koji je 90 posto točan u procjeni rizika. Za trudnice starije od 35 (ili 38. godina) godina starosti je potrebna točnija metoda prenatalne dijagnostike pa se često preporučuje invazivan zahvat – amniocenteza, koja nosi rizik mogućeg spontanog pobačaja.

Srećom, zadnjih nekoliko godina je u svijetu postala dostupna metoda izolacije slobodne fetalne DNA iz krvi majke te se sa više od 99,5% točnosti može procjeniti postojanje kromosomske greške jednim vađenjem krvi, bez ikakavog rizika za majku ili dijete (NIPT testovi iz krvi – NIFTY, Tranqulity, Harmony..).

Kombinirani probir: napraviti ga ili ne?

4. Gestacijski dijabetes

Ovaj tip dijabetesa je koji se javlja samo tijekom trudnoće, a češći je kod žena starije dobi. Značenje poremećene kontrole razine šećera u krvi tijekom trudnoće je višestruko. Rast djeteta je ubrzan, djeca su prekomjerne tjelesne težine te su moguće malformacije organskih sustava. Veći je broj prijevremenih porođaja, majke su podložnije infekcijama u trudnoći, i razvoju povišenog krvnog tlaka/preeklampsije. Stoga su potrebne čeće ginekološke i ultrazvučne kontrole i dodatne pretrage ( OGTT, GUK profili), dijabetičke dijete, lijekovi (inzulin), a često i bolničko liječenje.

Velika većina trudnica će uz pravilnu prehranu imati uredne vrijednosti šećera u krvi i time će smanjiti moguće komplikacije u trudnoći. Trudnoće komplicirane gestacijskim dijebetesom se češće dovršavaju ranije, prije termina, i to indukcijom vaginalnog poroda i češće carskim rezom.

Jelovnik za trudnički dijabetes

trudnica, trbuh Možda te zanima... Opasnosti trudnoće i porođaja nakon 35-e Trudnoća

5. Povišeni krvni tlak

Istraživanja pokazuju da je visoki krvni tlak (hipertenzija) koji se razvija tijekom trudnoće češći u starijih žena. Potrebne su redovite kontrole krvnog tlaka, proteina u urinu te intenzivna kontrola trudnoće uz praćenje intrauterinog rasta i razvoja djeteta. Često je potrebno medikamentozno liječenje i porod djeteta prije termina kako bi se izbjegle komplikacije koje u najtežem obliku mogu ugroziti i život trudnice (HELP sindrom, preeklampsija, eklampsija).

Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu

6. Miomi maternice

Miomi su dobroćudni tumori maternice. Njihova učestalost raste s dobi, tako da 20 posto žena iznad 35 godina starosti ima miom maternice. Miomi se u trudnoći mogu povećati te mogu izazvati pobačaj ili prijevremeni porod. U samom porodu miomi su uzrok promjene u položaju djeteta u materici, što otežava porod pa je česta potreba za dovršenjem trudnoće carskim rezom.

7. Prijevremeni porod

Prijevremeni porod i dijete niske porođajne težine posljedica su najčešće gore navedenih komplikacija (dijabetesa u trudnoći, povišenog krvnog tlaka, mioma...). Djeca rođena iza 35. tjedna trudnoće dovoljno su razvijena da mogu preživjeti bez dodatnih intervencija, ali svaki je prijevremeni porod rizičan. Zato djeca male porođajne težine, osobito prijevremeno rođena djeca, trebaju posebnu medicinsku skrb i liječenje.

Možda te zanima... Što je preeklampsija u trudnoći i kako utječe na porod? Trudnoća

8. Višeplodne trudnoće

Kod starijih žena češće su spontane višestruke ovulacije te samim time i spontano začeće blizanačke trudnoće. Naravno i povećana učestalost metoda potpomognute oplodnje (IVF metode) kod žena nakon 35. godine je uzrok višeplodnih trudnoća, koje predstavljaju rizik jer povećavaju mogućnost svih prije navedenih komplikacija – dijabetes, hipertenzija, prijevremeni porod, carski rez...

9. Carski rez

Starije majke imaju veći rizik od svih navedenih komplikacija povezanih sa trudnoćom i posljedično tome žene starije od 38 godina dvostruko češće rađaju carskim rezom. U starijih rodilja su češći i slučajevi da je dijete u nepravilnom položaju u maternici, i učestalost placente previje je veća - stanje u kojem posteljica blokira vrat maternice te je to apsolutna indikacija za operativno dovršenje poroda.

Vodič kroz carski rez

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.