Trudnoća Planiranje trudnoće 11. kolovoza 2016.

Kako pilula utječe na plodnost?

kontracepcijske pilule
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Više istraživanja pokazalo je da žene koje su uzimale kontracepcijske pilule lako ostanu trudne ubrzo nakon prestanka, a ginekologinja Senka Sabolović Rudman objašnjava da poteškoće sa začećem često imaju žene koje pokušavaju zatrudnjeti tek u kasnim tridesetima, kada plodnost prirodno opada

Nakon više godina korištenja raznih metoda kontracepcije, mnoge žene pitaju se utječe li i kako ta kontracepcija na njihovu plodnost i mogućnost začeća u budućnosti. Kada se govori o vremenu potrebnom za začeće, nekoliko istraživanja pokazuje da žene koje su uzimale hormonsku kontracepciju zatrudne ubrzo nakon prestanka, jednako kao i žene koje nikad nisu bile 'na piluli'.

Europsko istraživanje o oralnim kontraceptivima (EURAS-OC) pratilo je više od 2000 žena koje su pokušavale zatrudnjeti nakon prestanka uzimanja pilule. Cilj studije bio je otkriti koliko vremena je potrebno da zatrudne. Godinu dana nakon prestanka uzimanja oralne kontracepcije zatrudnjelo je 79,4 posto žena, a prosječno vrijeme potrebno za začeće bilo je tri mjeseca, što je slično kao kod žena koje nisu uzimale pilule.

Do začeća dolazi unutar šest mjeseci do godinu dana

Ovo istraživanje uspoređivalo je i ima li vremensko razdoblje uzimanja pilule utjecaj na vrijeme potrebno za začeće te je pokazalo da su žene koje su koristile kontracepciju dulje od dvije godine zatrudnjele čak nešto brže od onih koje su ju uzimale kraće.

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa?

Također, rezultati britanskog istraživanja Sveučilišta Brunel pokazali su da žene koje su koristile oralnu kontracepciju barem pet godina, zatrudne jednako lako kao i žene koje ju nisu uzimale. Istraživači su otkrili da što je dulje vrijeme uzimanja kontracepcijskih pilula, veće su šanse da dođe do začeća unutar šest mjeseci ili godinu dana nakon prestanka. Kao mogući razlog navodi se da pilula štiti od nastanka endometrioze koja otežava začeće. Smatra se i da dulje korištenje oralnih kontraceptiva smanjuje rizik od nastanka raka jajnika i upale zdjelice, kao i endometrioze i cista. 

Nakon 35. godine potrebno je dulje vrijeme

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da korištenje kontracepcijskih pilula može negativno utjecati na plodnost. Ginekolog Stephen Killick iz Bolnice Hull Royal koji je vodio ovo istraživanje kaže da je određenom postotku žena koje su prije koristile pilule bilo potrebno više od dvije godine da zatrudne, a rizik je još veći kod žena starijih od 35 godina ili onih koje imaju neredovite cikluse. Ženama starijima od 35 koje su uzimale pilulu trebalo je dvostruko više vremena da zatrudne nego vršnjakinjama koje su koristile kondome kao prijašnju zaštitu od trudnoće.

Opasnosti trudnoće i porođaja nakon 35-e

Mišljenje o utjecaju kontracepcijske pilule na plodnost zatražili smo i dr. sc. Senku Sabolović Rudman, spec. ginekologije i opstetricije.

"U pravilu, odmah po prestanku uzimanja hormonske kontracepcije uspostavljaju se redoviti ciklusi i nema nikakve povezanosti između uzimanja kontracepcijskih pilula i neplodnosti. Pri tome, važno je napomenuti da su moguće poteškoće u realizaciji trudnoće kod žena koje prestanu s uzimanjem oralnih kontraceptiva, ali se smatra da se onda radi o ženama koje su i prethodno imale nepravilne menstruacijske cikluse ili probleme s fertilitetom za koje nisu znale jer nisu pokušavale zatrudnjeti”, kaže i objašnjava da se može dogoditi da žene koje koriste pilule trudnoću odgađaju do kasnih 30-ih, kada je prirodno fertilitet manji, a onda okrive pilule za njihove poteškoće u ostvarivanju želje za majčinstvom, dok je pravi krivac dob.

Sve popularnije prirodne metode kontracepcije

Prvi prirodni ciklus prilika je za začeće

Ginekologinja objašnjava da je napredak farmaceutske industrije u posljednjih pedesetak godina omogućio razvoj i pojavu velikog broja oralnih kontraceptiva u kojima se smanjivala doza estrogena kako bi se smanjile nuspojave, ali su se istodobno uvodili novi, kvalitetniji gestageni (hormoni koji čine drugu komponentu oralnih kontraceptiva). Prema njezinim riječima, ovaj oblik kontracepcije ubraja se u najučinkovitije metode sprečavanja začeća.

"Grupa američkih autora u zadnjem izdanju priručnika o Kliničkim aspektima kontracepcije iz 2011. naglašava da žene koje su prethodno uzimale niskodozažne oralne kontraceptive neće imati značajnijih problema u realizaciji trudnoće u odnosu na isti problem u općoj populaciji", kaže ginekologinja.

Koliko vam je trebalo da zatrudnite?

Ginekologinja Senka Sabolović Rudman kaže da se na realizaciji željene trudnoće može početi raditi čim se prestane s uzimanjem pilula: "Pri tome se misli na ciklus koji je od početka (od prethodnog krvarenja) spontan, i bez uporabe pilula. U tom slučaju nema potrebe za čekanjem i nema vremenskog okvira za realizaciju trudnoće; to što je žena prethodno uzimala pilule nije štetno za plod i daljnji razvoj trudnoće".

Dr. David Plourd iz Medicinskog centra Naval u San Diegu ipak savjetuje uzimanje prenatalnih vitamina nakon prestanka korištenja oralne kontracepcije i barem mjesec dana prije pokušaja začeća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.