Trudnoća Planiranje trudnoće 22. kolovoza 2017.

Što morate znati o menstruaciji u 20-ima, 30-ima, 40-ima

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Menstruacija je dio života svake žene zbog kojeg je vjerojatno svaka od nas bar jednom pomislila: "Da sam bar muško". Bilo kako bilo, menstruacija se tokom života mijenja, dijelom zbog hormonalnih promjena, a dijelom zbog iskustava poput trudnoće i poroda

Dvadesete

Sve one žene koje su se u tinejdžerskim godinama borile s neurednim ciklusima u dvadesetima mogu napokon odahnuti - ovo su godine u kojim stvari sjedaju na svoje mjesto i uspostavlja se kakva takva ravnoteža.

"Tinejdžericama se češće događa preskakanje ovulacije, pa otud i neredoviti ciklusi. U dvadesetima je to mnogo rjeđa pojava i menstruacija postaje redovita, zajedno sa njenim neugodnim simptomima poput PMS-a, grčeva i osjetljivih grudi", objašnjava ginekologinja Lauren Streicher, a prenosi Health.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Promjene ciklusa su u ovim godinama često vezane uz korištenje kontracepcijskih pilula jer se upravo u dvadesetima mnoge žene odlučuju na taj korak. Korištenje pilula dovodi do redovitih i lakših menstruacija, manje grčeva i slabije izraženih simptoma PMS-a.

Tridesete

Tridesete su godine najveće stabilnosti ciklusa i u ovoj dekadi života se ne bi trebale ignorirati bolne ili neredovite mjesečnice. Miomi maternice i endometrioza se najčešće dijagnosticiraju upravo ženama u tridesetima.

Drugi važan faktor u tridesetima je rađanje jer se mnoge žene danas upravo u kasnim dvadesetima ili tridesetima odlučuju na zasnivanje obitelji. Mjesečnica se ne vraća odmah nakon poroda, a posebice ako žena doji. Kod dojilja menstruacija može izostati sve dok značajno ne smanje ili potpuno ne prekinu dojenje.

mama bebe Možda te zanima... Kako dojenje utječe na menstrualni ciklus? Beba

Postoji i pozitivan utjecaj poroda na ciklus: "Mnoge pacijentice nakon poroda kažu kako su im menstrualni grčevi znatno slabiji nego prije, vjerojatno zbog blagog proširenja vrata maternice", objašnjava Streicher.

Četrdesete

Četrdesete za većinu žena znače početak predmenopauze, faze u kojoj se tijelo priprema na potpuni prekid menstruacije i koja može trajati i do deset godina. Hormonalne promjene u ovoj fazi uzrokuju neredovite cikluse, blago krvarenje između mjesečnica, jače grčeve i snažnije simptome PMS-a.

"Važno je zapamtiti da predmenopauza ne znači da žena ne može zatrudnjeti. To je itekako moguće sve dok ne uđe u menopauzu, odnosno dok joj menstruacija ne izostane bar godinu dana", zaključuje dr. med. Streicher.

trudnice Možda te zanima... Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima? Trudnoća

Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.