Trudnoća Planiranje trudnoće 27. lipnja 2013.

Želim dijete u četrdesetima!

biološki sat
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prirodna medicina, za razliku od konvencionalne, godine buduće majke uopće ne smatra faktorom rizika. Ipak odlaganje trudnoće za kasnije godine nosi određene rizike, ali i mnoge prednosti

Majčinstvo je za mnoge žene jedno od iskustava koje želi imati u životu, uloga koja daje smisao njihovom bivanju na ovom svijetu. Iako su razlozi zbog kojih se žene odlučuju biti majke različiti, ono što je danas svakako vidljivo je da se žene odlučuju biti majke u sve kasnijoj životnoj dobi. 

Pogledamo li pedesetak godina unazad (prema podacima Državnog zavoda za statistiku) prosječna dob žena koje su prvi put rađale bila je dvadeset tri godine, a danas je ona blizu dvadeset osam. Nadalje, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da, najveći broj žena rađa u dobi između dvadeset pete i dvadeset devete godine, kao što je to bilo i ranije. No, raste broj porođaja kod žena starosne dobi između tridesete i trideset četvrte godine, a sve manje žena rađa u dobi od dvadeset do dvadeset četiri godine. To svakako ukazuje na trend rađanja u sve kasnijoj životnoj dobi prisutan i u našoj zemlji. Danas, sve više žena rađa u dobi iznad trideset pete godine, a sve više njih odlučuje se na trudnoću i majčinstvo iznad četrdesete. 

Zašto žene rađaju kasnije?

Sociokulturalne promjene i kvaliteta života svakako utječe na odluku žena da rađaju kasnije. Društvo i kultura u kojoj živimo zapravo traži od žene da biraju između posla i obiteljskog života odnosno osobnih potreba. Većina majki ostaje s djecom nakon rođenja i nisu u mogućnosti baviti se svojim poslom ili drugim aktivnostima kojima bi željele. Većinom su briga i odgovornost za dijete na njima, podrške društva je malo. U toj situaciji ne čudi da se žena odlučuje prvo realizirati u nekim drugim područjima, posvetiti se prvo obrazovanju ili poslu i karijeri, a tek onda majčinstvu. 

Također, žene imaju priliku duže i pažljivije birati partnere. Nekima je teško naći partnera s kojim bi imale dijete i jednostavno ga pronalaze kasnije u životu. Druge pak žene imaju veze i partnere, no još se ne osjećaju spremnima zasnovati obitelj i imati djecu. Ponekad žena želi postati majkom, no to joj ranije nije moguće zbog medicinskih odnosno zdravstvenih razloga.

Posebnosti starije životne dobi i trudnoće

Reproduktivna sposobnost i plodnost žene najjača je u dobi između dvadesete i dvadeset pete godine, kad počinje lagano opadati. Iza tridesete taj pad je vidno veći, a naročito je izražen iza trideset pete odnosno četrdesete godine. Znanstveni podaci pokazuju da se iza trideset osme godine života plodnost smanjuje za 10 posto svake godine. Stoga, ako se žena odluči na trudnoću u kasnijoj životnoj dobi povećava se rizik od neplodnosti i smanjuje mogućnost samog začeća. 

Ponekad se može dogoditi da žena ubrzo nakon rođenja djeteta prolazi kroz još jednu veliku životnu promjenu, promjenu koju donosi menopauza. Kod manjeg broja žena ona počinje s četrdeset godina, no najčešće se pojavljuje između četrdeset pete i pedeset pete godine života. Menopauza nosi svoje karakteristike i posebnosti. U to doba neke žene mogu iskusiti promjene raspoloženja ili pad razine energije i umor što kod njim može prouzročiti određenu nelagodu. No menopauza je prirodan proces prijelaza žene u drugu životnu fazu i kao takvu je treba i gledati. To nije bolest ili neko neobično stanje, iako žena za vrijeme menopauze može imati određene poteškoće i promjene koje narušavaju kvalitetu njenog života. Ako je istovremeno žena i majka mlađeg djeteta može joj biti teško uskladiti te svoje dvije uloge, majčinstvo koje u potpunosti zove posvećivanju djetetu i menopauzu koja prirodno traži okretanje prema sebi i brigu za sebe i svoje potrebe.  

Nadalje, kako se žena približava menopauzi i kraju svoje reproduktivne dobi, veća je vjerojatnost sazrijevanja dvije jajne stanice u jednom ciklusu stoga je kod žena u starijoj dobi, u usporedbi s onima mlađima, veća mogućnost blizanačkih trudnoća.

Prednosti "kasnog" majčinstva

Iskustvo majčinstva za svaku ženu je jedinstveno i posebno, no ipak možemo naći određene sličnosti među majkama koje su to postale u kasnijoj životnoj dobi. Većina njih kao prednosti "kasnog" majčinstva navest će svjesnost i zrelost s kojom su odlučile o trudnoći i preuzele ulogu majke te mudrost, sigurnost i samopouzdanje koje imaju u toj ulozi. One obično dobro poznaju sebe i dobro se osjećaju same sa sobom. Žene koje se odlučuju na trudnoću u kasnijoj životnoj dobi svjesnije su rizika koje ona može donijeti tako da više obraćaju pažnju na svoje zdravstveno stanje i ozbiljnije se pripremaju za trudnoću. No valja napomenuti da ta ista činjenica kod nekih majki uzrokuje dodatnu brigu, strahove i stres

Svakako da životno iskustvo i sve ono što je do sada naučila utječe na ženino prihvaćanje uloge majke te način kako se snalazi s izazovima koje ta uloga pred nju postavlja. Iskustva mnogih majki potvrdit će da im zrelost i dosadašnje životno iskustvo daje više samopouzdanja u ulozi majke, da su opuštenije, da bolje razumiju potrebe svoje djece i da imaju više strpljenja za njih. 

Nadalje, majke koje rađaju kasnije, su vjerojatno imale vremena posvetiti se karijeri te steći i određenu materijalnu ili financijsku dobrobit pa se i u tom smislu osjećaju sigurne. Možda su zadovoljile do tada i neke druge svoje potrebe, za druženjem, putovanjima i "proživjele" život te se sada mogu "mirno" posvetiti majčinstvu i bolje uskladiti uloge koje u životu imaju – poslovne, majčinske, partnerske, obiteljske i druge. 

Mogući rizici majčinstva u zrelim godinama

Majčinstvo u kasnijoj životnoj dobi nosi i određene zdravstvene rizike (i za majku i za dijete) na koje je važno obratiti pažnju. U starijoj životnoj dobi općenito je veća mogućnost pojave određenih bolesti kao što su povišeni krvnih tlak, dijabetes ili druge kronične bolesti na primjer srca ili bubrega, a koje mogu utjecati na kvalitetu života i zdravstveno stanje žene za vrijeme trudnoće i porođaja. 

Kod žena koje se kasnije odluče na trudnoću veća je mogućnost genetskih poremećaja ploda kao i pojava komplikacija u trudnoći, kao što su trudnički dijabetes, povišeni krvni tlak, nisko položena posteljica, spontani pobačaj, prijevremeni porođaj ili smrt djeteta u maternici. Raste mogućnost i od komplikacija prilikom porođaja i sukladno tome vjerojatnost carskog reza ili drugih medicinskih intervencija, naročito ako se radi o prvoj trudnoći. 

No što se preporuka vezano uz trudnoću tiče, one su iste kao i na ženu bilo koje druge dobi. Važno je da žena prije trudnoće provjeri svoje zdravstveno stanje odnosno napravi potpuni zdravstveni pregled, da pazi na svoju prehranu (važna je zdrava i laganija prehrana) i da održava dobru tjelesnu kondiciju, laganom tjelovježbom ili nekom drugom vrstom fizičke aktivnosti. Ono što je uobičajeno za žene starije životne dobi, u odnosu na mlađe, je da su tijekom trudnoće pod strožom kontrolom svoga liječnika.

Bez obzira na određene veće rizike, valja naglasiti da trudnoća i porođaj svakako mogu proći bez ikakvih problema, naročito ako majka vodi brigu o sebi i svom zdravlju, a što i jest čest slučaj u žena starije životne dobi. Većina trudnoća uistinu i jest zdrava i uobičajena i završava s rađanjem zdravog djeteta. 

I dok se nekada dob majke smatrala značajnim rizičnim faktorom trudnoće, danas više nije tako. Moderne tehnologije koje omogućuju sigurno praćenje trudnoće, različiti testovi i podrška koju majke mogu dobiti u trudnoći omogućuju sigurnu i ugodnu trudnoću i u kasnijoj životnoj dobi. A zanimljivo ja naglasiti, da prirodna medicina, za razliku od konvencionalne, godine starosti majke uopće ne smatra faktorom rizika! Tako se, i bez obzira na mogućnosti dodatnih testova i kontrola u trudnoći, majka može odlučiti u potpunosti se prepustiti prirodnom tijeku svoje trudnoće, slušajući sebe i vodeći brigu o sebi i svom zdravlju! Naravno, uz određeno zdravstveno praćenje trudnoće.

Ispunjujuće iskustvo za svaku ženu

Iako postoje određene brige i bojazni i iako postoji veći rizik od komplikacija u trudnoći i za vrijeme porođaja, majčinstvo u kasnijoj životnoj dobi svakako je ispunjujuće iskustvo za ženu. Ono može biti „narušeno“ povremenim mislima o dobi koju će majka imati kada dijete krene u školu, kada postane tinejdžer, ili mislima i pitanjima hoće li ona sama, kao majka, biti zdrava i zadržati dobru formu i kondiciju kako bi djetetu mogla osigurati adekvatnu brigu i podršku tijekom odrastanja, no iskustvo majčinstva svakako je vrijedno toga. Uz kvalitetnu brigu o sebi i svom zdravlju, i žene koje postanu majke u zreloj dobi, u potpunosti mogu uživati u svom majčinstvu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.