Trudnoća Trudnica 07. svibnja 2017.

Opasnosti trudnoće i porođaja nakon 35-e

trudnica, trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća i porođaj već u drugoj polovici tridesetih godina te kasnije donose mnoge rizike i za majku i dijete, a ginekologinja Snježana Škrablin objašnjava koje su najčešće komplikacije u trudnoći, na porođaju i za vrijeme babinja

Premda je dob između 20. i 25. godine života oduvijek poznata kao najbolja dob za zanijeti i iznijeti trudnoću i kao dob kada je porod najlakši, posljednjih se godina i u svijetu i u nas primjećuje kako se odluka roditi po prvi ili ponovni put odgađa sve više prema 35. godini i kasnije.

Žene koje se osjećaju zdrave s pravom se odlučuju imati potomstvo prvi put ili ponovno u zrelijim godinama. Problem je, međutim, jesu li one za tu odgovornu zadaću biološki jednako spremne kao mlađe žene. Bilo bi idealno kada bi žene prije odluke roditi u zrelim godinama ili ne, dobile osnovnu informaciju o tome što ih čeka, i koje probleme, s obzirom na njihovu konstituciju, kronične bolesti od kojih boluju i zdravstveno stanje uopće, očekuju. Ono što je najvažnije je redovita kontrola trudnoće i pridržavanje uputama u ovisnosti o ustanovljenim poremetnjama ili komplikacijama. 

Dr. Oz Možda te zanima... Dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete Trudnoća

Komplikacije zbog kroničnih bolesti 

Većina istraživača se slaže kako je u žena dobi preko 35 godina učestalost komplikacija tijekom trudnoće svakako povećana. Komplikacije su nerijetko posljedica konstitucijskih bolesti kojih učestalost raste s dobi, a za koje je dobro poznato kako mogu remetiti trudnoću ili same se tijekom trudnoće pogoršavati.

Primjer za ovo su kronična hipertenzija, vaskularne bolesti i dijabetes. Kronična je hipertenzija npr. 4-10 puta češća u žena starijih od 35, u usporedbi s onima mlađim od 35 godina. Šećerna je bolest 3-4 puta češća. U bolesnica oboljelih od hipertenzije ili šećerne bolesti s godinama se javljaju sve opsežnije promjene na krvnim žilama, a zbog njih poremećena je djelotvornost posteljice, pa tako mogu uslijediti poremetnje rasta ili opskrbe djeteta kisikom. Zbog toga valja očekivati i veće probleme s djecom tijekom razdoblja adaptacije neposredno nakon poroda ili čak ozbiljnije poremetnje koje mogu trajati cijeli život.

 

trudnica, trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Vaskularne bolesti dodatno nose značajno povišen rizik i za život i zdravlje majki. Žene koje boluju od nekih kroničnih bolesti, a odlučuju se za trudnoću u zrelijoj dobi morale bi obaviti prekoncepcijsku obradu. Tom se obradom može ustanoviti stupanj regulacije njihove bolesti i stupanj oštećenja organa i donijeti odluka je li trudnoća opravdana ili ne. Osim toga, tijekom prekoncepcijske se obrade kronična bolest može dovesti u stanje optimalne regulacije ili čak mirovanja, a tada su izgledi na uspješno zanošenje, normalan tijek trudnoće, normalan porod i očuvanje zdravlja trudnice svakako najveće. 

Genetske anomalije

Drugi problem koji može remetiti tijek i ishod trudnoće u žena starije dobi su anomalije broja i građe kromosoma djeteta. Naime, pretpostavlja se da je u žena starijih od 35 godina veća učestalost nerazdvajanja kromosoma ili njihovih lomova tijekom razvoja, sazrijevanja i dioba jajnih stanica. Zbog toga djeca starijih majki mogu imati povećani ili smanjeni broj kromosoma, ili je njihov broj normalan, no dijelovi odlomljenih kromosoma nepravilno su spojeni s već postojećima. U konačnici takva djeca mogu umrijeti tijekom trudnoće, u porodu, neposredno nakon njega ili se roditi živa no s težim ili blažim malformacijama ili mentalnom retardacijom. Najveći je problem svakako Downov sindrom koji je i najčešći.

par, doktor Možda te zanima... Kombinirani probir: napraviti ga ili ne? Trudnoća

Premda se u svijetu vjeruje kako se učestalost ovog sindroma naglo povećava nakon navršenih 35 godina života, u nas je nagli rast učestalosti zamijećen tek nakon navršenih 40 godina života, dakle nešto kasnije. Zbog toga je dob kada se obvezatno obavlja prenatalna dijagnostika nekim od invazivnih postupaka (amniocenteza, biopsija korionskih resica) odložena za žene dobi 40 godina i starije. U mlađih se žena, onih u dobi 35 do 40 godina, može ponuditi neinvazivni test probira koji pokazuje rizik rađanja bolesnog djeteta. Danas već postoji niz testova probira - dvostruki, trostruki, integirani itd…, a mogu se raditi već tijekom prvog ili u drugom tromjesečju trudnoće. Tada se samo u onih žena u kojih je rizik povišen obavlja invazivna dijagnostika kromosomskih aberacija. Test probira može se obaviti i u žena dobi 40 godina ili starijih i jednako je pouzdan kao i u onih mlađih od 40 godina.

Na žalost, kromosomske aberacije se ne javljaju samo u žena nakon 35. godine života. One se javljaju u žena svih dobi. Od ukupnog broja djece rođene npr. s Downovim sindromom, njih oko tri četvrtine rađaju žene koje su mladje od 35 godina. 

Opasnost od prijevremenog poroda

Tijekom poroda, žene starije od 35 godina, posebice ukoliko rađaju prvi put  u opasnosti su od anomalija stava i položaja djeteta, češće je prijevremeno prsnuće vodenjaka i prijevremeni porod uopće. Anomalije stava i položaja djeteta mogu biti posljedica češćih anomalija oblika maternične šupljine zbog mioma ili priraslica unutar materišta. Poznato je kako se učestalost dobroćudnih tumora maternice, mioma, povećava s dobi, a jednako tako žene starije dobi češće su ranije imale kiretaže materišta pa ni priraslice unutar maternične šupljine nisu rijetke.

Razlozi zbog čega su prijevremeni porodi češći brojni su i raznoliki, no ponovno se mogu vezati uz s godinama povećanu opasnost preboljeti ili steći neku od upalnih bolesti u zdjelici, nositi dijete koje je pothranjeno ili pati od nedostatka kisika, zanijeti u maternici promijenjenog oblika itd.

Nakon 35. godine češći carski rez

Zbog malprezentacija djeteta, čestih prijevremenih poroda, rađanja male, pothranjene djece koja pate od kroničnog manjka kisika porod je nerijetko potrebno završiti carskim rezom. Procjenjuje se kako je porod carskim rezom neophodan u 3-6 puta više žena starijih od 35 godina u usporedbi s onim mlađima. Učestalost carskog reza, posebice nakon 40. godine života penje se i na 75 posto.

Perinatalna je smrtnost djece starijih majki viša od one u mlađih žena, rizik se povećava za oko dva puta. Nakon operacijski završenih trudnoća smrtnost rodilja i do 10 puta češća no nakon vaginalnog rađanja. Jednako tako, višestruko je povećan pobol zbog infekcija rane, upale adneksa i maternice, upale dojki, urinarnih infekcija, krvarenja, tromboza. Zbog svega je toga povećana i smrtnost i pobol starijih majki u porodu i babinju.  

mama beba Možda te zanima... Žene nitko ne priprema za burne promjene nakon poroda Beba

Sve gore navedeno upozorava nas kako je zanijeti i iznijeti trudnoću u dobi preko 35 godina svakako teže no u mladjih žena. Međutim, uz pravilnu skrb i nadzor tijekom trudnoće i u porodu najveći će broj žena koje se u toj dobi odluče za materinstvo taj cilj obaviti bez većih poremetnji. Posebno je važno da žene koje se na trudnoću odluče u zrelijoj dobi, a uz to boluju od nekih kroničnih bolesti, obave pregled prije planirane trudnoće, tzv. prekoncepcijsku obradu. U većine će njih pravilna regulacija bolesti prije trudnoće i pažljiv nadzor tijekom trudnoće i u porodu, također omogućiti optimalan ishod.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Dare12
    Dare12

    Ja prvo rodila u 34-oj carskim rezom, drugo u 35-oj prirodno... ;) Nismo svi isti...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.