Trudnoća Planiranje trudnoće 02. rujna 2014.

Planirate li još jedno dijete u četrdesetima?

trudnica, djevojčica, sestra
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na forumu pričaju kako su odlučile u četrdesetima imati još jedno dijete, ginekologinja Ulla Marton objašnjava koji su rizici kasne trudnoće, a psihologinja Natalija Stanković ističe kako žena nakon rođenja djeteta u toj dobi može prolaziti kroz još jednu životnu promjenu - menopauzu

Trudnoća u četrdesetima, bilo da je prva, treća ili četvrta, razlikuje se od trudnoće u dvadesetima ili tridesetima, i fizički i psihički. Mama troje djece pod nadimkom mama3x na našem je forumu otvorila temu o trudnoći nakon navršenih 40 godina i napisala svoju dilemu: "Uskoro punim 40 godina, imam troje djece, ali ne pušta me želja da rodim još jedno. Ozbiljno razmišljam o tome, čak sam i radila pregled kod ginekologa da prvo vidim je li sve OK i ima li nekih upala za riješiti (bolje sad nego u trudnoći). Radujem se čitati o vašim trudnoćama, a možda vam se i skoro pridružiti".

Mame kažu da imaju više energije

Mama luciana pridružila se raspravi s istim željama i planovima. "S 32 sam rodila prvo djete, s 41 drugo. I, da, želimo i treće. Tako da, sretno i tebi!", napisala je. A mama zrinka opisala je svoje iskustvo: "Rodila sam drugi put s punih 42 godine. Bebi je sada godina dana i sve je savršeno. Da sam znala da će biti tako dobro ne bih uopće razmišljala. Preporučujem svim ženama da isprobaju kako je to predivan osjećaj". 

Na našoj Facebook stranici pitali smo vas kakva su vaša iskustva s trudnoćom u četrdesetima. 

"Evo ja imam 41 i čekam šestu bebu. I dobro podnosim. Prva tri mjeseca uopće nisam imala mučnine", napisala je mama Matilda na Facebooku, dok je Tina podijelila svoj stav: "Ponekad mi se čini da žene koje su rodile u četrdesetoj imaju više energije nego one što su rodile mlađe. Iako nisam u toj grupi rodilja, podrška u svakom slučaju. Pa kažu da su četrdesete nove tridesete!"

Teža odluka na treće ili četvrto dijete

Iako nakon rođenja prvog djeteta, mnogi roditelji požele više djece, odluka na treće ili četvrto, peto, šesto dijete ne donosi se lako, posebno ne u današnje vrijeme. No neki se tek kasnije, kad su im djeca malo veća, odluče na treće ili četvrto dijete.

Mama darinka 007 u temi Treće dijete napisala je: "Nakon što sam ostala trudna s prvim djetetom, suprug i ja smo odlučili da ćemo odmah na drugo i treće. Djeca nose robicu jedni od druge, tako da praktički samo najstarijem treba kupovati novo. S druge strane, toliko sam si olakšala jer se međusobno igraju i zabavljaju pa mene ne povlače svako malo za rukav. A nešto najljepše je kad svi troje sjednu na svoje male stolice i piju zajedno čaj. E tada ih poželimo imati još toliko. Svi čekaju bolju financijsku situaciju. Da sam je i ja čekala, mislim da bih prije dočekala menopauzu. I mi imamo kredit, muževu plaću i porodiljni od 1660 kn, ali uz dobru organizaciju se sve može. Mi sada pauziramo dvije godine, a onda idemo na minimalno još jedno".

Veći zdravstveni rizik

Posljednjih godina sve više žena svoje prvo dijete rađa u kasnijoj dobi, a prema tome kasnije se odlučuje i na treće ili četvrto dijete. No osim što plodnost opada s godinama, kasne trudnoće donose i veći zdravstveni rizik za majku i dijete, a ginekologinja dr. Ulla Marton objašnjava što se događa u tijelu žene nakon četrdesete. 

"Ulaskom u četrdesete plodna moć žene bilježi još dramatičniji pad. U idealnim okolnostima tek od svih oplođenih jajnih stanica rađa se tek 30 posto djece, u 25 posto slučajeva nije moguća adekvatna proizvodnja jajne stanice, a u 25 posto slučajeva uzrokom neplodnosti se smatra neadekvatni transportni prostor kod žene, a to su oštećenja jajovoda, nepovoljna promjena sluznice maternice na hormonske signale", kaže prim dr. sc. Ulla Marton, dr. med., spec. ginekologije i porodiljstva te objašnjava da sa životnom dobi raste i rizik za zanošenje, ali i iznošenje trudnoća, kako zbog mogućih kromosomskih grešaka, tako i zbog bolesti majke koje idu s tom dobi.

Pročitajte zašto dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete!

Malo dijete i menopauza

Psihologinja Natalija Stanković objašnjava da moguća pojava određenih bolesti u kasnoj trudnoći i komplikacija u trudnoći kao što su trudnički dijabetes, povišeni krvni tlak, nisko položena posteljica, spontani pobačaj, prijevremeni porođaj ili smrt djeteta, mogu utjecati na kvalitetu života i zdravstveno stanje žene za vrijeme trudnoće i porođaja. 

Zato je osim na fizičku, važno obratiti pažnju na onu psihološku stranu, odnosno psihičko stanje žene u četrdesetima

"Ponekad se može dogoditi da žena ubrzo nakon rođenja djeteta prolazi kroz još jednu veliku životnu promjenu, promjenu koju donosi menopauza. U to doba neke žene mogu iskusiti promjene raspoloženja ili pad razine energije i umor što kod njim može prouzročiti određenu nelagodu. No menopauza je prirodan proces prijelaza žene u drugu životnu fazu i kao takvu je treba i gledati. To nije bolest ili neko neobično stanje, iako žena za vrijeme menopauze može imati određene poteškoće i promjene koje narušavaju kvalitetu njenog života. Ako je istovremeno žena i majka mlađeg djeteta može joj biti teško uskladiti te svoje dvije uloge, majčinstvo koje u potpunosti zove posvećivanju djetetu i menopauzu koja prirodno traži okretanje prema sebi i brigu za sebe i svoje potrebe", napisala je Natalija Stanković no kaže da svakako da životno iskustvo i sve ono što je do sada naučila, utječe na ženino prihvaćanje uloge majke te način kako se snalazi s izazovima koje ta uloga pred nju postavlja.

"Iskustva mnogih majki potvrdit će da im zrelost i dosadašnje životno iskustvo daje više samopouzdanja u ulozi majke, da su opuštenije, da bolje razumiju potrebe svoje djece i da imaju više strpljenja za njih", kaže psihologinja.

Razmišljate li o još jednoj ili možda prvoj trudnoći u četrdesetima? Uključite se u raspravu na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.