Trudnoća Planiranje trudnoće 19. kolovoza 2017.

Trudnoća u tridesetima može vam produžiti život

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

DNK koji omogućuje kasniju trudnoću povoljno utječe na duljinu trajanja ženina života, a pokazao se i kvalitetnijim ako je žena zadnje dijete rodila u tom desetljeću

Uvijek se smatralo da su tridesete "zadnji vlak" za razmišljanje o djetetu ili još djece, no nova istraživanja kažu drugačije. Prema njima, žene koje rađaju i nakon 30. godine dulje žive. Stručnjaci kažu da geni odgovorni za mogućnost kasnije trudnoće dobro utječu i na trajanje života. Istraživanje je provedeno u Portugalu, a obuhvatilo je podatke svih nacija Europske unije.

"Možda je to tako jer su žene koje kasnije rađaju uglavnom bolje obrazovane i bolje zarađuju", rekao je Lord Winston, britanski stručnjak za plodnost.

obitelj, generacije, baka, mama, beba Možda te zanima... Žene koje zadnje dijete rode kasnije doživjet će duboku starost Trudnoća

Istraživanje vjerojatno nije dovelo u korelaciju želju za sljedećim djetetom nevezano za određene godine, no sigurni su da dužina telomera na DNK ima nešto s tim. Tako žene koje su rodile nakon 30. svoje zadnje dijete imaju bolji DNK od onih koje su završile s rađanjem mlađe.

Ipak, liječnici upozoravaju da to nije razlog za beskonačno odgađanje trudnoće jer kasna trudnoća donosi mnoge komplikacije za dijete i majku.

žena Možda te zanima... Dob u kojoj ste dobili prvu menstruaciju pokazuje koliko dugo ćete živjeti Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.