Trudnoća Planiranje trudnoće 02. ožujka 2024.

Otkrivena zanimljiva prednost trudnoće nakon 35-e

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ženama se konstantno govori kako im 'biološki sat otkucava', ohrabruje ih se i potiče da zatrudne prije nego li smatra prekasnim i slično. Ipak, novo istraživanje otkrilo je da kasna trudnoća ima pozitivan utjecaj na majčino psihičko zdravlje

Iako su i mnoga istraživanja prije pokazala da drastičniji pad plodnosti ne dolazi prije 40. godine i da se u tridesetima ne trebate bojati neplodnosti, novo istraživanje pokazalo je još jednu prednost trudnoće nakon 35. godine. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, a istraživači su otkrili da kasnija trudnoća ima pozitivan utjecaj na mozak majke, odnosno da sprječava gubitak pamćenja kasnije u životu. 

Možda te zanima... Trudnoća u tridesetima može vam produžiti život Trudnoća

Istraživanje se temeljilo na 830 žena koje su u razdoblju postmenopauze te se testiralo njihovo verbalno pamćenje, funkcionalne vještine i opće spoznaje. Istraživači su proučavali dob kad su žene dobile svoju prvu menstruaciju, dob kad su žene zatrudnjele, broj trudnoća i još neke faktore kako bi procijenili utjecaj trudnoće i dobi žene s njihovim mentalnim zdravljem. 

trudnica dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Otkrili su kako su sudionice čija je posljednja trudnoća bila nakon 35. godine imale bolje pamćenje, a one koje su svoju prvu menstruaciju dobile prije 13. godine imale su bolje opće spoznaje. Isto tako, istraživanje je pokazalo kako su žene, koje su svoje prvo dijete imale u dobi između 15 i 24 godine, imale lošije zdravlje i funkcionalne vještine u svojim četrdesetima.

trudnice Možda te zanima... Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima? Trudnoća

Veliki porast razine hormona tijekom trudnoće pozitivno utječe na majčin mozak, a istraživači su zaključili kako zbog kasnije trudnoće te pozitivne promjene na mozgu duže traju. "Iako nije dovoljno da bismo savjetovali ženama da čekaju do 35. godine kako bi rodile još jedno dijete, naša saznanja o pozitivnom utjecaju trudnoće nakon 35. godine na zdravlje majke kasnije u životu su uvelike značajna", rekla je autorica istraživanja, dr. Roksana Karim. 

Stoga, ako vam itko ikad kaže kako 'biološki sat otkucava', samo im recite kako brojevi ne lažu! 

par Možda te zanima... Biološki sat i pritisak okoline parovima stvaraju stres Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.