Trudnoća Beba u trbuhu 08. travnja 2023.

10 biblijskih imena koja ti mogu biti insipiracija za bebu, a imaju divno značenje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izvor prekrasnih univerzalnih imena za dijete može biti Biblija. Donosimo deset lijepih i zanimljivih imena i koje značenje nose

Mnogim mamama i tatama vjera je važan dio svakog dijela života i bitno im je unijeti svoja vjeru u djetetov život. A ono s čim svako dijete započinje svoj život je njegovo ime. Osim što će obilježiti početak njihovog života, utjecat će i na njegov nastavak. Donosimo imena i njihova značenja koja potječu iz Biblije, a popularna su kod nas. 

1. David (voljeni, ljubljeni, dragi)

David u Bibliji je drugi i najveći kralj Izraela, ali i prorok. Nakon obraćenja David je doživio velika mesijanska obećanja, a sastavio i brojne psalme. Zaštitnik je glazbenika, pjevača, pjesnika i rudara. Ovo ime je već godinama na listi najpopularnijih imena za djecu u Hrvatskoj.

Najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj prošle godine

2. Gabriel ('Bog je moja snaga')

Arkanđeo Gabriel u Bibliji je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavjetu nagovješćuje Zahariji da će mu se roditi sin Ivan Krstitelj, a Djevici Mariji da će roditi Isusa. Zaštitnik je poštara i glasnika.

Možda te zanima... Najpopularnije ime za curice u svijetu vole i domaće zvijezde Roditelji

3. Sara (kneginja, princeza)

Prvo se zvala Saraja, a bila je supruga od Abrahama i “pramajka” Izraela. Ovo ime je već godinama popularno te se tako zovu mnoge djevojčice u Hrvatskoj.

Zlatna pravila kod odabira imena za bebu

4. Mihael (Tko je kao Bog)

Prema Bibliji arkanđeo koji se borio protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer. Prema tekstovima, voditelj je duša u raj. Često ga slikaju kao vojskovođu s mačem u ruci, a zaštitnik je policajaca i vojnika. 

trudnica, par, cipelice Možda te zanima... Kako ste odabrali ime za dijete? Trudnoća

5. Magdalena (ona iz grada Magdale)

Drugi dio imena Marija Magdalena, a znači Marija iz grada Magdale. U evanđelju se spominje kao grješnica koju je Isus obratio. Sva četiri evanđelista spominju Mariju Magdalenu kao svjedokinju uskrsnuća Isusa Krista, također bila je prisutna na Isusovom križnom putu.

6. Noa (mir, tješitelj)

Noa je prema Bibliji bio deseti i posljednji od pretpotopnih praotaca Izraela. Priča o njemu nalazi u Knjizi postanka. Noa spašava svoju obitelj i sve vrste životinja od potopa. Kasnije Bog s Noom sklapa savez i izdaje zapovijed da njegovi sinovi napuče zemlju. Iako je najpoznatija priča o potopu, Noa se također spominje i kao izumitelj vina i prvi poljoprivrednik.

Možda te zanima... Najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj prošle godine Roditelji

7. Marta (vladarica, gospodarica)

U Bibliji je bila sestra Lazara i Marije, brižna domaćica u kuću u koju je Isusu rado dolazio u Betaniji. Spominje se nekoliko puta. Sveta Marta je zaštitnica kuharica i domaćica, a poseban je uzor u posvećivanju života kroz svakodnevne kućanske poslove. 

8. Toma (blizanac)

Apostol Toma jedan bio je jedan od Isusovih dvanaestorice apostola. Toma je bio jedini apostol koji je propovijedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva, a prisutan je u sva četiri evanđelja. Najljepša priča o nevjernom Tomi je ona u kojoj susretne uskrslog Krista i uzvikne "Gospodin moj i Bog moj!".

Možda te zanima... 3 razloga za i protiv objave imena bebe prije rođenja Trudnoća

9. Marija (uzvišena, ona koja ljubi Boga)

Marija je latinski oblik hebrejskog imena Mirjam. Nekoliko različitih Marija se spominje u Bibliji, ali je na prvom mjestu Isusova majka Marija. Kao ime Isusove majke simbol je čiste i duboke ljubavi. Već stoljećima je to najraširenije ime u kršćanskim zemljama, a postoje mnoge inačice.

10. Elizabeta (Bog je savršenost)

Ime koje je rašireno po cijelom svijetu, a dolazi iz Biblije, Elizabeta je majka Ivana Krstitelja. 

Značenja najpopularnijih dječjih imena

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PrastariZavet

    Daće Bog da imam sina, pa da ga krstimo Juda. :)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.