Trudnoća Liječenje neplodnosti 18. prosinca 2013.

Kako se nositi s tjeskobom zbog neplodnosti?

par savjetovanje neplodnost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Proces ostvarivanja trudnoće emotivno je razdoblje za svaki par, a emocije postaju još intenzivnije u slučaju kada dođe do problema sa začećem. Da bi spriječili ozbiljnije narušavanje partnerskog odnosa, psihologinja Marija Zovko Kordić parovima preporučuje međusobnu komunikaciju i razgovor o emocijama

Planiranje obitelji i proces ostvarivanja trudnoće vrlo je intenzivno emotivno razdoblje za svaki par, a emocije postaju još intenzivnije u slučaju kada dođe do problema sa začećem. Kako bi se što lakše suočili sa svojim osjećajima u slučajevima kada do začeća ne može doći prirodnim putem, ali i kako bi parovima pomogla da pruže podršku jedno drugome, psihologinja Marija Zovko Kordić u sklopu zagrebačkog Zivia studija redovito održava savjetovanje za parove koji se suočavaju s neplodnošću.

"Parovi koji u procesu ostvarivanja trudnoće nailaze na poteškoće, proživljavaju vrlo intenzivne emocije – tugu, strah, tjeskobu, osjećaj krivice, ljubomoru, gubitak kontrole, pad samopouzdanja, potrebu za izolacijom i narušen partnerski odnos. S obzirom na to da se muškarci i žene međusobno razlikuju, na različite načine pristupaju problemima i njihovom rješavanju", opisuje Marija Zovko Kordić kako spoznaja o neplodnosti utječe na parove koji žele dijete.

Dugotrajan proces liječenja 

Osim razlika vezanih uz spol, postoje i individualne razlike koje nisu vezane uz spol, pa je vrlo važno da partneri kontinuirano razgovaraju o problemu i rade na svom odnosu, upozorava psihologinja koja već više od deset godina kroz grupni i individualni rad pruža podršku u savladavanju životnih i poslovnih izazova.

Mariju Zovko Kordić pitali smo na što sve osobe, koje ulaze u postupak liječenja neplodnosti ili u postupak potpomognute oplodnje moraju biti spremne, a psihologinja odgovara kako je vrlo važno da par postane svjestan da je to proces koji traje.

"Koliko će on trajati i što će sve uključivati u potpunosti je individualno. Jedno je sigurno, sam put će bili lakši ako je osoba, odnosno par spremniji za suočavanje sa stresom, cijelom paletom emocija i stanja na koje će naići", kaže psihologinja.

Individualni i grupni rad

Upravo zbog cijelog niza osjećaja, s kojima će se susresti na svome putu, odnosno do ostvarenja svog cilja, vrlo je važno da parovi na tome putu imaju psihološku potporu. Kako bi parovima olakšala međusobnu komunikaciju i razgovor o emocijama, naučila ih kako da razumiju drugu stranu i pruže podršku jedno drugome, Marija Zovko Kordić u Zivia studiju s parovima vodi i individualni i grupni rad.

"Program koji provodimo uključuje individualni i grupni rad, a obuhvaća prepoznavanje emocija i nošenje s promjenama raspoloženja, rad na partnerskom odnosu, rad na balansu s ostalim aspektima života (posao, prijatelji, obitelj). Rad je usmjeren na rješavanje problema, savjetovanje i razvoj vještina", pojašnjava psihologinja.

Osim individualnih razgovora sa psihologinjom, parovi u savjetovalištu mogu razgovarati s drugim članovima i međusobno dijeliti iskustva te kroz njih učiti, a vrlo je važno što mogu međusobno dijeliti i emocije vezane uz postupak koji prolaze.

"Također, grupne radionice imaju i svoj edukativni dio kada članovi usvajaju nova znanja i vještine suočavanja s problemima. To dodatno pomaže u osnaživanju pojedinaca i parova koji prolaze kroz postupak medicinski potpomognute oplodnje", pojasnila je psihologinja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Rea5
    Rea5

    Teško,ako nemaš s kim razgovarati,a mi nažalost još uvijek živimo u dosta konzervativnoj sredini gdje je to tabu tema. Uglavnom puno plačeš,brojiš neuspijele pokušaje i broj djece kojie si izgubila,silne inekcije koje si primila,i na kraju dana onaj s kim dijeliš bol može te samo zagrliti jer iako ste skupa u tome ne može ni pojmiti kako je tebi,i koliko je boli u tebi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.